Friday, 15 June 2012

Kawan bloggerku kena demam campak..petua utk hilangkan parut..

Buat pengetahuan korang ada rakan blogger kita tak sihat sebab kena demam campak..sian dorang ye..dah besor2 kena demam campak yg jadi prblm nya bab parut la kan..kalau kena time kanak2 kan best..takder la sgt lekat parut..saya kena demam campak ni masa dh dekat2 nk kawin...lagi 6 bulan kot rasanya..tapi nasib baik tak banyak sgt parut yg tinggal kat muka..ada 2 bijik yg parutnya jenis dalam sikit..masa tu saya tak amalkan apa2 petua pun nk hilangkan parut...mmg buat dek jer..sbb ingatkan kot lama2 ok..tapi sekarang parut kt muka tu alhamdulillah dh tak nmpk sgt..

Untuk 2 org kawan blogger tersayang saya tu kini khabarnya demam dah sembuh cuma yg buat dia runsing masalah parut la...saya google2 utk dia dan cari petua nak hilangkan kesan parut tu..insyaallah..minta2 dapatlah membantu...

----------------------------------------------------------------------------------------

1) Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat. Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Ulangi selama tiga hari atau sehingga parut hilang.

2) Daun semambu juga boleh direbus untuk diminum airnya. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak.

3) Parut sebiji jagung muda hingga lumat. Sapukan pada bekas demam campak. Lakukan selama beberapa hari hingga parut hilang.

Saya dapat petua ni dari blog 101 petua..macam2 petua ada kat sana...

Kalau sape yg tak kenal daun semambu ni saya ada share gambarnya..saya pun tak kenal gak daun semambu sebelum ni..yg saya tau semambu ni nama satu tempat di Kuantan..Kalau tak silap saya masa saya kena demam campak arwah nenek saya guna daun ni la kot utk buat mandi..ntah la ingat2 lupe dah...

 

32 org bagi komen best..:

Zie said...

Huk huk penstkn kena dmm ni... alhamdulillah ank saya dania dah pulih... setakat la tak buh ubat apa2 lgi.. mudahan nanti dia hlang sendiri...

wan nurul hezrina said...

adakah daku yang kak fida maksudkan itew?hahaha malu kejab..dah tua2 baru kena..ada nurul baca daun semambu tapikan mana ek nak carik?nnt nak tanya mak.kalau jagung mudatuh rasanya ok kot..kak tq sangat tau.entrynie sangat membantu nurul..blehlah alik kampung nnt nurul tanyakan kat mama...nurulnie parut adalah cket kat muka.risau gak sbb sblmnie mana ada jerawat satu pun.huhu

Aju Mohit said...

depan umah aju ada pokok semambu ni, org india selalu tanam pokok ni

kak tini (umialya) said...

kalu anak2 kecil, kejap je parutnya hilang

Ibu Lala said...

aah betul la tu. saya kenal sgt daun ni. masa dmm campak kecik kecik dulu mak mandikan dengan air daun semambu ni. pastu kalau letak daun ni bawah tilam sure daun ni layu sebab bdn kita panas sgt.

fieda said...

@wan nurul hezrina
nurul dan ada srg lagi yg kena gak..alhamdulillah msg2 dah sihat..

anitadiana said...

izan ke tu fieda...kak ita pun dulu kena time dah tua juga umur dalam 24tahun...ppum bagi mc 1 minggu..balik kg melaka...minum,sapu,hari-hari air kelapakat badan tempat kena campak tu..bila naik keja semua org tak caya ita kena campak..tapi tak makan ubat hospital..cuma air kelapa dan jangan mkn benda berminyak dan kicap aje..

syawalsimpsons said...

ciannyer demam..moga kawan akak sihat kembali...

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgus nya cara cmni..

izan mama mia said...

WAH..berkongsi petua pula kak Fieda kali ni,...tq, berkongsi info..
semoga kawan kak fieda tu, cepat sihat dan dapat mencuba petua ini...dan...pertama kali tgk daun semambu ni,..ingat cam daun buluh...heheheh

Kakzakie said...

Kakak rasa virus campak sedang merebak sekarang nie. Budak sekolah pun ramai yg kena cuti...

Saya Disini said...

:)

manja209 said...

follow sini...

ieda said...

memang pokok nie adalah salah satu petua .. kena cuba baru tahu ..

harap2 cepat2 sembuh , biasa org dgr budak2 yg kena kan .. bila dah tua2 nie kena x tahu macam mana gaya dia ;)

LYAfrina said...

bagus,.bagus oetua ni..
asya setakat ni x pnh kna lg demam campak.. tp dah tau ni.. sng la kalo dh terjadi..

eintan nurfuzie said...

CIK EN KENA DEMAM CAMPAK LUMAK SUH MANDI KERAP..MAKAN PUN YANG BERPANGGANG JE..EHHEHE

wahida said...

daun semambu byk kat rumah India...

::NureeN:: said...

nureen kena campak masa sek rendah dlu.. siap mak buat lapik tidoq lg daun semambu ni.. tp minum blum pernah buat.. skrg ni musim campak kan ramei dgr blogger & anak2 kena campak :)

Falsya said...

adehh..dh besar2 kene demam campak seksa betul..boleh gune petua kak fieda nieh..hehe..

MamaEma said...

risau juga kat anak-anak sebab tak pernah lagi terkena demam campak ni

ieedaz @ mama_isha said...

kak, thanks fr sharing yer..

Qhaifa Nur said...

memang itupun ubatnya, musim kot...
selalu cari kat batu caves..

Sally Yatiey said...

Bagus petua ni. Dalam family, saya sorang je yang belum kena lagi -.- Takut pulak kalau terkena pada masa2 yang tak sepatutnya nanti. hee :D

9n0L4 said...

rasenye kenal dgn daun ni tapi sebelum ni tak tahu namenye. ;)

eita said...

pernah jupe pokok ni tapi tak tahu plok guna dia..

anisalya said...

tapi yang paling senang nak dapat asah kulit kayu manis. lepas tu letak je kat parut tu. insyaAllah...

nanakimie said...

nana belum kena lg sis..huhu.....

Che Rosliza Che mat said...

Pernah jugak dengar daun nie memang elok..kalau demam campak..

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal demam campak… sharing is caring :) - Demam Campak Berjangkit

IntaNBerliaN said...

a'aa mmg ramai yg kene demam campak kan skrg...

Rose Khadijah said...

tak boleh lupe time ryan kene campak dulu..teruk sangat..hmm mujur la sakit ni seumur hidup skali..

Si Matatajam said...

Susah la ni kalau nak cari pokok semambu ni...tq for sharing..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.