Tuesday, 24 July 2012

Kisah wang kertas RM100 dan RM1

Sama-sama dibuat dari kertas, sama-sama dicetak & diedarkan oleh BNM. Seketika bersama.. akhirnya mereka berpisah keluar dari Bank dan beredar di masyarakat.

  


4 bulan kemudian mereka bertemu lagi secara tidak sengaja di dalam dompet seorang pemuda. Kemudian diantara kedua duit tersebut terjadilah percakapan. Yg RM100 bertanya kpd RM1.00, "Kenapa badan kamu begitu lusuh, kotor dan bau busuk?" RM1.00 menjawab, "Kerana selepas aku keluar dari bank aku terus ditangan orang2 bawahan dari pembawa beca, penjual sayur, penjual ikan dan ditangan pengemis" Lalu RM1.00 bertanya balik kpd RM100, "Knp kamu kelihatan begitu baru, rapi dan masih bersih?" Dijawabnya, "Kerana selepas aku keluar dari bank, aku terus disambut perempuan cantik, & aku singgah ke restoran mahal, di mall & juga hotel2 berbintang serta keberadaanku selalu di jaga dan jarang keluar dari dompet"

Lalu RM1.00 bertanya lg, "Pernahkah engkau singgah di tempat ibadah?" Dijawablah, "tidak pernah" RM 1.00 pun berkata lg, "Ketahuilah walaupun aku hanya RM1.00, tetapi aku selalu singgah di rumah TUHAN dan ditangan anak2 yatim, bahkan aku selalu bersyukur kpd TUHAN. Aku tidak dipandang bukan sebuah nilai, tetapi adalah sebuah manfaat"

Akhirnya menangislah RM 100 kerana sombong dgn kehebatan, dan nilai yang tinggi tetapi tdk begitu bermanfaat selama ini. Jd janganlah kita pandang sebesar mana diri kita, tetapi lihatlah seberapa bermanfaat penghasilannya dipakai utk memuliakan TUHAN. Kerana kekayaan bukanlah utk kesombongan!! 
Renung-renungkanlah.. Fikir-fikirkanlah..

45 org bagi komen best..:

rafflesia said...

betul tu. besar mana punkita, jangan meninggi diri

nuyui a.k.a miss YUI said...

xperlu nak blgak sgt kan..

syawalsimpsons said...

mmg ada benarnyer kan kakak

Tentang Kita said...

ada moral of story..good job

Zie said...

heheh kesian duit seratus, mudahan kita mendapat manfaatnya,
lepas ni kena banyakkan sedekah duit seratuslah, hehehe

ANIM said...

kena ajar diri kita, duit tu bukan hak mutlak kita seorang, ada bahagian2 yang perlu diagihkan..

kakcik said...

Hanya iman dan taqwa yang membezakan kita di sisi Ilahi.

ShimaSalleh said...

Menarik utk direnung bersama..

ieda said...

huhuhu terkesan dihati akk
semoga menjadi peringatan buat kita
dalam sedar atau tidak

izan mama mia said...

insaf...........

Falsya said...

huwaaaa..nice one kak fieda..byk pengajaran utk story yg singkat..

IntaNBerliaN said...

sy jarang dpt duit 100.. biasa dpt 50 ada lah...

Masya said...

(^____^) dalam maksudnya kan..

Pn. Sheila@CC said...

sungguh menarik entry ni... smg ia mberi pengajaran bt kita semua...

Cik Nur said...

byk pengajaran dalam cerita ni..:)

Kakzakie said...

Tak tahulah siapa yg mulakan kisah ini kan fieda tapi memang jadi teladan... sebab yg besar selalu sayang nak sedekah, tapi kalau seringit tu banyak benar yg beri..

syiela said...

tu la kan sombong lagi hehhehe

kak baru perasan header baru.. cantik la... nak juga boleh kekekeke

Niesa said...

betul tu..bila2 je ALLAH boleh tarik kekayaan tu..nice entry...thanks sharing kak.. =)

Yumida said...

mesej tersembunyi :)
moga kita sentiasa ikhlas menderma wlau dlm brapa jumlah sekalipun...

maszull said...

assalamualaikum fieda....menarik n banyak pengajarannya...:)

Hanif Bloglist Blog said...

Entri yang berbeda..nice

Che Rosliza Che mat said...

Sedih pulak baca kisah duit nie...Dari kisah itu kita dapat pengajaran...

MamaEma said...

dalam maksudnya..

Arina Shamsul said...

Hihihi..Cerita yang bisa membuka mata..

ieedaz @ mama_isha said...

Sungguh tinggi nilai 1.00 tu kan... sgt mendlm maksud disebalik kisah ini.. nice sharing kak:-)

CikOdah Gebu said...

Masya Allah, begitu mendalamnya cerita yang dipaparkan, note RM1 dan RM100 ni sebagai pembawa watak kepada watak masyarakat kita pada hari ini jika mendalami cerita di atas dengan sesungguhnya.

Jangan tersalah menilai seseorang dengan luarannya sahaja..

...sWeeT uMi... said...

betul tu...sgt setuju...byk pengajaran dr citer pendek ni kan...(^_^)

Ujie said...

wah..betullah fieda!
tak terfikir..RM1 nampak kecik tapi besar nilainya.

anisalya said...

sangat setuju.

shahdiana said...

betoi tu...tambahan lagi di bulan ramadhan ni rajin-rajinlah bersedekah...bukan semestinya banyak tapi keikhlasan tu yang penting

Ardini Humaira said...

betul tu :)

Hilmirda Daud said...

Skang ni jarang dapat RM100 tu selalu RM50 aje.
RM1 tu lagi banyak kegunaannya dr RM100. Nilai aje yg kecik.

Hilmirda Daud said...

Skang ni jarang dapat RM100 tu selalu RM50 aje.
RM1 tu lagi banyak kegunaannya dr RM100. Nilai aje yg kecik.

Saya Disini said...

betul

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is suka cerita ni... renung2kan untuk sama2 kita muhasabah (^___^) insyaALLAH

tungkaran hati said...

Hanya sekeping kertas yang dinilaikan oleh kita sendiri!

anitadiana said...

memang jarang dapat duit seratus tu...tapi memang pun biasa org nak sedekah bagi seringgit...

PinkUmmi said...

tuh la org berlagak slalu mcm nih...

shida'R said...

ade moral dlm citer nih..mmg pun kak fieda selalu nilai RM1 selalu org nk derma ikhlas masuk tabung mana2..mn de org yg sgaja nk derma kat msjid RM100 kan..hehheee

AJIB said...

Alhamdulillah banyak yg sy dpt dr kisah itu:)
Jom sy nk share kpd semua kisah RM20 pula ni link dia ye..http://lagilahgempakbeb.blogspot.com/2010/05/ringgit-malaysia-20-sahaja.html

UmmiSyarni said...

cerita yg bagus!

Mama Kembar 3 said...

good story, mama nak jd cam duit seringgit tu laa. Biar nampak tak cantik dimata manusia, tp cantik disisi Allah :-)

Wanieys said...

mmg ada benarnya kan kak fieda jgn terlalu meninggi diri btw kak fieda thanks inform psl ga shida tu...tahniah kak fieda pun menang juga kan hihi

ct rahani said...

sebuah kisah yg menarik utk dijadikan teladankan kak.. :)

9n0L4 said...

pernah bace pasal ni kat emel kot. hee. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.