Wednesday, 19 December 2012

Minyak Yu Yee Cap Limau HARAM????


Jumpe kat FB...kawan2 ada info detail tak pasal ni...saya ni dari anak pertama sampai ketiga duk guna minyak YU YEE cap limau ni la..sekarang pun masih ada simpan sebotol kat rumah..alohaii.....



Ni la rupa minyak YU YEE...kot la kalau ada yg tak kenal..tp majoriti  ibu2 ramai yg guna minyak ni kan..saya duk google2 tadi rupanya dari tahun lepas lagi isu pasal minyak ni haram..kenapalah saya tak tau ye..tapi tanda logo halal dari JAKIM mmg takder pun...ermm....baca entry ni dan ini..


bila dah terbacakan, mula la rasa was was...
benarkah?terus ambik sebotol yg ada ni dan buang dlm tong sampah...

ni entry saya tanya sendiri kat tokey kedai ubat pasal minyak angin ni...



42 org bagi komen best..:

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wani pun ada baca gak psl ni...dulu mmg wani guna minyak yu yi ni tp skang x dah...tu la apsal ada tanda halal kalau ia haram

are_lin@yu said...

myk ni mmg bagus..tp btl ke tdk tu wallahualam kena tnya pakar kan

Mimie said...

eh yeke?kak sy nak share nih...

sy pun de simpan satu kat rumah...memg kne buang nih

Dira said...

was2 better tak payah guna.. tp nak sebarkan yg tak betul, better contact yg bertanggungjawab dulu sbb menda ni dah lama...:)
sekejap ada sekejap xde...sapa yg timbulkan, tak tahu la..

Irfa said...

pun dapat emel mcm ni last week dan nak kebetulan saya baru je belikan utk adik ipar yg baru bersalin.rasa bersalah sgt sedangkan semua ank2 saya 3 org tu pakai minyak yu yi jugak masa kecik.kalau was2 jgn pakai..senang citer ;) sbb ada yg cakap ref jakim minyak ni boleh pakai

Fiza Rahman said...

Saya pon pakai minyak nih. Nak kena tukar minyak lain.

BoNDa.... said...

dah lama nana xguna....huhuhuh sbb was was...

Mrs Velentine said...

kena minta Jakim cek

Ibu Lala said...

Tu la. Ada baca gak kat fb tadi. Tapi sy mmg x pernah pakai minyak ni pun.

Kniedaz said...

betul ke? saya pun guna minyak ni untuk semua anak2...

Cik Nur said...

kalau was2..lebih baik jgn gunakan...

kinara kinatara said...

dulu ade jugak bace tentang nie xp x pasti ketruean dia tu..hehe:)

xp law was2 xyah guna kan kak..:)

umialya said...

akak tak pernah guna, biasanya guna minyak telon jer..

Farina Hunny said...

pulak dahhh , sy pakai jugak -.-

sHaRiNa eLyaNa said...

anak buah sha pakai ni juga..xtau pla haram ishh..

Falsya said...

alamakkkkkk...ade bende tuh la plak kan..betul ke kak fieda..

jaakechik said...

jaa pun ada dengar tentang nih... gitu jugak org citer... katanya org cina sendiri pelik sbb kita org melayu ni guna. aiyoo... sebelum ni jaa soko jer gguna. tp bila dah tau.. dah x guna lagi dah....

Chic Na said...

dah waswas mmg tak leh guna la. huhu.. femes kot minyak ni.

Si Matatajam said...

Nasib baik M x pernah guna..x sangka yek

CeqGu said...

anis pun pernah baca ttg tu. walau pun tak sure kesahihannya, anis amik keputusan buang saja minyak tu. dah kira syubhah la kan. benda syubhah ni lebih baik dielakkan saja

shidaR said...

baru tau kat FB tp kpe msh ade yg pkai kalo haram..peliknyer..khabar angin kot kak..

Cinta hazanis said...

pernah dengar yg minyak ni haram.=.='

sal ya said...

tu la. kena tanya org yang patut ni. dah lama tak pakai.

nuyui a.k.a miss YUI said...

kena tanya pada jbtn agam la gtu.. kt takleh men tuduh je kan..tp kalau dah was2 jgn guna.

Deqla manjew said...

yup, penah baca pasal ni..tp was2 lagi betol ke x haram tu.. huhu

ct cheery said...

alahai..kita pun xtahu pun ni..tq for sharing..huhu

mama aryan said...

betul ke ni? akak pun guna minyak ni jugak

izan mama mia said...

ish...haram rupanya

Che Rosliza Che Mat said...

baru kutahu huhuhu sebelum nie selalu jugak pakai huhuhu

Karukord Jagau's said...

eh dulu2 masa ank saya kecik lg tu saya ada guna minyak ni.....huhuhuuu

Gift Shoppe said...

mohon share..thanks for the info..http://touchofmyheart.blogspot.com

Anonymous said...

Alamak..dah tau haram..knapa keluarkan iklan kat radio dan tv..berulang-ulang pulak tuh...ishk3...bila dh dlm iklan kata bagus ramai lah yg cuba..tanggunglah ye..

wan nurul hezrina said...

start dr merah membawak ke sofia mmg nurul guna minyak yu yii..mmg berkesan kalau perut kembung.harap pihak jakim cepat2 bagi feedback

QasehnyaRania said...

bru tahu..patut la tak da logo jakim..

bukan setakat mkanan barg2 kegunaan harian pon kena amik tahu lepas ni..

IntaNBerliaN said...

saya mula2 tau pasal ni pun bc kat fb

9n0L4 said...

pun tahu pasal ni kat fb. jaa mmg penggemar minyak ni. bile period pain, mmg mujarab sgt.

Aedreen said...

dlu masa belajar sains kat sekolah, cikgu cakap myk ni ada 2 jenis..or mayb lemak la..
tepu & x tepu..

myk tepu ni dari haiwan, selalunya berbentuk pepejal pada suhu bilik.sbb tu sup kalau lama2 ada lemak terbentuk dipermukaan kan?

minyak tak tepu dari tumbuhan. dan pada suhu bilik selalunya cair, mcm myk masak tu.

tapi myk yu yi ni x nmpk pulak ada ketulan? bukan nk sokong myk yuyi tp elok juga kalau verify kan?

mcm org buat myk urut lain cakap letak air zamzam lebih berkat..lebih mujarab.. ramai jugak beli. logiknya, air x bercampur dgn myk.

Farra Adnan said...

@mama aryan. Betul ke minyak yu yee haram..np ade pengesahan kementerian kesihatan?

Farra Adnan said...

@mama aryan. Betul ke minyak yu yee haram..np ade pengesahan kementerian kesihatan?

Farra Adnan said...

@mama aryan. Betul ke minyak yu yee haram..np ade pengesahan kementerian kesihatan?

Anonymous said...

boleh x nak share?

Anonymous said...

mohon penjelasan lanjut sila rujuk...utk elak kekeliruan http://www.halalscience.com/blog/benarkah-minyak-yu-yee-cap-limau-ada-lemak-babi/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.