Thursday, 5 April 2012

Jangan tidur meniarap

 
 

Saya jumpe info ni di FB...Saya kongsikan di sini untuk korang semua..Jadi kepada sesiapa yg
suka tidur meniarap harap boleh la ubah cara tido korang ye...


Dari Abu Dzar ra., beliau mengatakan, “Suatu hari Nabi s.a.w. sedang berjalan melewatiku... ketika itu aku tidur secara meniarap... Maka baginda membangunkan aku menggunakan kakinya, dan berkata, “Hai Junaidib (panggilan Abu Dzar), sesungguhnya cara berbaring seperti ini adalah cara berbaring penghuni neraka.” (HR. Ibnu Majah)....

Dari Abu Hurairah r.a., beliau berkata; Rasulullah s.a.w. pernah melihat ada seseorang yang berbaring di atas perutnya (meniarap), maka baginda berkata, “Sesungguhnya cara berbaring seperti ini dibenci oleh Allah.” (HR. Tirmidzi) 


Kami peminat Ustaz Azhar Idrus

*semakin buntu nak buat entry...takder idea langsung sbb mood dah ke tgh laut ni...huhuhu...


43 org bagi komen best..:

LYAfrina said...

huhu.. bru tau gak ni...
kdg2 bila tlalu lth..pnh gak baring mcm ni...

dan mcm mana nak dgn cara kita y ikut barat, tdurkan baby secara meniarap camni yer??

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Fieda..anak k.atie dulu masa kecik2 mmg suka tido ngan posisi camtu.Jenuh gak k.atie nak betulkn setiap hari..skrg dah ni br hilang tabiat tido camtu :D
Sama la kita fieda..kdg2 mmg mood nk update..hanyut di bawak arus..hihihi

Anum said...

thanks atas perkongsian

Kakzakie said...

At least fieda masih ada point nak ketengahkan hal ini walau dah buntu idea. Bagus N3 ini pada yg belum tahu dan sebagai mengingatkan...

ecadwinkyasha said...

err,,kdg2 kalau penat terus baringkan badan mcm ne..secara meniarap..hehehe....

klik-klik RedFM

mimie.. said...

owhh...yeke...baru tahu..huhu
tp macam lagi selesa je klu baring meniarap ni..ngeee ;p

thanks kak for sharing!

nuyui a.k.a miss YUI said...

oh..sy tidur bese2 aje..hihi.

izan mama mia said...

org pompuan kan elok tidur mengiring...tampak manis dan comel...sll ank2 kecil tido gitu(meniarap).

Myra Jay said...

Myra akan tidur meniarap bila senggugut menyerang.. Sambil menekan di bahagia perut :)

...sWeeT uMi... said...

umi tak suka cara tido cenggini...sib baik hehehe...thnks for sharing (",)

Masya said...

dahh pandai dahh mood kelautt... dulu sy jer ade mood macam tu.. lagi2 buat kerja asyik x btll... klu dah mood kelaut kenelah memancing... baru ade hasil...

tdo meniarap mmg x bgslah lagipun pernafasan jadi x lancar

Nazayiena said...

Tq Fieda share info dr FB....

mayangsayang said...

saya suka sangat tidur meniarap sbb rasa lebih selesa ... tima kasih kak sebb mengingat kan

MamaEma said...

kena ubah ni..ema selalu juga tidur cara camni..

IntaNBerliaN said...

sy mmg jenis xsk tido meniarap sbb rasa mcm lemas je..

saya pun sama gak kak fieda.. penat perah otak cr idea..hihii

done

nur anis said...

saya tak suka tidur meniarap..tapi saya sangat suka buat kerja sambil meniarap..

Cik Rose Cute said...

ALAMAK! CIK HUBBY KITA SUKA TIDO MENIARAP...NAK KENA TEGUR NIE...

Puan Kutu said...

mmg tidur menirap ni tak bagus tapi sedap..hehe

Saya Disini said...

oowh..ye ke?baru tau..tq2

fiza said...

Klo yg dah biasa tido meniarap tu, kenalah ubah posisi tido.

Tidur mengiring ke kanan adalah lebih baik kan.

Tihara said...

mood berblog ni tk dapat dijangka kan..huihh :)

Falsya said...

nasib baik falsya mmg xsuke tido meniarap sbb nnt sakit dada..selalu tido mengereng..

fazilzura said...

selalu nye lelaki yg suke baring gitu ... xtau pe sedap nye tido cmtuh ...


*** salam kenalan dr ku

Fieza79 said...

kdg2 selesa gak tido meniarap ni...slu buat di kala mata ssh nak lelap hehe...

fieda said...

@LYAfrina

itu ler LYA..tak tau nak kata camne..mgkin kalau baby takper kot..

fieda said...

@Masya

hehehe..tu ler..dulu pandai mood ke laut utk blog ga jer...hihi..

wan nurul hezrina said...

huhu tulah kadang tak perasan bila sedar2jer anak2 termasuk kita meniarap.kena sekat ngan bantal nampaknya=)

shiema sufian said...

Thanks sharing (:

adianiez AIDA said...

aiyah! aida memang lebih selesa tido tiarap. takpe... takpe... pasni kena tukar style tido :)

ieda said...

ye dikk ..
setuju , akak memang jarang tidur meniarap nie .. x boleh lah ;)

nanakimie said...

nana baru tau sis....mujur xske sgt meniarap...tp kdg2 buat keje niarap jgk,hee..

eita said...

nasib baik tak suke tido macam tu....biasa tido mengiring sebelah kanan...

anitadiana said...

bagus info ne fieda..tq

Nisa Greennnpanda said...

owh..br tau nape xleh tido mniarap...

dh klik2 nuffnang akak.. XD

Acik IeyMah said...

tenkiu kak share info ni.
tak suka tidur meniarap, rasa susah benor bernapehnye..asa terkepit segala.hiii..

Izan Ishak said...

perkongsian yg bagus ni kak fieda sbb tak semua org tau ni.

akak.. izan pun bila tiba mood ke laut nak pandang laptop pun tak lalu... huhu...

9n0L4 said...

tidur setan kan? huhu. kene hati². ;)

Ummi Iman said...

ke mana mood menghilang? dah lama tahu dan tak elok juga utk jantung. kalau lelaki tak elok juga utk kesuburan mereka ;) biasanya apa yg ditegah dlm agama tu adalah kebaikan utk diri kita. saya tak suka tidur meniarap. tak selesa. suami mmg tidur meniarap.. dah tegur. tapi dia kata susah nak ubah. tidur posisi lain sakit tengkuk. kesian juga tgk tapi ada usaha nak ubah

anisalya said...

pernah baca tentang ni. apa2 pun terima kasih kak for the info.

Aizat Shafiq said...

Gud sharing...baru tau jugak nie...
:)

Edy Fee said...

o3hh yeke..baru tau..kne tukar gaya tifur la gayenye ni

Zie said...

mudahan kita semua ikut tidur cara Rasulallah...

atiqa aris said...

sedap kot tdo niarap tp nti jd penghuni neraka lak lau amalkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.