Wednesday, 26 January 2011

Petua Halau Cicak

Sebagai seorang suri rumah kita pasti bosan kalau ari2 dok ngadap nk bersihkan taik cicak...hari ni bersih tgk esok ada plk...merata rata....eeiii...tension btul...x tau camne nk halau cicak2 yg bermastautin dlm umah...belek2 fb smlm aku jumpe petua nk halau cicak dri fb pak ngah-farid ismeth emir...jd aku nk kongsi la dgn kwn2 semua...


1.Makanan cicak ialah serangga. Lagi banyak serangga lagi banyak cicak. Sikit serangga, sikit cicak. Kalau anda ingin hapuskan cicak, hapuskan serangga dulu. Cicak akan lari ke tempat lain sebab tidak ada rezeki dalam rumah kita. Kenapa ada serangga di rumah? Dari sampah, saki-baki makanan yang tidak dibersihkan, lantai kotor, makanan mentah tidak ditutup rapi, sarang serangga, highway serangga seperti dahan pokok dari pohon rimbun, tempat lembab dan sebagainya. Makanan kegemaran cicak ialah semut, anai-anai dan lipas.

2. Cicak tidak suka dengan campuran air dan lada merah. Ia tidak tahan pijau. Tumbuk 2 biji lada merah atau 5 cili padi. Bancuh dengan air. Masukkan dalam botol spray dan anda spray di tempat mana banyak semut atau selalu nampak cicak duduk bermusyawarah dalam kumpulannya, ataupun cicak menyorok.

3. Cicak tidak suka dengan kulit telur ayam. Mungkin ia alergik dengan mineral kulit telur. Basuh dan keringkan kulit telur ayam dalam masa 2 atau 3 hari. Pecahkan kecil-kecil. Lekatkan berapat-rapat pada cardboard dan gum.

4. Cicak memang takut dengan kucing. Kucing biasanya bermain-main dengan cicak dan menjadi makanan side-dishnya.

5. Kurang dan banyaknya cicak di rumah berkait rapat dengan kurang atau banyaknya serangga di rumah. Kurang atau banyaknya serangga di rumah, berkait rapat dengan sikap penghuni terhadap kebersihan rumah dan halamannya.


11 org bagi komen best..:

mazz said...

salam fieda ...bagus petua ni..tima kasih ye berkongsi..

IntaNBerliaN said...

thanks kak fieda, umah saya pun byk cicak nih.. tensen toi la.. xsuka tau

iizla said...

Thanks sis fieda... Truly agree yg byknye cicak n lipas berkait rapat dgn serangga.. Rumah sy kebersihan mmg out sikit sbb duk sblh jiran jual ikan/ayam kat pasar... Nak cuba petua ni start dr skrg esp tang jaga kbrsihan tuh.. Thanks again

shahdiana said...

yana suka reason yang nombor lima tu...hahahah

Ummi Iman said...

kenalah sentiasa bersih macam tu..

mama irfan said...

thanks atas info ni...

QasehnyaRania said...

Alhamdulillah umah tak da cicak....;)
Nota kaki:
akak,su asal kedah tapi stay kt jb...susah juga nk dating.bln 1hari tuh ada planning nk jmpa alisha tp tuh la klau rancang bkn nk mjdi.kene trus p terjah j..;)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Eeeee..geli lak k.atie negok gambar cicak tu,biasa negok dr jauh jer.
MIL k.atie lg best...dia beli pelekat & letak kat hujung galah...pastu mlm2 ttp lampu..suluh cicak kat dinding2 dgn lampu suluh & pelekatkn cicak2 tu.:D

Citra NaniZam said...

wah boleh cuba ni.. thanks fieda mslh cicak ni kat mana mana pon ada kan..

wan nurul hezrina said...

aduhh kak tq sharing..mmg byk arr cicak kt umahnie..tk larat nk jentik seko2

Anonymous said...

semua dh ikut xmnjadi....
1.mknan cicak bukn serangga je beb... sisa2 makanan pun makanan dye... klu terlupa buang sampah dlm plastik atas sinki... kompem cicak nek atas sinki... kt smpah bwh sinki tu tmpat anak2 buang bekas2 keropok,coklat... nk pstikn xde sisa mknan 24jam mcm imposibble plak... xkn smph xpenuh lgi nk buang...
2.air lada... bertahan xsmpai 24jam... jenuh plak nk spray 1rumh setiap hri.. klu rumh kecik xpekn... klu letak lada... berapa byk plak nk letak... bertahn skjap jgak... bau pun busuk je...
3.xberkesan langsung... cicak siap lalu kt kulit telur...
4.berkesan klu bwh2... siling dinding xde effect...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.