Tuesday, 29 May 2012

Wanita cepat tua jika terlalu lama di depan komputer


Alamak...sungguh saya takut dengan tajuk entry ni...
-sekadar perkongsian dari email yg saya dapat dari rakan-


London, hidup di era digital membuat banyak wanita menghabiskan banyak waktunya di depan komputer. Menurut penelitian, hal ini bisa mempercepat proses penuaan yang antara lain ditandai dengan kulit keriput.

Fenomena yang disebut ‘wajah komputer’ ini sering didapati pada wanita yang menghabiskan waktu berjam-jam di depan komputer. Bahkan ibu rumah tangga sekalipun bisa mengalaminya ketika sudah ketagihan internet di rumahnya.

Seorang ahli bedah kosmetik asal Inggris, Dr Michael Prager telah membuktikannya dalam sebuah penelitian. Doktor spesialis botox tersebut menemukan fenomena semacam itu dialami sebahagian besar pelanggan dan sejumlah wanita yang bekerja di pejabat.
“Saat sedang tegang dan serius di depan komputer, umumnya para wanita akan mengerutkan dahinya sekalipun kadang tidak disedari,” ungkap Dr Prager.

Jika berlangsung berjam-jam dan rutin setiap hari, kenyitan tersebut akan mempercepat pembentukan kedut. Garis-garis wajah itu lama-lama akan terbentuk di dahi maupun bagian kulit wajah lainnya.
Dikutip dari Telegraph, Minggu (26/9/2010), wanita yang terlalu lama di depan komputer juga rentan mengalami gejala ‘leher kalkun’. Dinamakan demikian karena kulit di bagian leher menggelambir seperti kulit kalkun.

Menurut Dr Prager, gejala ini disebabkan oleh posisi duduk yang jarang berubah dalam jangka waktu yang sangat panjang. Akibatnya otot leher memendek dan kulitnya turun lalu membentuk semacam gelembir.

Sedangkan untuk mengatasinya, Dr Prager punya tips jitu yakni dengan meletakkan cermin kecil di samping layar monitor. Harapannya para wanita bisa cepat menyadari ketika wajahnya mulai mengerut, lalu berusaha mencari cara untuk lebih rileks.

Berbagai cara bisa dilakukan sebagai upaya relaksasi. Selain istirahat sejenak di sela-sela bekerja dengan komputer dan berjalan-jalan, melakukan senam otot wajah juga cukup efektif melawan efek penuaan dini.

Dr prager berkata lagi..jangan selalu sangat mengadap komputer kerana memudaratkan umur dan kulit anda..jika ingin matang cepat boleh mengikut tips ini..bagi yang dah berumur jangan amalkan..nanti cepat tua dari umur.

15 org bagi komen best..:

Atiey said...

hhee klau tak tengok laptop pun tetap tua hahaha...tips lagi best ...pejam masa guna laptop..gerenti muda hahaha..

Qamarul said...

haha so kalau laki plak cepat nampak muda ke??? hahahaha

ainnoraini said...

iye kee..jawapnya kakain cepat la tuanya tu...
sekarang pun dah makin byk umonya nii...

Rose Khadijah said...

salam, hai kak fieda..

hehehhe..alahai, sy kalo ade mood, memang mengadap aje komputer ni..hmm cepat tua?!!!adeeiiii...

IntaNBerliaN said...

nk kne g tgk muka ni.. dh ada kdut2 ke blm.. hihii

ct rahani said...

takut jugak.. huhu.. tp nk wat camnerkan kak.. dh keje dpn komputer.. huhu..

anisalya said...

jgn kerutkan dahi. nnt cpt tua ye. ngeee...

Myra Jay said...

Ha sudah..
Abes kalau keje siang jela boleh ngadap, malam balik rumah dok senyap2 jgn on komp, so blog jadi terabai..


**Mode kerut dahi** heheee

Acik Erna said...

salam fieda..nasib baik acik mengenali komputer tu masa memang dah tua..jadi tak risau sangat dah he he

eita said...

lepas ni nak kena had masa lah duk depan pc..
hehehehe

Tihara said...

tp mmg kita dah tua pun fieda..hehe.. tp tu la kdg2 still rasa cam umo 20 an gitu :)

wan nurul hezrina said...

alamak abislah pasnie cepat tua..huhu

9n0L4 said...

huhu. kalau asek senyum je ngadap lappy, camne pulak tu. senyum kan awet mude. ;)

ERYZA said...

Ye ker? Tak nak lah dok depan PC lg..dah tu camner ngan blog :)

Anonymous said...

dating myths about interacial dating http://loveepicentre.com/ christian relationships on dating counseling

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.