Thursday, 27 September 2012

Khasiat nenas batu

Terasa nak buat entry tentang nenas batu ni sbb dh byk kali tgk mende ni tp tak tau ape kebendenya....tanya org masing2 duk kata nenas batu dan terlalu banyak khasiat utk wanita...Jadi saya pun terus la google2 utk cari info pasal nenas ni..rupa2 nya nenas batu ni asalnya dari Mesir..mmg tak tanam kat sini...Korang tgk la khasiatnya kat bawah tu..bukan main byk..ni yg rasa nk try test ni...paling best khasiat no 9 tu..

nenans batu

Antara khasiatnya : 

1. Mengecutkan rahim selepas bersalin, sekaligus menjadikan ibu-ibu awet muda. 

2. Kalau rajin amal, tak perlu lagi jamu atau majun. Di dalamnya sudah terkandung berbagai-bagai khasiat untuk wanita. 

3. Bagi ibu yang baru bersalin, untuk mengecutkan rahim, perlu ambil seminggu sekali sahaja.

4. Boleh jadikan ubat untuk menjarangkan anak – minum selama tempoh hendak menjarangkan anak.

5. Melawaskan kencing dan mengelakkan sakit batu karang serta buah pinggang.

6. Membantu melancarkan pembuangan angin.

7. Membantu ibu-ibu yang bakal menopause.

8. Bagi yang mengalami strok, minum dan sapukan pada tempat strok. Insya-Allah sembuh.

9. Jika rajin diamalkan minum air nanas batu, Insya-Allah 20 tahun lagi pun masih seperti dara..

10. Dikatakan mampu mengubati penyakit buasir.

11. Merendahkan paras kolesterol dalam darah.

12. Membuang toksin dalam badan. 

13. Melancarkan perjalanan darah. 

14. Mencantikkan bentuk badan

15. Menegangkan kulit

Nenas Batu ini amat baik untuk mengatasi masalah kelesuan,penurunan daya seksual, menjadikan pengaliran darah seimbang, memulihkan tenaga dan memulihkan segala urat yg rosak lepas bersalin, awet muda, masalah senggugut, keputihan, buasir, buang air berdarah... 

Bukan untuk pompuan aje, laki pun boleh. Nenas Batu ni boleh guna berulang2 kali... bertahun2 kalau tak kerap guna. Kalau kerap guna pun rasa lebih dari setahun. Selagi kelopak dia mengembang bila dijemur... selagi tu la nenas batu ni tetap boleh digunakan..

CARANYA MENGGUNAKANNYA

1. Basuh sehingga cuci bersih.

2. Rendam ke dalam jag berisi air panas.

3. Biarkan satu jam (sehingga buah itu tenggelam).

4. keluarkan dan tapis sebarang sepihan kelopaknya. Airnya tahan selama 3 hari.

5. Nenas batu yang sudah direndam jangan dibuang, jemur hingga kering di tempat yang ada cahaya matahari. Pada minggu yang lain,rendam lagi.

6. Buah ini apabila direndam, kelopaknya akan tertutup rapat. Ia kembang kembali bila dijemur. Jika kelopaknya tidak boleh kembang lagi, tanda khasiatnya sudah habis dan boleh dibuang.

7. Nenas batu boleh digunakan sehingga setahun dan lebih. Bergantung pada penggunaan.

Ada sesapa yg amalkan minum air rendaman nenas batu..??meh kongsi pengalaman..

KALAU INGIN MENCUBA BOLEH DAPATKAN DI BLOG MYRA JAY


Jom Daftar Says dan dapatkan RM5 percuma
Siapa yang minat Hanis Zalikha mesti akan suka game ni...
Zam zam ala kazam! Masterchef ajar masak guna "Serbuk Ajaib"?
"Mak... Ayah? Jangan tinggalkan saya sendiri..." 

46 org bagi komen best..:

Nad @ MamaZN said...

Wa..menarik! Tp ada jual katne ye..?

Mira Adzlia said...

byk khasiatnya ea kak...tp mne nk cri ek??hihihi

IntaNBerliaN said...

xpnh tgk pun kak fieda.. tapi khasiat yg no 9 tu syok je baca... 20 thn lg still cam awet muda.. hihii

mana nak cari nenas camni.. kak fieda tgk kat mana

IntaNBerliaN said...

sampai 80 episod??.. wah panjangnya cite tu.. insyaAllah, mesti kak fieda dapat maintain uv.. yela, episod cite tu pun lama lagi... nbestlah kak fieda.. uv tinggi.. be banyak..

kak tini (umialya) said...

kat umah ada, sblm ni hubby ada amalkan sbb dia masalah batu karang, tak pasti le pulak kemujarabannya tp dah lama dia tak sakit n selain dari ini dia amalkan byk kaedah samada moden & tradisional

ZalinZalina said...

hai awak...lama tak tinggalkan komen kat sini...ekceli husben kak ina dah lama minum air nenas batu ni time kena buasir...memang mujarab...minum dua tiga hari dah baik...

Myra Jay said...

Mak sedara Myra ada jual nenas batu ni :)

Memang banyak khasiatnya ;)

Sue-Rya Qistina said...

banyaknya khasiat. x pernah tau pun psl nenas batu ni. hehehehe. nak try la kak. mane nk cari eh? :)

Nida Mohd said...

Saya prnah tgk nenas batu ni org bubuh dlm kebanyakan jamu..patutlah mmg banyak khasiatnya..saya ni br first time tgk gmbr..ada jual kebkat pasar biasa?

SYANI said...

Rasanya dulu mak saya pernah ada nenas batu ni. Tapi tak tanya pulak dia apa khasiatnya sebab ingatkan nenas ni nenas perhiasan..hehehe

Nens Collection said...

mana nk cr nenas batu ni ek..byk khasiat die kan..;)

SHAHZEE said...

kalau khasiat utk dapatkan anak bleh la try tp yg tsenarai menjarangkan anak plak

Anum said...

good sharing :)

Anum said...

bagus kan

Saya Disini said...

xpernah tngk lgi nenas batu ni..bnyk tol khasiat dia

BERT said...

ooo baru tau paasal nenas batu ni.. banyak juga kebaikan dia ya.. bagus info ni.. tq sis :))

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Fieda...cam pernah nampak nenas batu nih!hikhik

aneem said...

kalau kita period atau bercadang untuk hamil boleh x amalkan minum air nenas batu nie

izan mama mia said...

mana nak dapat nenas batu ni,..kak fieda...cerita kat izan nak beli gak...bayak khasiat yang berguna tu..

syiela said...

banyak khasiatnya nak kena cari lah camni.. thanks kak atas info.. kat mana la nak mencari nanti.. kalau kak tau ada jual kat mna bgtau juga ye :)

Tihara said...

nenas batu, macam penah dengar..nice sharing fida :)

*NurSyahieraDahhari* said...

emm, tak pernah pulak syiera tengok nenas batu ni. kena cari ni. banyak khasiat, tahan lama, maka lebih jimat~

PinkUmmi said...

mane ek nak dpt nenas batu nih kak fieda...byk khasiatnye tuh

Cik Kamoo said...

prasan mak sllu minum air nenas batu nie .... tapi anak dara bleh ke minum air nie?

Myra Jay said...

Yup mak sedara memang jual cuma rege nanti myra check berapa. Kak Fieda boleh la habaq refer myra ;)

fieda said...

@aneem

rasanya nenas batu ni khasiatnya lebih kepada selepas kelahiran..

fieda said...

nak tau kat mana boleh dapat nenas batu ni klik bawah..

http://mylovely-fieda.blogspot.com/2012/09/nenas-batu-ada-di-sini.html

sal ya said...

blh pesan dgn biras yg nak balik mesir nih.

Izan Ishak said...

kak fieda... pernah nmpak kawan blogger tag pasal nenas batu ni. tak sangka khasiatnya sgt2 byk ye!

Nisa Greennnpanda said...

wah.. br tau ade khasiat nenas batu nie eh...

done click2~..

Ibu Mifzal Arsyad said...

tak pernah dengar lg pasal nenas batu...ini 1st time..

Ujie said...

baru tau ni..thanks info.

Nazayiena said...

Baru tahu pasal nenas batu nie,bykkan khasiatnya.

Cik Nur said...

mmg byk khasiatnya.. tapi selalunya kalau mgcutkan rahim ni, ank dara xboleh mkn kan..?

Norzie hany said...

1st time tgk dan 1st time dengar pasal nenas batu....mcm mana sis boleh ketinggalan ni.Byk khasiatnya fieda.Tak pernah nampak pulak org jual kat Melaka ni.

shidaR said...

shida pun iqtime dgr tgk pon x lg kak fieda ..nk search la xpuas la tgk gmbar tu heheee..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

uishhh byk gak khasiat dia kan

Si Matatajam said...

Mmg bagus sgt nenas batu ni...kat Langkawi ni pun ada gak yg jual kat pekan kuah tu..

wan nurul hezrina said...

PELIKNYA BENTUK..SERIUS MMG TAK PERNAH TGK..tapi banyak betul faedahnyakan?

9n0L4 said...

tak pernah dgr pulak. tapi bile tgk gmbr tu mcm pernah tgk. hee.

Anonymous said...

cmnr cara pengambilan untuk jarak anak ek...

Pn Mardhiah said...

Nenas batu ni sangat mujarab.. Saya ada jual. Amik dari mesir. Sape2 nak boleh sms 0194344930. Nak collect kt rmh sy pn blh di sri damansara kl

Pn Mardhiah said...

Betul x3.. Nenas batu ni org laki n pompuan pun blh guna.. Sy ada jual..sy amik dari mesir.. Yg tringin nk cuba boleh sms sy 0194344930 hantar by pos laju.kalau nak datang collect di rmh sy di sri damansara KL pn blh

Pn Mardhiah said...

Nenas batu ni sangat mujarab.. Saya ada jual. Amik dari mesir. Sape2 nak boleh sms 0194344930. Nak collect kt rmh sy pn blh di sri damansara kl

Anonymous said...

saya ada membekalkan herba nenas batu dan lain lain herba (t.ali,kacip fatimah,cendawan susu rimau,tebu gajah, dll herba)hubungi 0175984085 .tq

Anonymous said...

Nenas batu ni bnyk di jual di langkawi....saya pun ada simpn beli thn 2003 rm10/3 kuntum n 2008 rm18 /3 kuntum di lgkawi...tp x guna.buat hiasan je.sbb x thu khasiatnya. Skrg dh tahu.tp benda dh lma boleh guna lg ke??.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.