Tuesday, 21 February 2012

Jom try buat puding roti simple..

ASSALAMUALAIKUM

 


Semalam saya try buat puding roti yg simple ni...Kebetulan mmg ada roti keping Gardenia yg dah nk hampir expired..Jadi tak rugi pun..boleh buat puding roti...Resepi ni saya tengok kat blog CIK PUAN HADY..Memang simple sangat cara buatnya dan hasil mmg superb..Tak caya try la buat..Tak payah nak makan dgn sos..Makan gitu jer dah sedap...

Ni puding roti yg belum masak..baru nak masukkan dalam oven..

Tengok tu duk dalam oven bukan main lagi dia naik...macam kek pulak..masa ni saya dah tak sabar giler nak keluarkan...

Ok..dah masak ...tp bila keluarkan dari oven dah leper sikit jadinya...

Dah siap potong untuk dimakan...Tapi rasanya saya punya puding ni kurang garing sikit..nanti cubaan kedua kena garingkan lagi barulah lagi best...Ni pun best jugak...

Saya tepek resepi dari blog CIK PUANHADY

BAHAN-BAHAN
4-6 keping roti (roti saya tambah lebih sikit)
2 biji telur ayam
1 sudu besar butter - cairkan
1/4 cawan gula (equals to 50gram)
235ml susu cair - nak guna fresh milk pon boleh 
1 sudu teh esen vanilla - takde pon takpe 
kismis ikut suka hati 


CARA-CARA
Toast roti ke dalam toaster sehingga garing. Carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam acuan.
Tabur sedikit kismis di celah-celah dan di atas roti, kemudian tuang butter yang telah 
dicairkan tadi ke atas roti tersebut.
Pukul telur, susu, gula dan esen vanilla sehingga sebati dan tuang ke dalam acuan yang berisi roti tadi.
Tabur lebihan kismis dan biarkan adunan telur menyerap sebentar ke dalam roti.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan sehingga keperangan selama 
20-25 minit dengan suhu 180 C.

p/s: line tenet saya ni tgh mengong...nak buat entry ni pun tersengguk sengguk...
krg2 sikit saya gi jenguk kawan2 ye..happy blogging...:)

57 org bagi komen best..:

ajumohit said...

sedap makan sejuk2 ni fieda, nyum2 sedapnya

Saya Disini said...

sedpnye tngk..buat pon cam senang je..nnti nk buat la

Tihara said...

wahh rajinnya fieda buat makan2..tak penah try lagi buat ni..teringin jugak :)

Anum said...

sedapnya sis

wanabee said...

wahhhhh....makin femes puding roti ni.... nak try jugak lahhhh
hauummmmmm


:D good sharing sis ..
ohseemmm

Qhaifa Nur said...

dapat makan sejuk2 nih memang sedap...teringin nak buat

ct rahani said...

sedapnya.. penah sekali je buat puding roti nih.. rupa memnag out tp rasanya agak sedap la.. ngeee..

Masya said...

macam sedap jer.. dan simple.. boleh cuba ni.. tq sharing is caring hihihihihi....

nuyui a.k.a miss YUI said...

snngkan sis..pernh wat dlu..t nak wat versi akk la..hihi.

IntaNBerliaN said...

simple je.. lenkali leh try.. sk resepi yg simple2 gini..hihii

QasehnyaRania said...

Dh lama tak buat puding roti,su suka tabur badam...hehehe...dh telan air liur ni....

akak,jom la join contest ni.buat esei ttg kraftangan dan aku.gmbr blh google j...meh tgk

sini http://lobaksusue.blogspot.com/2012/02/kraftangan-dan-aku.html

Hadiah lumayan..

charmyiex said...

boleh kukus x?

nanakimie said...

nana rasa xpernah lg mkn puding roti ni...hee..xingat...^-^

FH said...

Haritu ada buat dgn mak puding roti :D Hehehhe nyumnyum sedap =)

fieda said...

@charmyiex

alamak..tak tau pulak resepi ni blh kukus atau tak..

eye in said...

waaa..macam sedap jew..nak try la

Rose Khadijah said...

saya suke makan puding roti...tapi M.A.L.A.S nak buat..hhehehe..
ni da salin resepi..nk try le weekend ni..
tQ ya!..

Shiela Latif said...

uiiiihhh....sedapnyer terliur baby lam peyot nih...hihi

LadyBird said...

eh.. mgm mcm tu ke rupe puding roti?

lady pernah buat.. jd gitulah.. lady ingt die akan melekat mcm kek biasa.. hihihi

Zuraida Rahim said...

Resepi yg senang.. Insyaallah nanti ada roti lebih saya pun nak buat

wan nurul hezrina said...

shedapppnyer kak...nk buatlh weekendnih.nnt dh buat kita helo k

Pupel Liyana said...

akak buat saya pujuk suami saya beli oven tau huwaaaaaaaaaaaaaaa... sedapnyeeeee. tekak ni tengok apa je semua berselera.

sue zainun said...

simple je resepinya..buat waktu ptg2 best nih..

deno said...

bestnye.... nak sikit!

jemarisuri said...

huhu sedapnya meleleh air liur...hehe

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

rajin la k.fieda masak..
suka tgk kawan2 yg suka masak ni..
rasa mcm nak kutip kismis yg ada atas puding roti tu masuk dlm mulut ni..hehe

Nisa Greennnpanda said...

wahhhhhh...
nmpk sgt sdap la kak fieda..
dh la simple je..
leh aa try pasnie..
tp roti br je abis mkn td hehe.. XP

eita said...

rajin nya kak...
ada lagi tak?

ShimaSalleh said...

wow mabeles! shima mmg suka puding roti tp kukus je.. oven xde hukhuk

dela said...

aduhai... nmpak menarik... tntu sedap kan..

Pink Lavender said...

wahhh...

sedapnyer...
follow fieda dari pupel

Hans said...

wah
nampak menyelerakan
dulu saya suka beli masa zaman belajar dulu :-)

Lin Azlina said...

wah...nak cubalah sok..ada roti yg nk expired dah tu kat dapur

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Fieda..k.atie pernah buat gak tp xdak sambutan kat umah ni.jadinya dr membazir lg,xpernah la masak lg.
KLu mkn sejok2 ni mmg sedap..kata kengkawan lar.Tp kat umah k.atie xder peminatnya..sampai kejung la lam esbok..hihi

Ummi Iman said...

nampak menarik dan buat saya rasa tertarik nak cuba. Lagipun simple je resepinya. Sesuai sgtlah dgn saya ;) thx share resepi

Puan Kutu said...

sedap nie..nk try buat nti..tp nak tukar kismis nie la sbb sy tak berapa suka letak kismis..klu mkn begitu saja je suka..hehe

Cik Rose Cute said...

fieda nak copy paste...nanti senang nak buat...Cik rose suka puding roti nie...

dapurCikWan said...

yummy2.. =)

SAADIAH said...

mohon share ye....

SAADIAH said...

mohon share ye.... nampak sedap....

MENU said...

kalau beli roti byk2 sure rajin buat menu ni...xpun buat egg benedict pun sodap gak...

PinkUmmi said...

sedap nmpk puding roti kak fieda nih

PinkUmmi said...

sedapnya puding roti akak nih

PinkUmmi said...

sedap nmpk puding roti kak fieda nih

Myra Jay said...

Resepi kak has memang senang dan simple..
Myra nak try la resepi ni, sebab plan nak buat eskrem goreng lagi :)

shera haifa said...

lama dh xmakan.. teringinye..

Mrs Lurve said...

sedapnya...memg nak cuba pas nie!

Ibu Lala said...

copy resepi fieda. nanti nak try buat.

Safil74_hmn said...

Best Ni..tambahan Puasa dah nak dekat...tak payah pegi beli kat Bazar Ramadhan dah....Terima kasih Fieda

Si Matatajam said...

M dah bookmark page ni sb bila nak buat nanti senang je refer kat sini hi hi...nampak sedap sangat tu...

Si Matatajam said...

M dah buat masa besday Khalish ari tu..ramai yg kata sedap..

Rosmanita Siti said...

Yumm yumm.td mkn puding roti.sdapp.tu yg cr rsepi.lg byk yg behh

Anonymous said...

knp xbagi resepi yg sebenar..?? sbb dlm loyang tu xnmpk mcm 4 keping roti..nak bagi resepi biar la ikhlas sikit..Terima kasih..

fieda said...

@Tanpa Nama

marah betul tanpa nama ni ye...jgn marah2..tak baik..saya hanya share resepi asal dari blog Cik Puan Hady..
yg saya buat tu saya tambah lagi roti sbb nmpk agak kosong..jadi kalau tanpa nama buat boleh jer agak2..kalau nk lebih roti tambah jer roti lagi....saya tak marah pun kat tuan punya resepi asal sbb resepi tulis 4 keping padahal gambar dia pun nmpk mcm lebih roti tu..

Kayna said...

tercarik2 resepi ni. Alhamdulillah jumpa. Nampak simple.. Inshaa ALLAH nk try weekend nih. Samalaa ada gardenia nk expired kat rumah. hehehe

NoRfArAhiN said...

owh. sy slalu buat puding roti kukus. mybe lepas ni boleh guna oven pulak :D

Nizam Ijam said...

perghhh sedap giler... boleh pos sket x?? :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.