Wednesday, 4 July 2012

Tak duduk serumah dah..

Sape yg tak duduk serumah....??hehehe...Dah tentulah ikan peliharaan saya ni...masih hidup sampai sekarang ni..dh sebulan la saya bela ikan laga ni...aritu kan ikan2 ni berkongsi dalam satu umah..tapi ada partion la ditgh2nya...kesian plk tgk mcm sempit jer..jadi saya belikanlah satu lagi akuarium kecik ni..Wah..seronok ikan ni dh luas rumahnya..bebas nk berenang ke sana sini..tp tak boleh didekatkan langsung akuarium ni  kalau dekatkan gini la jadinya....nak gaduh jer...


kat atas permukaan air selalu banyak buih...kenapa ikan ni suka buat buih..?



Mintak mahap tak sempat nak balas jejak lagi ni..line bb sangat2 la buat hal...mengalahkan siput..kalau lumba dgn siput pun gerenti siput yg menang...saya akan slow2 ye balas jejak...
biar lambat asalkan selamat saya ke tmpt korang...hihi..

56 org bagi komen best..:

kakcik said...

Mereka memang tak serasi duduk serumah, kan? :)

dhiashahida said...

kalau serumah dia berlaga x?...kita dulu ada bela tapi tak lama hayatnya..huhuhu

msredcheesecake said...

DAH NAMA IKAN LAGA, BERLAGA JE LA... HHEEE... CANTIK KAN IKAN LAGA, KALERFUL...

anitadiana said...

terkejut kak ita rupa ikan laga...bukan ikan ne kalu duduk serumah akan bergaduh...

cik ainisha said...

COMEL IKAN2 TUH

salam sobah.. shbt jom join pertandingan poster.. :) ayuh kite berdakwah. ♥
http://satumakna4u.blogspot.com/2012/07/jom-berposter.html

Che Rosliza Che mat said...

teringin jugak nak pelihara ikan laga hihihi...

Sue-Rya Qistina said...

teringat dulu ade bela sekor ikan laga yg saya dok bela mase preggy. tp bila berpantang kt uma mak, xde org nk tgk2kan dia. now dia dh mati dh. sedih sungguh. :(

Masya said...

bertambah berseri² ade 2 akuarium.... mesti kene rajin tukar airkan..

Kakzakie said...

Kakak dulu bela sebab ikut kehendak anak fieda. Janji dapat no. 1 belikan 5 ekor ikan , no 2, 4 ekor. Itulah beli 5 ekor tapi tak sampai 3 bulan habis mati satu-satu last sekarang dah tinggal akuarium simpan pin koleksi dia..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

sama cam ikan balqis, ikan pelaga, lain rumah dengan ikan papanya...tapi ikan balqis warna pink, peminat seti apinky2 kan...tapi senangkan jaga ikan ni tak payah oksigen, bagi makan ari2 je dah cukup, panjang nyawanya..

nuyui a.k.a miss YUI said...

ololo..cute tgk!

Zie said...

comelnya ikan kak fieda ni... agak2 dia akan besar lagi tak? ke ikan ni spesis kecil?

Ibu Lala said...

semoga selamat sampai ke destinasi ye fieda. cute ikan tu. plan nak beli jugak untuk anak anak tapi tak jumpe lagi.

nur anis said...

cantik la ikan laga tu....:)

IntaNBerliaN said...

br puas ikan2 tu sbb dah ada umah sndiri... hihii

kak fieda, line broadband sy pun dh hbs limit ni.. ni tgh gigih bls jejak smlm.. adoiii... punya seksa nak bk blog... kalu camni gayanya, tak mampu nk bw utk entry arini lah...

Anum said...

dah ada rumah baru

Nens Collection said...

hehe..dh dp umah baru dh...sonoknyerr..

lawa betol ikan laga ni..tang ekor tu yg terpikat!

Eca Dwinky Asha said...

persoalan..kenapa atas permukaan ada buih..hahaha :P

Norzie hany said...

Cantiknya ikan laga ni fieda.Dah dok berasing tak pyh nak berlaga lagi....aman.

Nida said...

aduhhh.... boleh ke anak Nida si Anis ni kata.. "Ibu nak makan ikan tu".... bila tengok gambo ikan dalam entri ni..heheheh


p/s: maaf lama tak jengah.. memang teramat bz mengemas sekarang

Kesuma Angsana said...

dulu2 antara hobi cik hubby ni!

syiela said...

ikan ni mmg kak kalau dekat je compom mengembang.. kalau lama2 camtu kesiankan..

tak menahan siput lagi laju tu hehehehe..

Ros said...

Assalamualaikum fieda,

Dulu masa kak Ros kecik2 memang banyak ikan2 laga ni kat rumah...abang2 Kak Ros tangkap...Kak Ros tak pernah ikut takut lintah he.he.heeee...

maszull said...

assalamualaikum fieda.....terpaksa diasingkan yer...:)

Saya Disini said...

dh kene pindh..sian..xde kwn nk sembng tu

Hilmirda Daud said...

cantik ikan laga tu.. suka ngan kalernya.

syawalsimpsons said...

udah memasing ada rumah sendiri...

Fieza79 said...

kalerful nya batu2 kecil tu..happy ikan tu agak nya...hehee

mayangsayang said...

ikan ni x leh bubuh sekali asik gado aje nanti..

fiza said...

Buat suspen jer tau ☺☺

ieedaz @ mama_isha said...

comell je tgk ikan tu..

Qhaifa Nur said...

kat umah aiman saja rajin bela ikan...

Wanieys said...

cantiknya ikan pelaga kak fieda :))

shida'R said...

sama mcm mak saya kak...suka bela ikan ade dua akuarium comel hehee.. :)

gadisBunga™ said...

ayah kite cakap kalau ikan tu buat buih maksudnya dia selesa dgn rumah dia...

Nad @ MamaZN said...

supaya senang dpt oksigen kot
tu sbb ikan2 tu buat buih ;)

ShimaSalleh said...

Kenapa ada buih? Telur dia kah? hihihii.. cepat bgtau

^__^

Tihara said...

line saya pun tengah mogok fieda..dah laa saya tengh mogok rasa ni..huhu, saya dapat tgk bumbung akuarium fida je :)

Yumida said...

ikan laga ni suka gaduh kan...sbb tu diorg sllu kena asing..bg partion....tp ikan ni tahan lama gak...cuma badan je olwes kecik..hehe

ieda said...

comel ..
aah dikk hubby akk pun cakap kalau ikan laga nie species lain2 dan jenis lain2 dia x sebulu
selalulah gaduh .. sampai mati dikerjakan .. tgk mana kuat ..

ct rahani said...

suker jugak tgk ikan laga.. cantik kan kak.. :)

wahida said...

tajuk tu bikin gempak je...hahaha....

izan mama mia said...

serasi betul ikan tu ngan kak fieda yer..masih sihat..kak fieda sll sembang dgn dia ker,..ada org kata,..kena wat camtu br ikan tu sihat..hahaha

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

mane leh duk satu umah ni, nama lg ikan laga.. apelagi duk belaga la kijenyer..hehehhe

alya ade bela gak, tp dh tinggal sekor dh..

iEdA said...

kalo dok dekat2, keje langgar dinding akuarium 2 jer lah naty..hehe

Joanna Yunus said...

Tajuk yang menyeramkan...hehehehe rupanya cerita ikan...suspen kejap

Che Rosliza Che mat said...

Sakit tangan,punggung,jari semua ada...kalau edit blog nie...huhuhu...

Papa Mifz said...

nama pun ikan laga tat y suka bergaduh jer...hehe

jemarisuri said...

tah la js pun tak tau nmpk ikan ni kluar buih..hihi...

**fieda tahniah..awaklah pemenang kt blog js...^^

Ummi Iman said...

Ingatkan siapa yg tak ddk serumah. Pagi2 singgah. Sambil lipat kain ;)

anisalya said...

sama la dgn line saya kak.

9n0L4 said...

comel batu kalerful tu. ;)

wan nurul hezrina said...

ikan nie cepat matikan.kalau dok serumah mmg berlaga.nama diakan laga..

eita said...

takde oksigen takpe ke?

MamaEma said...

ikan pun nak rumah sendiri..hehehe

Anonymous said...

Hi, Saya pernah juga bela ikan species ini, beli yang jantan dengan betina, penjual tu cakap boleh letak sama. Cuba perhatikan jika ikan tu dapat berenang sama-sama ,ok lah tu. jadi partner dia. Pasal buih tu ,salah satu ikan tu yang buat.Lepas tu nanti sekor tu akan melepaskan telurnya.Buih tu mcm pelindung ,kalau betul jaga dua tiga hari lepas tu nampaklah anak-anaknya.(sangat halus).Ikan yang tak ada pasangan pun keluarkan buih tu jga cuma tak jadi apa-apa.(tiada proses psywn(indung).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.