Tuesday, 31 January 2012

Hobi baru-Gemersik Kalbu

ASSALAMUALAIKUM

 

Ini lah novel pertama saya sbb sebelum ni saya mmg tak minat baca novel..Kalau baca pun tak pernahnya khatam..Sejak dari sekolah mmg tak minat baca novel sbb hati ni jenis tak reti nak sabar...Tak sabar nk tau ending...Sebab tu time sekolah saya suka layan cerpen jer...Kebelakangan ni rasa teringin plk nk baca sebab tgk drama2 kt tv pun semuanya kisah dari novel...


Gi kedai buku POPULAR baru ni..Ingat nak cari lah novel OMBAK RINDU tp tak ade pun...Tengok2 novel GEMERSIK KALBU melambak la...Bedal jer la...Lagipun saya tak tgk sgt dramanya...Adakah saya boleh habiskan novel ni...??Suami dan anak2 dah mula sindir2 tgk saya dok berkepit dgn novel plk..hobi baru plk ker..??? hehehe...

Kawan2 yg suka baca novel tolong cadangkan novel terkini yg best...

Monday, 30 January 2012

First time pegang stereng....:(

ASSALAMUALAIKUM

 

First time belajo bawak kete dgn suami semalam...huhuhu...Tula muda2 taknak belajo dah tua ni baru la sibuk....Pertama kali pegang stereng ,control gear dan clutch Ya Allah nape la kejang,menggigil habis kaki tgn ni..Tersengguk sengguk kete dibuatnya...Sebenarnya kete kancil ni suami dah belikan untuk saya sudah hampir 6 bulan..Dek melayan perasaan penakut ni tu sampai dah masuk taun lain baru nk berjinak2 dgn dia..Tak tau la nape jadi penakut gitu...Tapi mgkn sbb saya trauma sbb pernah jatuh motor kena langgar dek kete..Sampai sekarang kalau naik motor dgn suami pun mula lah kaki ni menggigil..Jadi mungkin effect yg sama bila nk bawak kete...Kalau mcm ni bila nak pandai ni pastu taun bila la plk nk gi ambik lesen...huhuhu

kete 2 hand jer...Ni masa mula2 beli.. kalernya hitam

Pastu suami dah make2up sikit dan tukar ape yg patut...

kaler purple tetap menjadi pilihan utk wajah kesayangan hamba.....hehehehe
kete comey doh tp tuan nya plk penakut...

Ada tak sesapa kat sini yg tak pandai lagi bawak kete macam saya...??huhuhu
Terasa macam ketinggalan zaman plk ....


Hafiz terbaeekkk dgn Awan Nano - Keputusan AJL26

ASSALAMUALAIKUM 


Walaupun Hafiz tidak menggunakan props ataupun baju yg cantik tetapi vokalnya mampu menambat hati juri kerana memenangi 2 kategori iaitu Vokal Tebaik dan Juara Lagu AJL26... Lirik yang bagus, lagu yang harmoni dan penuh keinsafan..Tahniah buat Hafiz dgn lagunya AWAN NANO...


Keputusan AJL26

Juara Lagu
Awan Nano - Hafiz

Naib Juara
Beribu Sesalan -3 Suara (Ning , Sheila , Jack)

Tempat Ketiga
Karma - Faizal Tahir

Persembahan Terbaik
Kisah Hati - Alyah

Vokal Terbaik
Awan Nano- Hafiz

Persembahan dari Alyah dengan lagunya Kisah Hati mmg saya dah agak boleh menang kategori persembahan terbaik sebab mmg lain dari yg lain...Alyah jadi anak patung yg kiut sgt..Pastu last2 blh plk keluar Remy Ishak peluk dia...Tapi persembahan penutup dari Azlan, Hazama dan Black menyanyikan lagu2 tribute Allahyarham Sudirman Haji Arshad...mmg terbaeekkk la..


SUNGAI LUI menjadi saksi pertemuan KEKANDA ADINDA yang telah menjadi gelaran
 tanda kasih kita seketika. Saat itu aku merasakan kaulah WANITA SELURUH DUNIA
 yang senantiasa menjadi GADIS SEMASA padaku. Namun, kini segalanya berubah,
 SEDETIK LEBIH telah aku habiskan menunggumu di tempat itu, namun kau tak kunjung tiba. 
Mujurlah saat itu AWAN NANO sudi menemani sedihku. Baruku tahu kau sebenarnya 
seorang yang PENAKUT kerana tidak mampu berterus terang tentang statusmu. 
Benarlah kata orang tua, " KALAU BERPACARAN biarlah berpada-pada, kelak 
BERIBU SESALAN mula muncul dalam diri ". Baru aku percaya CINTA MUKA BUKU 
bukanlah cinta yang sejati, aku percaya HUKUM KARMA dan 
dikau akan terima balasannya.
 Untuk itu, biarlah aku pendam & simpan KISAH HATI ini untuk selamanya.


Saturday, 28 January 2012

Siapa agaknya bakal juara AJL26..??

ASSALAMUALAIKUM

 

Agak2 sape la yg menang lagu terbaik kan..dan tak lupe juga vokal terbaik...Saya suka lagu beribu sesalan dan cinta muka buku...
Pilihan korang....???

ajl26

Lagu2 yg bakal berentap di AJL26 pada Ahad 29 Jan 2012...

1.Kalau Berpacaran oleh (Shohaimi Mior Hassan Shohaimi Mior Hassan / Ana Raffali / Altimet)
2. Karma oleh Faizal Tahir (Audi Mok/Faizal Tahir/Audi Mok/Faizal Tahir)
3. Penakut oleh Yuna (Yuna/Yuna)
4. Sedetik Lebih oleh Anuar Zain (Edry Abd Halim/Edry Abd Halim)
5. Gadis Semasa oleh Yuna (Yuna/Yuna)
6. Awan Nano oleh Hafiz (M.Nasir/Budi Hekayat)
7. Cinta Muka Buku oleh Najwa Latif (Najwa Latif/Ika Latif)
8. Beribu Sesalan oleh Ning Baizura/Jaclyn Victor/Shila Amzah (Kevin Chin/Tinta)
9. Kekanda Adinda oleh Atilia & Monoloque (Monoloque/Monoloque)9
10. Wanita Seluruh Dunia oleh Projek Pistol (Boy Clifford/Boy Clifford)
11. Sungai Lui oleh Aizat (Aizat/Anas, Aizat/Anas)
12. Kisah Hati oleh Alyah (Manusia Putih/Manusia Putih)

Friday, 27 January 2012

Petua Halau Semut Di Rumah

ASSALAMUALAIKUM

 

Rumah saya mmg ada masalah dengan semut...Boleh kata ada 2-3 jenis semut yg bersarang kat umah ni..semut hitam,semut merah dan semut halus yg bau busuk tu...Pantang letak makanan atau air atas meja atau almari..Jawabnya tak sampai 5 minit dah penuh la semut beratur..Kalau dalam balang gula apatah lagi..Dah tutup kemas2 pun blh gak dia masuk..Dalam bekas air masak pun dia nk jugak..Belajar berenang ker...?? Ayoo..Dah letih berperang dgn semut2 ni..Saya ada jumpe petua untuk halau semut kt fb...Jom la try kalau korang pun ada masalah yg sama..


Petua 1: Masukkan beberapa keping asam gelugur (asam keping) atau beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula untuk menghalau dan mengelak semut. Bau asam keping atau bunga cengkih tidak menghilangkan atau menukar rasa manis gula.

Petua 2: Siat-siat beberapa helai daun sirih dan taburkan pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.

Petua 3: Letakkan beberapa tangkai cili kering pada timbunan gula. Ini menghindarkan semut menghampiri gula.

Petua 4: Celup kain bersih ke dalam minyak masak dan ikat kain tersebut pada tempat yang dikerumuni semut seperti baling gula, keliling meja dan sebagainya.

Petua 5: Masukkan beberapa biji bawang merah ke dalam bekas gula. Tidak perlu kupas kulit bawang tersebut.

Petua 6: Bakar kulit telur hingga menjadi abu. Tabur abu ini pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.

Thursday, 26 January 2012

Lagi sedih dari Ombak Rindu nii...

ASSALAMUALAIKUM

  Video ni sebenarnya dah lama...Ramai orang share kt fb satu ketika dulu..Tapi saya mmg tak pernah tgk..Sebab dorang kata sedih..Jadi rasa tak tergamak nk tengok.arini saya nak try tengok...Saya cari balik video ni kt you tube..Dan hasilnya saya menangis macam budak kecik..Lagi teruk dari tgk Ombak Rindu...Sedih la tgk keadaan HERO..Dah la lagu latarbelakang sedih pulak tu...huhuhuhu...

Ya Allah jahatnya org yg tergamak potong kaki kucing ni hanya kerana mencuri ikan..Besar sangat ke salahnya sampai diperlakukan sebegitu...Manusia sekarang ni dah hilang rasa kasihan dan perasaan kasih sayang ye...Anak2 ,suami dan  termasuk la saya kami semua mmg peminat kucing.. Memang tak blh tgk kucing terbiar nak2 plk anak kucing..Dah 2 kali suami bawak balik anak kucing terbiar... Saya jaga sampai besar sikit pastu saya hantar balik kg sebab rumah mcm saya ni tak boleh bela kucing..kalau anak kucing ok la kan sng nk jaga....Anak2 gelak tgk saya sbb kalau mamanya bercakap dgn kucing macam bercakap dgn orang...hehehe..Oh ye..anak2 terdiam tgk video ni tak terkata ape2...Habis jer tgk terus dorang tanya kenapa org sanggup buat macam ni ye...kucing tu kan binatang kesayangan Nabi...

Respek sangat pada penyelamat kucing ni..Semoga ALLAH
akan membalas segala perbuatan baiknya...

Wednesday, 25 January 2012

Awan pelik bukti kebesaran ALLAH..

ASSALAMUALAIKUM 


Kejadian seperti ini bukan hanya sekadar untuk diperhatikan dan berasa takjub..tetapi renungkan sejenak tentang kebesaran Allah yang mampu melakukan apa saja di luar pemikiran kita...

Sunday, 22 January 2012

Coklat buat sendiri jerk....

ASSALAMUALAIKUM

 

First time cuba buat coklat sendiri dan alhamdulillah menjadi..Puncanya sebab asyik dok membeli jer  coklat2 homemade ni la..Tak cukup2 sebab masing2 mmg antu coklat..Jadi petang semalam gi cari coklat compound dan mould..Nak try wat sendiri...Buat yg simple2 dulu..Nanti dah ok try buat yg letak badam plk kt dalam...Pastu dh terer lagi sikit try buat coklat yg  berkaler2 plk..hehehe...


Senang jer..double boil dulu coklat tu dan letak dalam mould..Pastu masuk dalam peti ais..


Hasilnya...tada...Sedap jugak....


Corak bunga ros..Macam2 jenis mould ada...Tapi saya berkenan plk kt bunga ros ni...


Tengah2 nak try ngetest buat blueberry cheese tart plk ni..Nantikan.....!!

Saturday, 21 January 2012

Al Fatihah buat Izwan Pilus yg telah kembali ke rahmatullah..

ASSALAMUALAIKUM

 

Bukak2 jer fb terkejut tgk ramai kwn2 share berita Izwan Pilus meninggal dunia pada 20 Jan 2012 jam 6.15 petang disebabkan jangkitan kuman dalam darah...Al fatihah buat arwah..Memang satu ketika dulu arwah top dgn lagu kembali senyum dan lagu tu mmg feveret saya dan suami...Memang ini satu berita yg benar2 mengejutkan saya tetapi ajal maut semua di tangan Tuhan dan kita harus terima Qada dan Qadar serta ketentuan dariNYA.....

Bersama adik kesayangan Aril AF7

gambar terakhir arwah ketika sedang sakit..
Kata2 terakhirnya boleh baca di sini

Lagu yg kini hanya tinggal kenangan...


Semoga rohmu tenang di sana dan ditempatkan di kalangan org2 yg beriman..
DariNYA kita datang dan kepadaNYA juga kita kembali..
-AL FATIHAH-

Friday, 20 January 2012

Link untuk oder Ipad for kids.

ASSALAMUALAIKUM

 

Entry pagi tadi nampaknya ramai yg berkenan gak kt Ipad for kids tu ye...Saya pulak blh terlupe nak letak link org yg jual tu...sebenarnya tarikh untuk oder Ipad tu dah tutup pada 11 Jan 2012 aritu...Tak tau la kot nanti ada pre oder lagi pada bulan Feb..Kalau sesapa yg berkenan nk usha Ipad ni boleh klik
sini dan sini..

Terbaru saya tgk ada 2nd batch plk dan masih boleh oder sehingga 26 Jan 2012...Tapi yg ni lagi cantik dari yg pagi tadi kan...Baru nmpk cam real Ipad....Jom terjah cepat di sini

Ipad for kids

ASSALAMUALAIKUM 


Tak sabarnya nk tunggu Ipad sampai....hehehe..Bukan Ipad untuk saya pun..Sebenarnya untuk Maira..Saya ada oder kt kawan fb aritu...Saya tgk ramai betul org jual Ipad for kids ni secara on9...Kebetulan kwan satu sekolah pun ada jual..Saya geram tgk terus oder..Harganya RM38 termasuk postage...Harga tak menentu la sbb saya tgk ada blogshop lain yg jual dgn harga RM45,RM50..
Ok la tu kan..tak dapat Ipad yg betul yg ala2 Ipad pun jadilah..Blh tumpang main gak..hahaha..
Saya nak  share ape yg best pasal Ipad ni tak tau la plk sbb tak dapat lagi kan..yang saya tahu mmg fungsi touch screen..Nanti kalau dah dapat saya share ok..Ni ler rupa Ipad tu..
Link untuk blogshop klik sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.