Tuesday, 22 May 2012

Doa Bulan Rejab

Rejab bermakna kebesaran atau kemuliaan dan ia membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan. Masyarakat Jahiliyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab kerana mereka memulia dan menghormati bulan ini dengan mengharamkan berperang di dalamnya. Dan Rasulullah SAW mengekalkan nama ini dan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab. Dan bagi umat Islam, kita memperingati dan memuliakan Rejab sempena dengan peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah SAW iaitu peristiwa Isra’ dan Mi’raj.



19 org bagi komen best..:

ecadwinkyasha said...

puasa dibulan rejab..harap-harap xde apa yang menghalang.

nuyui a.k.a miss YUI said...

moga yui leh berpuasa di bulan rejab ini..amiinnn..

fizafantagirO said...

jom pose :p

izan mama mia said...

rejab bln mulia

Ujie said...

ada perkongsian asal usul bln rejab..menarik. ^_^

Rahmah Ram Ram said...

jom kita berpuasa....semoga kita semua mendapat keberkatannya ...amin.

mimie.. said...

amin...moga segala amalan kita diterima di bulan rejab ni..sy berpuasa harini ^_^

anisalya said...

dah masuk bulan rejab pun kita.

Saya Disini said...

tq info

Nazayiena said...

Bulan rejab bulan yg mulia dan diharamkan perperangan.
Insya Allah nak bayar semua puasa dlm bulan nie.

FITRAH JAMIL said...

selamat menyambut bulan rejab

Masya said...

alhamdulillah dah masuk bulan rejab, akak puase ker?? saya tak puasa.. sarapan spagetti pagi ni bekal dari rumah hihihihihi.....

adianiez AIDA said...

alhamdullillah... selamat sudah husben aida baca doa pembuka Rejab ni after kami solat jemaah maghrib & isya' last night...

Fieza79 said...

dah masuk rejab..jp lagi ramadan...puasa blum ganti ni..huu

aikk best nya genting...emm ada gak plan nk gi genting plk cuti sekola ni...hehee

MamaEma said...

Selamat menyambut bulan Rejab

Myra Jay said...

Sama2lah kita ambik syafaat di bulan Rejab :)

Che Rosliza Che mat said...

Nak puasa jugaklah dalam bulan rejab...sambil ganti puasa...

9n0L4 said...

selamat menyambut rejab. moge dipermudah segala. ;)

Anonymous said...

Berdasar pada khutbah jumaat pada 15jun2012 - ini tidak benar. boleh dianggap mun'kar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.