Friday, 13 July 2012

Loghat Kedah

Jom belajar loghat Kedah...saya mmg tak biasa dgn loghat belah utara ni..kalau belah pantai timur tu bolehlah tapi kalau hok pekat2 tu tak reti jugak..





Banyak jugak perkataan yg saya baru belajar ni.macam cemuih,camca,pulun tu pernah dengar la..yg lain tu mmg perkataan baru bagi saya..tak sangka ye sarapan pagi org Kedah panggil nyorok..kalau makan tghari
ape plk ye..uii..ambik masa jugak nak belajar ni..pekat betul ye..

Sumber

46 org bagi komen best..:

ieedaz @ mama_isha said...

huh..susahnya nk blajar..hehe

naim said...

kalau makan tengah hari ,cakap makan tengah hari gak..

banyak lagi loghat kedah.. :D

Cemuih x belajaq loghat kedah? haha

jom singgah:
http://pemudattbc.blogspot.com/2012/07/lumba-ke-kebaikan.html

Joanna Yunus said...

Banyak dlm tu akak tahu tapi baba nyorok tu akak pun x tahu....

Kesuma Angsana said...

tq, byk saya belajar hari ni walau berbelit juga nak menyebut hehe

syawalsimpsons said...

semua yang ada dalam list tu sue selaloo cakap bila jumpe gru....kikikiki...lagi2 kalo balik kedah, jumpe sepupu2 N mak pak sedara...amik ...tarak sudah loghat KL...en asbeen pon nganga jaa

Che Rosliza Che mat said...

cr baru tahu bahasa kedah...susah jugak ya...

Ujie said...

nyorok..yg ni mmg tak penah tau. ^__^

loghat kedah ni pertama kali saya tau masa masuk asrama form 1. kebetulan ramai pulak yg dtg dari kedah. susah gak nak paham..sbb kita org Johor.

Kakzakie said...

Kalau kena pada kakak habislah melopong tak faham fieda..

fiza said...

Pelajaran utk hari ini, mekasih cikgu...hehehehe...

Sue-Rya Qistina said...

banyak jugak yg saya xtau ni. dulu pena dok kedah, jadi jakun jap sbb loghat mereka sgt pekat! main angguk geleng je la. huhuhuhu

Myra Jay said...

Loghat Kedah ngan Penang tak jauh beza, tapi kalau yg 'belah dalam' sikit loghat dia Myra tak berapa faham ;)

QA's ~ mamapapa said...

ADUHHHH...mmg byk yg xprnah dgr drpd yg slalu dgrkn :)

shida'R said...

belah utara perakk pun pkai bhasa2 nih heheee ^_^

Mira Adzlia said...

sronok kn klu tau byk loghat..lg2 utara, sbb membe2 sy mmg majoriti dr utara :)

Masya said...

banyaknya yg saya tak tahu.. dan tak pernah dgr huhuhuhuhu

PinkUmmi said...

tergeliat lidah nak sebut perkataan2 nih

izan mama mia said...

walaupun izan org utara juga,..tapi bukan semuanya izan faham..heheh..
masa izan belajar kat jitra,kedah dulu,...pening gak bila orang kedah dok cakap bahasa depa tu,..mau tercengang chek hahaha..lama2 baru faham ada gak sampai terkena sbb tak faham maksud depa dok cakap paa...

ANIM said...

hampir 3 tahun dok kedah, saya belum pakar lagi dgn loghat sana...cuma pakar JJCM Kedah je..lagilah kalau pergi ke sebelah baling, dah bunyi lain pulak.

ummi_norseha said...

ha2...ceq pun org utara jg,dh lm x dak org nk ckp utara dgn ceq...hikhik

Tihara said...

wahh fida jd cikgu bhs kedah..cer buat bahasa pahang..lagi banyak words pelik2...kalo cakap dalam blog sure ramai tak paham ye dok :)

Norzie hany said...

Tak ada masalah dgn loghat utara sbb mak dan arwah pak mmg org utara.

QasehnyaRania said...

salam akak..sehat ke?
akak comey la skrg.dh lama x buka blog,skali tgk makin cun skrg :)
saya oghang kedah.nak blajaq loghat kedah silakan...hhehe

Jaa said...

haha, yg lain saya biasa la dengar tp byk juga rupa2nya yg saya x biasa dgr...

kak tini (umialya) said...

kutey.. sama le ngan loghat klate

wan nurul hezrina said...

nurul ramai kawan dr kedah..bolehlah paham cket2

anitadiana said...

kak ita dulu pun tak paham...lepas along kawin dengan org kedah paham lah sikit-sikit..yg fieda bagi jarang lak dengar...

Zie said...

kak dlm bnyk2 tu CEMAQ ja tak pernh dengaq.. Serhonok tau ckp kedah ni... Hehe..
Dlm entry saya tk lh bubuh (masukan) banyak sangat loghat kedah ni. Takut ada yg tak paham..
Hehe.. Ada part 2 yer?

sHaR!Na eLyaNa said...

eh loghat utara la..hehe..nak bljr la..best2..

..::..aRe-Na..::.. said...

best klu dgr org ckp loghat kedah hehehe

Michelle Hopell said...

ternampak kat google td.nak belajar cakap kedah jugak nih,terbelit lidah pula. hihih ..
btw follow sini :)

anisalya said...

kebetulan pulak masa dlm wad satu tempat dgn org kedah. tak hilang loghatnya.

Azza Afdzal said...

nak belajar loghat kedah bukan susah pun...azza wlpn duk perak tp tapi kalau pergi kedah mesti ckp sana..maklumlah mmg asal keturunan sana hihihi

Ummi Iman said...

Huh tu dia.. Tergeliat lidah nk sebut. Awat perkataan depa dgn maknanya jauh sangat. Mmg lambat lah nk belajaq. Kecek kelate mudoh sikit.

Arina Shamsul said...

hampir2 tertelan lidah saya menyebutnya dear...hihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Fieda.Selamat berhari mggu.
payah gak nk sebut noooo....
dulu ramai kawan k.atie dr nogri9..seronok ajuk mereka bercakap :D

eita said...

terjeluih mulut nak menyebutnyer

ieda said...

ekekekek agak lucu kan ...
susah gak nak paham
setiap negeri ada kelebihan dia ;)

zulhilmi tempoyak said...

eheemmmm... komen. ;p

Eca Dwinky Asha said...

terbelit lidah eca..hahaha.
xpena dgr even dlu kapel dgn org sana.hehe

syiela said...

belajaq kak jgn terbelit lidah sudah kekekke...

Aju Mohit said...

Hehehe kalau yang basic2 tau lah Fieda, rupanya byk lagi nak kene belajar ni hehehe

9n0L4 said...

mak oiii, byknyeeee. pening duk tgk dari atas ke bwh. hee.

Wanieys said...

wani org kedah mmg selalu dok guna loghat2 tu ahaks

IntaNBerliaN said...

byk betoi yg sy xtau lg ni kak fieda.. yg xpnh dgr pun ada ni :-)

Izan Ishak said...

izan faham loghat kedah ni pun sbb ada abg ipar no 3 asal dari sana. tapi kalau sesama depa sembang mmg habuk tak faham... pekat sungguh loghatnya..

Anonymous said...

Loghat kdah utara bwu depa thu deh.hahaha..hat tu bwu blah aloq staq kot ataih ja..hat blah sik,baling,jeniang depa xtau lg ha.lg dalam pekat bunyi.hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.