Friday, 31 August 2012

10 Alasan Untuk Tidak Minum Softdrink

Musim2 raya ni mmg byk sgt jumpa air berkarbonat kan..sng sebut air gas la...rumah saya mmg jarang beli air ni utk buat stok..kalau beli pun cuma 100plus..kalau kitaorg teringin sgt nk minum baru la beli ..dan kalau gi makan kt fast food sebulan sekali baru lah merasa minum air gas ni..jom kita tgk apa sbb air ni tak elok utk kita minum selalu...info ni saya cari kat google..


1. Soft drinks menguras air dalam tubuh kita. Seperti halnya diuretik yang bukannya memberikan air untuk tubuh kita, tapi malah menghabiskannya. Pemrosesan gula tingkat tinggi dalam soft drinks memerlukan sejumlah besar air dalam tubuh kita.Untuk mengganti air ini, anda harus minum 8-12 gelas air untuk setiap gelas yang anda minum.

2. Soft drinks tidak pernah menghilangkan rasa haus anda, karena soft drinks bukanlah air yang diperlukan tubuh anda. Dengan tetap tidak memasuk air ke dalam tubuh kita terus menerus akan menyebabkan dehidrasi Seluler Kronis, sebuah kondisi yang melemahkan tubuh pada tingkat sel. Pada gilirannya akan menyebabkan melemahnya sistem kekebalan dan menimbulkan berbagai penyakit.

3. Tingkat kandungan fosfat yang tinggi dalam soft drinks dapat menghancurkan mineral penting dalam tubuh. Soft drinks terbuat dari air murni yang juga dapat menghancurkan mineral penting dalam tubuh. Kekurangan mineral yang serius dapat menyebabkan Penyakit Jantung (kekurangan magnesium), Osteoporosis (kekurangan kalsium) dan banyak lagi. Sebagian besar vitamin tidak berfungsi di dalam tubuh tanpa adanya mineral.

4. Soft drinks dapat membersihkan karat pada bumper mobil atau benda logam lainnya. Bayangkan apa yang akan terjadi pada fungsi pencernaan dan organ tubuh lainnya.

5. Jumlah gula yang tinggi dalam soft drinks menyebabkan pankreas memproduksi insulin dalam jumlah besar, yang mengakibatkan benturan gula. Kelebihan dan kekurangan gula dan insulin dapat menyebabkan diabetes dan penyakit yang terkait dengan ketidak seimbangan dalam tubuh. Keadaan ini dapat mengganggu pertumbuhan anak yang dapat menyebabkan masalah kesehatan seumur hidup.

6. Soft drinks sangat mempengaruhi pencernaan. Kafein dan jumlah gula yang tinggi dapat menghentikan proses pencernaan. Ini artinya tubuh tidak menyerap gizi sama sekali dari makanan yang baru dimakan, bahkan yang sudah dimakan beberapa jam sebelumnya. Bila dimakan bersamaan dengan kentang goreng akan memakan waktu berminggu-minggu untuk dicerna. Jadi tidak ada yang lebih buruk dari pada soft drinks yang bisa kita simpan di dalam tubuh.

7. Soft drinks diet mengandung aspartame, yang dihubungkan dengan depresi, insomnia, penyakit saraf dan banyak penyakit lainnya. FDA telah menerima lebih dari 10.000 keluhan konsumen terhadap aspartame, 80% diantaranya mengeluhkan zat aditif pada makanan.

8. Soft drinks bersifat sangat asam, sehingga dapat menembus garis sambung pada kaleng aluminium dan dapat melumerkan kaleng tersebut bila disimpan terlalu lama. Pasien penderita alzheimer yang telah diotopsi semuanya memiliki kadar aluminium yang sangat tinggi dalam otaknya. Logam berat dalam tubuh dapat menyebabkan gangguan syaraf dan penyakit lainnya.

9. Soft drinks bersifat sangat asam : Tubuh manusia secara alamiah memliki pH 7,0. Soft drinks memiliki pH 2,5 artinya anda memasukkan sesuatu yang ratusan ribu kali lebih asam ke dalam tubuh anda ! Penyakit berkembang dalam lingkungan asam. Soft drinks dan makanan asam lainnya mengendapkan limbah asam dalam tubuh yang menumpuk dalam sendi dan disekitar organ tubuh. Contohnya, pH tubuh penderita kanker atau radang sendi selalu rendah. Semakin parah penyakit seseorang semakin rendah pH tubuhnya.

10. Jangan pernah berfikir untuk meneguk soft drinks ketika anda demam, flu atau lainnya. Soft drinks akan mempersulit tubuh melawan penyakit tersebut.


47 org bagi komen best..:

Sally Yatiey said...

Info yang bagus ni. :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Fieda.Dah habih beraya ke?:D

K.atie pon xsuka air bergas2 camni...

Hnahdy said...

kalau minum 100plus masa selesema cmna ek.hehe hana jarang minum air gas. sebab gas tu tajam :P

Rosalia said...

katttakan tidak pd soft drinks heheh. :D

misz sheyla said...

aiyark...dah tau x elok soft drink ni tapi tak tau lak sedetail ini...kena kurangkan ni..tapi kalo dahaga2 tu mesti teringat air coke letak ais... T__T

ieda said...

TQ sharing dik
sbb tu akk x suke minum air nie
dah tahu lama keburukan dia ;)

Hanif Idrus said...

Tahu!!!!!! Tspi suka minum...huhuhhu

QasehnyaRania said...

hye akak..
su kurang berminat dengan softdrink..

Si Matatajam said...

M mmg dah lama boikot minuman berkarbonat ni...mmg tak bagus untuk kesihatan ni..l

izan mama mia said...

time raya, mmg selalu dihidang air ini.....sedey nak teguk....izan suka kalau dia hidang air kosong saja....sbb biskut semua kan ker dah manis......air nie mmg xelok...izan xbeli air nie...hiihih

LYAfrina said...

tq for sharing kak..
lya mmg kurang minum air gas ni..kalo minum msti skit dada.. tp raya thn ni..pegi mana2 rmh..msing2 just hidang air gas..mybe sbb kekangan masa & nk cpt kot...

Tihara said...

haah betui la..kalo minum air mineral cepat je rasa menyerap..kalo air ni rasa nak tambah lagi dan lagi dan lagi sampai pengsan

sHaRiNa eLyaNa said...

kawan sha dlm hdp dia xpena minum air kosong..kecuali terpaksa..huhu..cian badan dia kan kak..

ShimaSalleh said...

Alhamdulillah takat ni br 1rumah je yg sedia air gas2 nih hihihi... Tp yg lelain tu air sejuk, berais mmg harus ada la kan. Tinggal lagi ikut kita nak minum byk mana...
sekali minum air gas, bleh jadi gumuks gak huhuhuhuu...

Lelaki Ini said...

owh..
gitu rupanya...
nice blog!

Cik Nur said...

banyaknya info yg nur tak tahu ni..
terima kaseh sudi berkongsi.. :)

Ummi Iman said...

Lama sgt dah tak minum...

Puan Kutu said...

sy mmg anti air gas.makan fast food pun kami sekeluarga akan order air milo or ect.kt rumah mmg tak pernah beli lgsung,apalgi nak buat stok.klu dpt hamper ke apa ke yg ada air gas sy bg orang je,kadang2 buat cuci tandas,bersih gila toilet.haha..

shidaR said...

kak..shida pn xmnum softdrink kak :)
rasanya xmnum pn xkisah kot..huhuhu

eita said...

yang bahaya tu jugak lah orang duk minum...

sal ya said...

tapi yang tu la jugak sedap di minum.

Eca Dwinky Asha said...

yg tu juga sedap..urm

syiela said...

tak berapa nak suka sangat soft drink ni... jarang ada kat rumah cuma 100 plus je yang selalu en.hb beli :)

~PILOT LOVER~ said...

bahaya nyer air berkarbonat ni.. tapi inilah kegemaran naz...haaiishsh kene berubah ni...hurm

Nisa Greennnpanda said...

nsb baik xbyk open house yg hidangkn air soft drink thn nie, hehe...

shahdiana said...

tula...air gas ni memang banyak keburukkannya..tapi itula jugak diteguk selalu....huhuhuhu

Wanieys said...

air gas xboleh nk minum nanti qalief nak sama jd dh lama xpernah minum hihi

Che Rosliza Che mat said...

ifo yg menarik fieda...cr pun jarang beli air nie...anak2 tak suka..

Che Rosliza Che mat said...

ifo yg menarik fieda...cr pun jarang beli air nie...anak2 tak suka..

Saya Disini said...

sy jrng minum

SHAHZEE said...

good info..sy mmg dah lama x minum air gas ni..banyak mudarat dr kebaikan

Nens Collection said...

SY SKANG PON DH KURANGKAN..KALO NK 100 PLUS OKEY LAGIK..

MINUM AIR MASAK LAGI SIHAT KAN..;)

Afasz said...

nice info.

sy mmg tak suka air gas. kalau beli kfc mesti tukar air

MUHAMMAD IQBAL Abdullah said...

sumber dari info indonesia ker? hehe...anyway, aspartame tu ialah gula tiruan... mana2 produk yang tulis 'tanpa gula' biasa akan di tambah dengan aspartame ni...

alang2 dah blogwalking ni...nak jemput untuk join segmen saya ni pada tuan blog ni...sudi-sudikan lah yer...

http://www.homosapiensz.com/2012/08/segmen-saya-nak-duit-rayarezeki-untuk.html

Cho Zila said...

Fakta no 4 takut....

Masya said...

tak suke minum .. tapi dah kalau itu jer yg terhidang terpakselah minum huhuhuhuhu

eLLy said...

Alasan yg bagus ... tapi kita sentiasa ada seribu satu alasan untuk meminum air softdrink ;p

Aishah Jahirah said...

salam kenal...
saya xsuka minuman bergas sgt,tp kalau ada belasah je jugak.cuma 100plus time demam mmg cari..

Aju Mohit said...

Mmg tak pernah beli tapi selalu jugak beli 100plus tu ;)

IntaNBerliaN said...

sy pun kurg minum air bergas ni.. manis sgt.. tp tu la, ry br ni mmg ramai yg hidang air bergas kan..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

soft drink a.k.a minuman berkarbonat mmg tak bagus, tapi lately ramai wat open house suka pakai air ni, sbb senang deme tak payah bancuh air, tapi balqis mmg dari tecik tak minum air gas, Alhamdulillah didikan say No to Soft drink untuk balqis berjaya...

Awie Omar said...

Salam sejahtera. Saya Awie Omar dari awieomar.blogspot. Dah lama rupanya saya follow sini. Dengan ikhlas hati nak menjemput anda untuk sertai game top "BLOGGER" musim 3. Segala yang berkaitan pasal game untuk musim 1 & 2 boleh tinjau kat blog. Senang je caranya nak sertai game ni. Tak perlu buat apa apa entri. Hanya follow blog "Awie Omar" dan komen di mana mana entri dengan menyatakan "SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE". Harap sudi la menyertainya. Ganjaran pasti ada untuk pemenang :)

aniqbukhary said...

Info menarik yg kita selalu terlepas pandang... Apepon, terbaek la!

anitadiana said...

kak ita minum 100 plus aje..bila tak larat atau demam..tu npun doktor yg suruh..anak-anak aqil langsung tak minum....yang lain minum juga bila gi kat fast food.

anitadiana said...

kak ita minum 100 plus aje..bila tak larat atau demam..tu npun doktor yg suruh..anak-anak aqil langsung tak minum....yang lain minum juga bila gi kat fast food.

9n0L4 said...

tak suke jugak minum air bergas ni. nmpk sdp sbb pewarne je banyak.

wan nurul hezrina said...

sib nurul tak baoe suke..mmg taudah kandungan gula yg amat tinggi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.