Tuesday, 9 October 2012

Sambal belimbing (sambal itam) dari Kak tini

Minggu lepas saya ada terima bungkusan dari kawan blogger Kak Tini @ umialya..baik sungguh kakak ni dia buatkan sambal belimbing untuk saya dan Ina..oh ye..ada juga kak tini kasi 3 peket kopi barli....saya belum try test lagi.. 


Ni ler rupa sambal belimbing tu..sodap..makan dgn nasi panas2 mmg laju la bertambah tambah..dalam sambal ni ada ikan bilis dan cili api yg ditumbuk..tapi saya tak tau camner boleh jadi itam..jom kita pakat2 tanya kak tini camne nak buat..saya mmg first time makan sambal ni..sedap la...


Oh ye kalau korang nak try minum kopi barli yg mmg berkhasiat try la roger2 kak tini...boleh juga klik banner kopi barli kat bawah header saya tu..


Antara khasiat kopi barli

-Membersihkan dan menjaga buah pinggang
-Menyejukkan badan
-Menghindar dari kencing kotor
-Melancarkan proses pencernaan
-Sesuai untuk DIET dan Anti Kanser
-Menguatkan minda

Kandungan Ekstrak kopi arabika, barli bakar, ubi bit merah, krimer bukan tenusu dan gula perang.

Terima kasih kak Tini...

40 org bagi komen best..:

mama aryan said...

kalu tak salah dia jadi macam tu sbb belimbing tu direbus dulu..hehe kalu tak salah la

Mira Adzlia said...

sedapnya sambal belimbing tu :)

Anum said...

nyum2

kak tini (umialya) said...

kuat mengempen, tk2..

nak belajar buat sambal hitam?, bulih2... pengerasnya duit siling 5 sen, ayam panggang sekor, pulut kuning semangkuk, bla, bla, bla.... ala2 tok bomoh akak ni, huhuhu

Aju Mohit said...

emm sedap nmpk sambal ni fieda, air barli mmg elok utk kesihatan kan

IntaNBerliaN said...

aik, entry samalah pulok... heheee

IntaNBerliaN said...

done maxis n msn

IntaNBerliaN said...

done maxis n msn

Arina Shamsul said...

adui dear..kecur air liur..hehehe

Kakzakie said...

Lepas ini kakak kena carilah resepi dia fieda sebab rumah kg kakak banyak belimbing api tak pernah buat..

Saya Disini said...

xpernh dengr dan xpernah tngk lgi..rasa dia cam ne..msam ke

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

baiknyer kak tini...untung kak fieda dengan kak ina yer hehe....wani xpnh mkn pun smbal belimbing tu hehe...

p/s:kak fieda welcome to GSF new family members :)

rimieilya said...

salam..hye kak fieda..salam kenal juga..thanks for sharing adam&hawa..

are_lin@yu said...

sedapnya tgk..first time dgr sambal belimbing ;-)

syawalsimpsons said...

macam menarik je sambal belimbing ni, tak penah rasa pon..

nur anis said...

tadi dah terliur tengok kat blog kak ina..ni tengok sini pulak..double terliur..huhu

Ema Blog said...

bertuah fieda..

Falsya said...

Adeh kak fiedaaaaaa...lapo la plak..makan ngan nasi panas2 sedapkan..xyah lauk lain..lauk itu je pun dh cukup..hehehe

Nens Collection said...

macam sedapp je sambal belimbing tu..hehe

Ujie said...

pernah beli sambal itam yg kering. tapi tak kena citarasa..

yg ni nampak lembab..

Sue-Rya Qistina said...

wah..nmpk sedap tu. bole mintak resepinya? hehehehe

wahida said...

vavava...sedapnya...beruntung ada org nak buatkan...

Mrs Velentine said...

sedapnya sambal

wan nurul hezrina said...

mcm sedapjer kak sambal tuh..kecuq air liur.hehehe..kopi barli?first tine dengar

izan mama mia said...

siyes tak pernah rasa lagi sambal belimbing tuu...masam ker??

Deqla manjew said...

wahh sdpnye kak.. kalo sambal2 ni mmg feveret deqla...hihi..pedas tak? lg pedas lg best..

lelamaisara said...

wow sambal tu sedaP JE NAMPAK....

Selamat datang ke GSF..salam kenal dari saya..:)

dya bunga said...

mcm teringin nk rasa je

Tihara said...

belimbing buluh ni memang akan jadi cokelat kehitaman kalau masak hingga kering kan..sebab asam dia tu kut..sedap nih,fav orang pahang..akak ipar selalu buat ni.. :)

Cik Nur said...

sedapnyer sambal belimbing tu.. :)
dia jadi hitam, sebab masak lama tak salah nur.. xpun belimbing tu di rebus smpai lembik kot.. :)

Izan Ishak said...

izan pun tak pernah rasa kak. kalau makan sampai tambah nasi mmg kompem sedaplah kan~

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah,rezeki akk dan sis ina ea..

Kesuma Angsana said...

wah bestnyer !

Si Matatajam said...

Cam menarik gak kopi barli tu yek..banyak khasiat tuh..

sal ya said...

nampak pun sedap.

shidaR said...

tgk dekat blog kak ina cam pejal seketul..nmpak kat blog kak fieda baru nmpak dia pecah2 baru prasan hehee :D

Che Rosliza Che mat said...

kecur air liur cr fieda....tengok sambal tue...

Masya said...

SAYA X PERNAH MAKAN SAMBAL ITAM NI, SELALU ORG DOK KABOO SEDAPP TERLIUR DIBUATNYA...

QasehnyaRania said...

xpenah mkn..

9n0L4 said...

nmpk mcm sambil ikan bilis hancr ajeee. hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.