Wednesday, 10 October 2012

Tanggungjawab suami isteri

Apabila suami isteri melaksanakan tanggungjawab msg2 barulah kehidupan berumah tangga aman dan bahagia..betul tak....


Hak Dan Tanggungjawab Bersama Suami Dan Isteri

1. Bersifat amanah....suami isteri hendaklah saling mempercayai dan tidak boleh khianat mengkhianati.

2. Berkasih sayang dan saling hormat antara satu sama lain.

3. Berakhlak dan bersopan santun, lemah lembut dalam pergaulan, saling menghargai dan menghormati.

4. Suami isteri berkewajipan memelihara hubungan baik antara ibu bapa serta ahli keluarga kedua­-dua belah pihak. 

5. Memberi kasih sayang dan pendidikan yang sempurna kepada anak-anak.

6. Mempertahan dan memperkukuhkan kerukunan rumahtangga.


50 org bagi komen best..:

Mira Adzlia said...

msg2 ade tggungjwb kan....xley brat sblh...insya-Allah sy pun hrp nnti ble da kwen, akn sme2 pikul tggjwb :)

mama aryan said...

betul tu..terima kasih dgn perkongsian ni

Che Rosliza Che mat said...

info yg menarik fieda...nanti sama2lah kita melaksanakan tanggungjawab seorang isteri...

Aju Mohit said...

tq for sharing fieda, kene berguru ngan fieda yang byk pengalaman ni ;)

Mayang ABDUL RAZAK said...

terima kasih kak sbb saling ingat mengingati

Anum said...

good sharing

Kakzakie said...

Kalau abang nampak chart ini mesti dia kata ha.. ada yg dlm chart isteri tapi abang buat macam bersih rumah, pergi pasar, hantar anak sekolah kakak tak buat fieda... adalah sesekali.

Persefahaman kena ada kan fieda baru smooth..

IntaNBerliaN said...

dlm bab tggungjawab is3 tu... 1 yg saya xsabar nak buat.. hantar ank g sekolah.. hihiii... kne tunggu alisha sekolah dulu.. :-)

::EIDA:: said...

Banyaknye tanggungjawab saye! ngeh! ngeh! ngehhhhh

IntaNBerliaN said...

done msn n maxis

IntaNBerliaN said...

done msn n maxis

IntaNBerliaN said...

done msn n maxis

dya bunga said...

dua2 ada tanggungjawab yg besar

PinkUmmi said...

sangat setuju!!!

kayyana said...

tanggungjawab bukan mudah kan kak fieda... org semua nak kawin.. tp bile dah kawin bru tahu betapa besarnye tanggungjawab sbg suami/isteri , ayah/ibu.. sgt besar... kalau semua suami ister menjalankan tanggungjawab masing masing InsyaAllah rumahtangga akan jd sgt harmoni.. mmg respect pada rumahtangga yang kekal hingga akhir hayat... =)

nur anis said...

entah bila nak ada suami...huhu...

Aziela said...

Maaf yer, saya tak setuju dengan gambar rajah di atas tu. T/jawab isteri tu lebih kepada mengikut tradisi. Masa saya belajar dulu, bab munakahat, tak ada langsung di sebut dalam nas yang isteri kena memasak dan kemas rumah. Tanggungjawab hakiki dan wajib yang terang dan jelas di sebut dalam Al-Qura'an hanyalah melayan zahir dan batin suami saja. Kerja rumah, kalau dilakukan isteri ialah amal kebajikan dia, dan bukannya kewajipan. In fact, ustaz2 saya kebanyakannya akan ambil alih kerja rumah bila mereka ada di rumah.

Actually, bab tanggungjawab isteri dan suami nie, banyak untuk dihuraikan. Takut2 orang akan tersalah faham dan seterusnya dijadikan panduan hidup.

Dalam syariah dah jelas tersenarai tanggungjawab isteri dan suami serta tanggungjawab bersama, mengikut Al Qura'n, berlandaskan hadis dan Ahli Sunnah dan Jema'ah.

Maaf yer, saya interfere kat sini. Cuma rasanya bab ini agak sensitif terutama sekali zaman sekarang.

izan mama mia said...

begitulah hendaknya...barulah rukun dan damai aman dan sentosa bahagia dan gembira esnyum senang sentiasamembuatkan cinta tambah mendalam..ehe

wahida said...

tapi saya rasa zaman sekarang tanggungjawab mcm kat atas tu dah dipikul oleh kedua2nya...

cth: pegi pasar beli brg basah bukan keje saya, keje suami saya...ekekek....

Pokok Manggis Depan Rumah said...

terima kasih info ni akak :-)
boleh tunjuk kat pasangan nanti..

Qhaifa Nur said...

kekal hingga hujung nyawa...kalau begitu

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

bila suami istri slg btanggungjawab baru rumah tangga aman bahagia :)

shahdiana said...

setuju tapi macam mana kalo dah lepas kahwin tu seorang je yang berpegang pada prinsip macam tu....

Bui Junaidi said...

PALING PENTING BAGI BUI DLM RUMAHTANGGA NI ADALAH SIFAT TOLAK ANSUR ANTARA SESAMA SENDIRI

Sue-Rya Qistina said...

insyaAllah..semoga kita tergolong di dalam golongan suami isteri yg soleh dan solehah :)

Nens Collection said...

semoga masing2 th dan tunaikan kewajiban masing2..;)

Ismi Iman said...

doakan iman dengan bakkal zauj dpt menempuh walau iman xtau spe sebenar2nya zauj iman

Ujie said...

kalau ikut islam, t/jwb isteri ringkas je. tapi atas dasar kasih syg kenalah isteri rela buat kerja2 rumah. lagi2 yg mmg stay at home mcm saya. :)

syawalsimpsons said...

info yang baik ni kakak

Masz Sidek said...

panduan utk sy masa akan datang....

Cik Aini said...

hehe
kita belum kawin tp insyaallah akan dijadikan panduan :)

salam kenal ye..
dari group yg sama..GSF ;p

lelamaisara said...

NIce..:)Tanggungjawab keluarga tanggungjawab bersama..:)

Masya said...

KALAU BLH MEMANG MCM TU LAH YG SEBAIK²NYA...

♥cikmOt♥ said...

hidup suami isteri kan...kena saling bantu membantu...barulah sejahtera rumah tangga

syiela said...

mana2 pun janji ada tolak ansur, saling memahami dan tak ceritakan masalah pada orang luar.. InsyaAllah berkekalan hendaknya

Cik Nur said...

nice entry.. :)

pendek kata, tanggungjawab rumahtangga, tanggungjawab semua.. :)

Si Matatajam said...

Kalau masing2 bekerjasama..rumahtangga akan rukun bahagia..

ros_reeza said...

thanx share ni :)

amat berguna :)

Yana Libra said...

sekarang tanggungjawab isteri pun lebih kurang ngan suami aje kan~

adianiez AIDA said...

Salin bantu membantu suami isteri x kira senang atau susah. Jgn berkira! :-)

Ema Blog said...

yea..betul tu..

ct rahani said...

betul3.. setuju sgt.. :)

ieda said...

sama banyak kannn
tapi rasanya isteri lebih koot
lebih dari segi leh beranak ! ;))

Deq's Qienz said...

:)

Hanif said...

Bersifar amanah tu memang no satu sebab itu asas kepercayaan

sal ya said...

tanggungjawab suami biasanya dah jadik tanggungjawab isteri.

Deqla manjew said...

ingat lg masa amek kusus kawen dulu... ustaz tu ckp memasak membasuh mengemas tu smua kan bkn tggjwb isteri..tp isteri yg ingin buat smua tu.. sbb apa?? haa.. sbb isteri sygkan suami..sanggup berkorban tenaga utk suami..cuba lihat..antara suami dan isteri, isteri lebih byk bekeje..pg2 seblm p keje siapkan sarapan tuk suami, utk anak2.. blk keje bkn dok sesaja..nk kena masak mkn mlm pulak kan..mengemas, dll.. suami? blk boleh releks2..ada yg melayan kan..haha..so, suami kalo takde sifat2 yg dinyatakan di ats xtau la nk kata apa.. isteri pun wajib ada..masing2 perlu bertolak ansur..dan apa la slh suami membantu isteri meringankan keje2 di rumah..kan harmoni nanti.. =)

wan nurul hezrina said...

dua dua kena maikan peranan.give n take,saling membantu dan menyokong..sentiasa berusaha memperbaiki akidah dan membimbing keluarga,anak2,mencarik keberkatan dr Allah

insyaallah kebahagiaan Allah beri jika suami isteri melaksanakan tanggungjawab pada Allah dengan sempurna

QasehnyaRania said...

moga diberi peluang utk memberi ksih sayanh dan pendidikan buat ank2..amin

9n0L4 said...

kemah keminggg. tapi kebersamaan tu penting. sama sama buat tanggungjawab together gether. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.