Wednesday, 26 September 2012

Nostalgia bandar Kuantan

Sape2 yg duk Kuantan atau belajar kat Kuantan suatu masa dulu pasti rindu nk tgk gambar2 ni..jom layan...
Gambar2 ni semuanya masa tu saya masih bersekolah...

"Mak... Ayah? Jangan tinggalkan saya sendiri..." 

Kompleks Teruntum yg satu ketika dulu sgt lah fofuler sbb satu2 nya shopping komplexs yg ada kt Kuantan..betul tak...??mmg tempat ni lah yg kami kagum sgt suatu ketika dulu..tak mcm skrang mcm2 ada kan...sekarang ni kesian plk saya tgk..sunyi sepi dah shopping kompleks ni..


Ni pulak kat Benteng tepi Sg Kuantan..saya dulu selalu makan nasi ayam dan ABC kat sini dgn keluarga...

Photo: /Benteng Sg. Kuantan tahun 80an.

Sape tau ni kat mana..ni kan dulu orang panggil stesen bas pokok buluh...pokok buluh tu la trademark kat situ..

Photo: /Stesen Bas Pokok Buluh - Julai 1989

Kat area Taman Kerang..mmg femes tmpat ni dulu...




Perasan tak tempat makan ni..ni dekat sebelah stesen teksi depan Balai Polis tu kan...sekarang takder dah...


Kapal karam ni sgt la femes dulu kat Sg Kuantan ni..ada restoran kan kalau tak silap dlm tu..saya tak pernah masuk pun..


Bangunan Cold Storage tu dah jadi Tabung Haji kan sekarang...


Ni depan Kompleks Teruntum kan...tp tak tau la umah ape ni..


Stesen bas lama kat tepi sungai tu...amat2 rindukannya..sbb kat sinilah saya naik bas turun bas..I MISS BAS SIHAT....bas sihat tu nama bas utk ke tempat saya...kalau nak gi KL pun masa tu naik bas express kat sini..


Tapak ni la dorang pindahkan stesen bas lama kt atas tu...tp tak kekal lama pun...sekarang dh jadi kawasan depan Kuantan Parade..betul tak..


Saya sayang Bandar Kuantan..


Kalau nak tau kg saya di Kuantan ni la tempatnya...umah saya dekat benor la dgn Pantai Batu Hitam ni..Jadi cuti bulan 12 nanti sesapa yg dtg ke pantai ni jgn lupe calling2 ye...kita dating kat sini...tapi sekarang batu2 tak byk mcm ni dah..dh tinggal sikit..teringat masa kecik2 dulu selalu cari siput kat sini..

80an


90an
File:Batu Hitam 003.jpg

Pantai Teluk Chempedak satu ketika dulu...jgn tak tau sgt nostalgia tempat ni..takler mcm sekarang..sesak betulllllll....





Pantai Teluk Chempedak yg belum dibangunkan sepenuhnya...

[IMG_0563.JPG]

Ni la bas utk ke kampung saya..nama jer Bas Sihat tp sangatlah tidak sihat.,..hihihihi...



Air Terjun Panching..dulu time sekolah mmg selalu la dtg sini sbb ikut rombongan sekolah...rindunya dgn waktu tu...



Simpang empat berhampiran Jabatan Ukur, Jalan Beserah...wow..mmg tak sangka ctk tempat ni dulu..tau tak sekarang sgt sesak ooo simpang ni..dah ada traffik light pun..kat kete merah tu simpang nk ke Teluk Chempedak..kt motor nk ke Sg Lembing dan simpang kt kete putih tu nk ke Beserah umah my family..jalan lurus tu nk ke bandar Kuantan..saya rindu betul la dgn situasi yg dulu..Bandar Kuantan yg sekarang ni amat2 lah sesak tau..



Tu jer gambar yg saya dapat share..sekadar nak buat kenangan..dari mana saya dapat gambar2 ni..??
dari fb Kuantan ler..


Jom Daftar Says dan dapatkan RM5 percuma
Siapa yang minat Hanis Zalikha mesti akan suka game ni...
Zam zam ala kazam! Masterchef ajar masak guna "Serbuk Ajaib"?

48 org bagi komen best..:

syawalsimpsons said...

mmg sangat2 nostalgia la kakak

kak tini (umialya) said...

jauh beza ngan sekarang ni...

BERT said...

lame x dtg kuantan... huhu rasenye las dlu dtg sane 2010.. tu pun sbb kndri kawen..

MAY said...

baru nk tny dpt mane gbr..hehe...tp zmn sy ari tu teruntum tu mmg dah tak brp nk meriah pun...seme da sebok ke mega dgn ktn parade..tp rasenye skrg kuantan parade pun da lengang kot??lame tak jln kuantan..sejak mak dah tak keje sane...skrg mak da duduk kat muadzam je..rehat...so, blk muadzam je la..

QasehnyaRania said...

dekat tulisan kuantan tu su penah bergambaq..p kuantan tahun 2010..

ooo..dekat situ je umh akak yer..

sepupu su kawin org dekat area taman TAS je..

Mira Adzlia said...

byk perubahan yer

Nens Collection said...

sy tahu2 bandar kuantan ni dh membangun kak fieda..masa belajar tahun 2004 sy start duk kuantan, lps belajar keje kuantan, dan skang suami org kuantan dan duduk kuantan..hoho

Kesuma Angsana said...

mmg dah cukup lama x ke bandar kuantan ni!

misz sheyla said...

Uhuuuu..rindu bandar kuantan... penah praktikal dekat teruntum dulu...tapi time tu pun teruntum dah tak fofuler

ayut said...

rindu2x..tp time ayut blaja 5 taun kat sna mmg dh len dr yg kak fieda tunjuk ni..mane ada dh jalan lenggang mcm tu..hihihi..TC mmg nostalgia..sgt2x..rindu pulak rasa nk g Kuantan :)

♥cikmOt♥ said...

lama tak balik jengka....dan lama jugak tak ke kuantan...

rindunya...

Ujie said...

ehee..baru nak kagum..
sbb fieda ada dan simpan gambo2 lama ni.

Kakzakie said...

Kadang bila terkenang yg dulu-dulu jadi rindu kan fieda. Sebab dulu macam lebih selamat nak kemana pun, dah maju banyak shopping complex sana-sini tapi kurang selamat.

syiela said...

amboi nama bas tu sihat lagi ye kak... 1st time dengar

Tihara said...

Orang Pahang le kita..saya tak arif sangat jln2 kuantan ni..tp sempat la bertapa kat HTAA selama 2 weeks 2010 dulu.. yg saya tau ulang alik hotel kosma-hospital...demi ibu yg tercinta.. memang nostalgic gambo2 ni... :)

ieda said...

uishh kenangan niee
banyak pic2 lama yg akk sendiri x pernah nampak
yelah , mana yg membesar disini sure x lupa kan ..
akk pula dah kawin baru pindah sini .. soo merantau banyaknyee ;)

Why Farouk said...

ingat lagi time kecik kecik dulu amik gambar kat depan kerang gergasi tu. why pun dah lama x jejak kuantan.. rindu gak kat kuantan.

duniafana said...

sempoi jgk ekk...saya rasa mcm kt kmpung saya

Sue-Rya Qistina said...

saya pernah pergi kuantan bln puasa aritu. tapi x sempat nak jalan2 sgt pun sbb ikut hubby g wat performance. stay 2D1N je pun. huhu

(kak, saya dah email banner yg baru tau. nnt tgk k :)

teratak hati said...

Ingatkan gmbar2 tu mmg koleksi sendiri dr dulu..hehe..yg prnah smpai kompleks teruntum, benteng, dan teluk cempedak..yg lain tk tau..:)

Everything's Everythings said...

Wahhh terasa menarik pula Kuantan ni ^^
Pernah sekali je dtg Kuantan ni, teringat pergi Pantai yg famous tu
tapi xingat nama dia plak xD

Che Rosliza Che mat said...

hihihi...dah lama tak pergi kuantan...bolehlah singgah rumah fieda nanti...kalau ke sana..

Falsya said...

TC!!!!......dh lama gile xgie...uncle falsya ade kt kuantan..siap ads kedai makan kat situ tp xtau kat mana sbb xpenah gie lagi.lhehehehehe..

cik mun said...

rindu kuantan..dulu suke makan kat benteng tu..

Qhaifa Nur said...

first time sampai tgk anak buah hubby sakit...
cantik juga kuantan ni.....

::EIDA:: said...

Akak orang kuantan ke??

Ema Junaiha said...

ema belajar di kuantan...bulan 12 ada gathering kat sana

Si Matatajam said...

M tak pernah sampai Kuantan lagi... Banyak beza dulu dan skang ni kan..

Cik Nur said...

tenang je tgkkan.. tapi skarang dah byk berubah kot eh..

ieedaz @ mama_isha said...

singgah rabu :)

Hilmirda Daud said...

Amy pernah gi telok cempedak aje tu pun tahun 90an dulu. Tak sempat pulak nak jln2 kat kuantan.

Nisa Greennnpanda said...

hoho..
nostalgia akak ari nie ye.. ^_^

klik2~...

izan mama mia said...

teringin gak nak g teluk cempedak tuu

ANIM said...

nostalgia tu...gambar pun 80an..

IntaNBerliaN said...

OOOO MCM TU KE TELUK CEMPEDAK ZAMAN DULU.. NAMPAK LENGANG JE.. SEKARNAG NI DAH PESAT KAN..

*sorry, pas hbs taip br perasan tulisan beso..

IntaNBerliaN said...

tutup kedai ke arini...

eita said...

best kan dapat gi lepak2...

yang ita pernah tengok...
hanya yg gambo tulis 'kuantan'..

Hanif Idrus said...

Kenangan lama terkenang..
Ada nama Bas sihat yek..hahaha

C'Jai said...

Wah memang nostalgia....saya dari 92 hingga 94 di MPTAA kuantan..sbelum tu thn 90 kerja kat komplek teruntum kat bakery n cafe sementara tunggu result SPM...pokok buluh sampai sekarang pun ada lagi..komplek teruntum tak semeriah dulu sbb belakang dia ada Kuantan Prade..

sal ya said...

kebanyakkan tempat saya tahu. bas henti2 tu memang depan sungai. kat kedai belakang tu la saya first time makan dgn husben. first time jumpa. hahaha...

Myra Jay said...

Tak pernah jejak Kuantan, selalu p setakat GH, CH dan Bkt Tinggi je.... :)

Bila la nak sampai sana ;D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam fieda..Xpernah sampai kuantan lagikkkk.InsyaAllah,satu hari nanti kot..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

xpenah sampai g kuantan..klu mcm tu makin pesat la pembagunan dia :)

Izan Ishak said...

kak fieda... izan pun tak pernah jalan2 sgt kat kuantan. sblm ni sekadar lalu je masa nak ke kelantan. nostalgia sungguh tgk gmbr2 tu semua. tempat jatuh lagi dikenang kan!

wan nurul hezrina said...

dulu masa kecik2 adlah g kuantan bila alik kelantan drp melaka mmg lalu kat kuantan..so singgah bermalam..tapi lama dah tak g..mmg nostalgia sungguhlah

9n0L4 said...

bas sihat ade je lagi kan. tapi dh buruk benor. ;)

Anonymous said...

Rindu ngan kuantan..byk kenangan manis kat MPTAA 92/94..masa tu arwa ayah ada lagi..first time berjauhan nfan kuarga..di sini lh sya bljar erti kerinduan ..sya pernah menanfis sendirian sms duduk dekat benteng sebab cinta sya x kesampaian.Nak jdi creta msa tu cinta dua benua..byk halangan..pedih hti klu diingatkn..

mohammad hanaffe awaludin said...

salam kak. saya tengah mencari gambar gerai makan astaka pokok buluh.. ada tak. thanks boleh email kat mhanaffe@gmail.com atau fb sy mhanaffe awaludin. thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.