Tuesday, 17 July 2012

Jom belajar loghat Terengganu pulok

Aritu kita dah belajar loghat Utara kan...la ni jom  kita belajar cakap Terengganu plk..saya mmg paham sangat la sume perkataan ni sbb saya ni orang Beserah Kuantan..Nama jer duk Pahang tapi kg saya dah nak bersempadan dgn Terengganu..jadi mmg loghat percakapan di kg saya lebih kepada loghat Terengganu..hihi..kalau masa kecik2 dulu mmg ni la perkataan2 yg saya selalu guna..dah besor ni khawin plk dgn org KL..alamak kena cover la sikit sbb suami saya bukannya paham sangat..selalu jer dia tanya..ape tu...??? Masa mula2 kawin mmg control habis..tapi dah lama2 ni keluar balik sume perkataan2 ni..anak2 pun duk bantai gelak..apa la mama cakap ni tak paham la..kalau balik kg mmg takder der saya kontrol2 biarpun depan suami..hihihi..rindu ooo...kat KL ni kalau jumpe saing2 mmg keluar habis la loghat Terengganu saya..


Gambar ni sumber dari ayampenyek.blogspot.com

Yang kat bawah ni saya senaraikan apa yg saya tau...

1) Nebeng - Over 
   2) Lambur - Beranda rumah
3) Nano - Nakal
4) Gong - Sombong
5) Gocoh - Bergaduh
6) Siyek - Koyak
7 ) Kehek - Muntahkan kembali
8) Keppok pale - Sekeh kepala
9) Makang - Makan
10) Patoh - Patah
11)  Bising mekok- Teramat bising
12)  Busuk bango - Teramat busuk
13)  Kotor Kerrok- Teramat kotor
   14)  Burok leppok - Tersangat buruk
15) Dinung - Sana
  16) Sokmo - Selalu
17) Peroh - Perah
18) Bata golek - Bantal peluk aka bantal busuk
19)  Lebong - Tipu
20)  Maknga - Cuai
  21)  Settok - Terkejut
22) Pitih - Duit
23) Camek - usik
24) Kettah - Kertas
25) Jibak - selendang
26)  Puahsang - Teramat bosan
27)  Nipih Nayyang - Teramat nipis 
28) Lugar perut - perut kosong,rasa sebu
29) Gelap guguk /gelap gelemak - gelap gelita
30) Panas dering - teramat panas
31) Sejuk siak - sangat sejuk
32) Ogeh-ogeh - goyang
33) Uduh sepang - teramat hodoh
34) Manis leting - sangat manis
35) Masam rebang - sangat masam
36) Masin pekok - sangat masin
37) Pahit lepang - sangat pahit
38) Tawor hebey - sangat tawar
39) Apah nyor - hampas kelapa
40) Anguh letong - sangat hangus
41) Biru herang - biru lebam
42) Merah merang - teramat merah
43) Ceroh nerang - sangat terang
44) Hitam beletung - sangat hitam
45) Kuning siyoo - terlalu kuning
46) Putih lepuk - terlalu putih
47) Besor jalor -sudah besar
48) Busuk bango - sangat busuk
49) Beghak nanang - sangat berat
50) Bekeng - garang
51) Cerelong - merenung dgn mata yg tajam
52) Decung - sangat laju
53) Denir pey - sangat lecak 
54) Jangok - berhias diri
55) Kerek - acapkali
56) Kekgi - sebentar lagi
57) Kerah kejung/ketong - sangat keras 
58) Nusuk - sembunyi
59) Nyekik - menyampah
60) Serebang - kebas
61) Tumpul gelenyeh - tumpul sangat
62) Ranggoh - makan dengan pelahap
63) Sigung -pukul dengan siku
64) Se'eh - terlalu kenyang,tercungap
65) Pelohong - terbuka
66) Musing kettang - tercari cari
67) Kecik tuek - sangat kecik
68 ) Dok ketek - senyap ketakutan
69) Supik/Jabir - beg plastik
70) Kepeh belepeng - sangat kempis

Kalau nak dengar loghat Ganu..bukak youtube tengok ceramah Ustaz Azhar Idrus.
hihihi..Ganu habih..mmg beh....org Pahang belah2 Temerloh nun loghat dorang lain plk tau..saya tak biasa sgt guna loghat Pahang...

---------------------------------------------------------------------------------------

*arini saya akan start marathon setelah beberapa hari saya tak terjah umah korang disebabkan line yg tenat dan menyebabkan mood saya hilang di tgh laut..rindunya dgn korang..tunggu kedatangan saya ye..jangan lupe masak nasi byk2...hihi..


46 org bagi komen best..:

syawalsimpsons said...

tergeliat lidah saya kakak

Joanna Yunus said...

banyak betul nak ingat

Wanieys said...

susah gak bahasa terengganu ni hihihi

Ikmal said...

Assalam, suka bila kita belajar bahsa orang lain nie...

wahida said...

eh, ajarlah anak2 tu bahasa ganu...buat apa nak cover2...kalau saya boleh berbahasa terengganu, saya akan ajar suami dan anak2 belajar bahasa ni...sikit2 dorang faham pun jadik lah...kalau tak rugi tau, nnt bahasa ni pupus mcm tu jer...


saya sonok dgr kwn2 saya berspeaking loghat negeri masing2 kat ofis ni...

Che Rosliza Che mat said...

hihihi rindu bahasa ganu...

PinkUmmi said...

tergeliat lidah nak menyebut...

~AmyLiana86~ said...

suker giler dengo ustaz azhar ceramoh..hehe

Hilmirda Daud said...

Kalau dgr org terangganu bercakap bolehlah faham sikit2....
bila tengok senarai perkataan tu... hihihi 2-3 aje yg faham.

QasehnyaRania said...

hye akak..
suka dengar org ganu cakap..lembut j ;)

IntaNBerliaN said...

yang ni saya mmg paham.. heheh

IntaNBerliaN said...

yang ni saya mmg paham.. heheh

Yumida said...

sronok klo tahu byk bahasa...
sy paham skit2 je..penah dulu membe dri ganu...ayat kat blkg sure cam bunyi 'g' je..hehe

Fieza79 said...

beh jugok blaja bahsa teganungg,,hehee

Jaa said...

ni Ina tahu la ni... saya mmg x reti.. kl bahasa kedah aritu blh la..

ayut said...

klu buat ayt ni mesti kna gelak gan org ganu..hahahaha..sebijik2 nak nyebut ye :)

Qhaifa Nur said...

susah juga nak belajar....
tempat rujukan saya hubby sebab hubby pernah belajar kat sanun dulu......

lynn kamarul said...

wahhh mcm2 bunyi dah kuar =)
cintai bahasa MALAYSIA yg mcm2 slang & dialek

fiza said...

Ganu kita...mekasih cikgu ☺☺

anitadiana said...

tak pandai lah tu..tak ada saudara mara belah sana...

Tihara said...

matnye aok tak biasa loghat pahang...senang pepalih..keh3 :D

Kakzakie said...

berrak nanang tu macam bunyi org buang air tu yg kakak gelak fieda..

best kan kalau pandai macam-macam loghat:)

Zie said...

wah bnyk benda tak tahu... coz loghat ni jrg dijumpai dlm filem atau drama..

Norzie hany said...

Assalam Fieda.
Faham sikit2 aje loghat Ganu ni.

Saya Disini said...

bnyk gak ea kak tau

maszull said...

assalamualaikum fieda..sesekali dengar memang best loghat nyer tu...:)

mama aryan said...

haha..mcm mana nak sebut perkataan2 tu yea..susah juga haha

Azza Afdzal said...

tergeliat lidah cek nak baca hahaha

Mrs Lurve said...

ahakss....sy suka belajar bahasa tganu. wpun mcm susah nak sebut, tp saya rasa bahasa tganu nie lembut jer

MamaEma said...

loghat ganu banyak berdengung..ada banyak sebutan 'g'

ieda said...

kalau bahasa terengganu nie suke dgr dari ustaz azhar idrus tuu ekeke ;)

Izan Ishak said...

izan suka sangat kalau dengar kawan2 masa kat u dulu bersembang sgn macam2 loghat... kelatenya lain, ganunya lain... mmg best lah! last2 kawen dpt MIL org kelate... kadang2 ada masanya juga tak faham...hehe...

iEdA said...

ada sstgh yg bole phm n reti sebut tp ada jgk yg x...bguna ni nk phm kalo ckp ngn kwn2..hehe

jemarisuri said...

js pun dh lama tak guna...ada gak ayat dh tak ingat nk sebut...hehe

izan mama mia said...

ada gak yg izan faham...ada gak mmg ssh nak faham...

Marya Yusof said...

As salam Fieda,

Saya satu apa pun xfhm... heheee...tp seronok bila dgr org ckp2 ni...sb tu kalau dgr ceramah UAI sy kurang sikit bukan xsuka tp sb tak berapa nak fhm.. ;))

anisalya said...

ada perkataan2 yang oang pahang pun guna kak. husben saya org ganu. ada jugak la yang saya tak faham kadang2. mula2 masa MIL cakap 'cambah' saya tak tahu. rupanya 'taugeh'.

Mummy GreenyHouse said...

tak bape nak paham..dgr ceramah ustaz idrus pun ada yg buat buat paham (time yg tak paham..bila org gelak, sy gelak sama.. :p)
kena hafal list kak fieda bagi ni, nnt boleh la tambah kefahaman sy bhsa trganu ni. :)

Myra Jay said...

Wahhhh!! Boleh belajar nieh :)

syiela said...

alkisahnya kak... saya ni kan kedah piau (asli) hehehhe tapi kalau dengan orang luar tu hilang la sikit pekat dia tu.

nak di jadikan cerita anak sedara saya masa tu nak berkawin dgn org tengganu.. hehehhe akak saya (50++) dengan mak bakal pengantin lelaki (50++) memang masing2 tak faham dialek luar dah macam ayam bercakap dgn itik... akak cakap dia tak faham.. dia cakap akak saya tak faham last2 kami ni tolong ambil alaih tempat tuk translation kekekke

9n0L4 said...

tersgtlah paham. hehe. UAI akan membawe loghat tranung ke mane² aje. ;)

Anonymous said...

lening ade dh cite hok gune loghat tranung ning sepanjang bulan ramadhan....tgk astro 105,isnin,10 malam....rama pelakon asal tranung n cite tu cappor bahase tranung n KL,selamat menonton...=)

Anonymous said...

nak tanya apa maksud '' market ''. ni bahasa ganu jugak. kawan saya selalu cakap tapi tak faham and dia taknak gitau maksud -.-

nurul ika ahmad said...

mg best bhs ganu ni. suka.. kak jom singgah blog saya.. newbie. jeepon.blogspoy.com

mohamad shazrin said...

Lagi satu awak terlupa. Walaupun sy bkn org terengganu tapi saya tau perkataan ni. Cuma org terengganu mungkin jarang pakai kecuali di belah Dungun.

Samah@Samoh = 50 SEN

Air seratuh = 100 PLUS (cth, cube g beli "Air Seratuh" kt kedai Pok Man tu)

Sute = sebijik (cth, saya nak karipap "sute")

Lomoh@tomoh = Rujuk kpd rumah kampung. Naik ke atas rumah org. (Cth, Mari la naik ke "lomoh" rumah saya ni!)

Lampu pendaflour = Pilakace

Be'terawe = Berterabur

Kalang = Pencil Box

Bakpe ye = Apa dia

Bakpe ye pulok? = Kenapa pulak ni?

Hanya@Ligang = Kalau "hanya" la kan, x silap sy bersepah. Kalau "ligang" ni pulak (Cth: Dok soh wak ligang oh kt atas katil nuh) - " X payah buat serabut la atas katil tu ". Serabut tu maksudnye bile org dh kemas katil tu elok2, jgn la kite sepahkan katil tu. Itu masuk "Ligang"

Repoh keling = Rempah kari "Babas" (Maaf, sy bkn nk bersifaat rasis tp mmg kebanyakkan org2 dkt kampung nenek sy sendiri gune perkataan tu. Sungguh)

Toko = Ketul (Cth: Berapa "toko" ayam awak nak makan?)

Cetong = Gayung

Carik = Koyak

P/S: Sy org Selangor but my grandma lives in Dungun. So mmg sy kalau balik sana dh biase sgt2 dgr perkatan ni dr mulut nenek saya. Bahkan org2 kampung sane

Anonymous said...

@Anonymous

Sy pun x faham mule2nye. Al-maklumlah. Sy ni org Selangor. Tp bile dh tau maksud die sy pun ketawa jgk. "Market" ni lebih kurang cmc kelas. Contoh, "Fuh! Market betul awak ni!" - Kelas la kau ni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.