Sunday, 6 February 2011

Kek Coklat Kukus (Kak Munira)

(◕‿◕✿)    tadaaaaaaaaaa......wah..tiba2 je muncul x bgi salam erkk...salam semua...arini mood rajin masih ada lgi...gi jalan2 kt fb kongsi resepi,pastu terliur sgguh2 aku tgk gmbr kek coklat moist resepi dari kak munira...mmg moist gler la kek dia...sdp bangat....aku try kukus guna dlm bekas plastik...dpt la 2 biji..sempat jgk bgi jiran dpn umah rasa....

comot skit ye kek ni sbb gelojoh x sbr nk ngapppp..


nak resepi.......?cuba tau jgn x cuba.....

✐Bahan A :
1 cawan gula pasir (letak 3/4 cawan je pun boleh.kurangkan manis skit)
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil nescafe (penambah rasa)

Semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan hingga gula larut...dh sebati biarkan sebentar..

:✐Bahan B
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikabonat
1 sudu kecil baking powder
(sukat guna sudu kfc je)
 Semua bahan di atas di ayak.

✐Bahan C :
4 biji telur dipukul hingga kembang

✐Cara : 
Satukan bahan B dan C ke dalam A secara berselang seli..gaul guna senduk je.
Bila dh sebati masukkan lah ke dalam loyang ataupun bekas plastik yg blh dikukus...loyang jgn lupa sapu sikit dgn planta supaya kek tidak melekat..kukus selama 1 jam..

Topping atas tu aku buat guna serbuk koko,butter, susu pekat,susu coklat dutch lady...semua bahan tu  di masak secara double boil....sukatan aku agak2 je...

2 org bagi komen best..:

D'lla said...

wallawehh xyah pukul gn mesin?best..
alamak..mcmna nk kukus..xda benda tu..huhuu
tringin nk wat kek

Fieda said...

sungguh weyyy....x yah gune mesin tu pun...guna senduk je...mmg confirm jdik la...sy first time buat terus jadi tu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.