Friday, 31 August 2012

10 Alasan Untuk Tidak Minum Softdrink

Musim2 raya ni mmg byk sgt jumpa air berkarbonat kan..sng sebut air gas la...rumah saya mmg jarang beli air ni utk buat stok..kalau beli pun cuma 100plus..kalau kitaorg teringin sgt nk minum baru la beli ..dan kalau gi makan kt fast food sebulan sekali baru lah merasa minum air gas ni..jom kita tgk apa sbb air ni tak elok utk kita minum selalu...info ni saya cari kat google..


1. Soft drinks menguras air dalam tubuh kita. Seperti halnya diuretik yang bukannya memberikan air untuk tubuh kita, tapi malah menghabiskannya. Pemrosesan gula tingkat tinggi dalam soft drinks memerlukan sejumlah besar air dalam tubuh kita.Untuk mengganti air ini, anda harus minum 8-12 gelas air untuk setiap gelas yang anda minum.

2. Soft drinks tidak pernah menghilangkan rasa haus anda, karena soft drinks bukanlah air yang diperlukan tubuh anda. Dengan tetap tidak memasuk air ke dalam tubuh kita terus menerus akan menyebabkan dehidrasi Seluler Kronis, sebuah kondisi yang melemahkan tubuh pada tingkat sel. Pada gilirannya akan menyebabkan melemahnya sistem kekebalan dan menimbulkan berbagai penyakit.

3. Tingkat kandungan fosfat yang tinggi dalam soft drinks dapat menghancurkan mineral penting dalam tubuh. Soft drinks terbuat dari air murni yang juga dapat menghancurkan mineral penting dalam tubuh. Kekurangan mineral yang serius dapat menyebabkan Penyakit Jantung (kekurangan magnesium), Osteoporosis (kekurangan kalsium) dan banyak lagi. Sebagian besar vitamin tidak berfungsi di dalam tubuh tanpa adanya mineral.

4. Soft drinks dapat membersihkan karat pada bumper mobil atau benda logam lainnya. Bayangkan apa yang akan terjadi pada fungsi pencernaan dan organ tubuh lainnya.

5. Jumlah gula yang tinggi dalam soft drinks menyebabkan pankreas memproduksi insulin dalam jumlah besar, yang mengakibatkan benturan gula. Kelebihan dan kekurangan gula dan insulin dapat menyebabkan diabetes dan penyakit yang terkait dengan ketidak seimbangan dalam tubuh. Keadaan ini dapat mengganggu pertumbuhan anak yang dapat menyebabkan masalah kesehatan seumur hidup.

6. Soft drinks sangat mempengaruhi pencernaan. Kafein dan jumlah gula yang tinggi dapat menghentikan proses pencernaan. Ini artinya tubuh tidak menyerap gizi sama sekali dari makanan yang baru dimakan, bahkan yang sudah dimakan beberapa jam sebelumnya. Bila dimakan bersamaan dengan kentang goreng akan memakan waktu berminggu-minggu untuk dicerna. Jadi tidak ada yang lebih buruk dari pada soft drinks yang bisa kita simpan di dalam tubuh.

7. Soft drinks diet mengandung aspartame, yang dihubungkan dengan depresi, insomnia, penyakit saraf dan banyak penyakit lainnya. FDA telah menerima lebih dari 10.000 keluhan konsumen terhadap aspartame, 80% diantaranya mengeluhkan zat aditif pada makanan.

8. Soft drinks bersifat sangat asam, sehingga dapat menembus garis sambung pada kaleng aluminium dan dapat melumerkan kaleng tersebut bila disimpan terlalu lama. Pasien penderita alzheimer yang telah diotopsi semuanya memiliki kadar aluminium yang sangat tinggi dalam otaknya. Logam berat dalam tubuh dapat menyebabkan gangguan syaraf dan penyakit lainnya.

9. Soft drinks bersifat sangat asam : Tubuh manusia secara alamiah memliki pH 7,0. Soft drinks memiliki pH 2,5 artinya anda memasukkan sesuatu yang ratusan ribu kali lebih asam ke dalam tubuh anda ! Penyakit berkembang dalam lingkungan asam. Soft drinks dan makanan asam lainnya mengendapkan limbah asam dalam tubuh yang menumpuk dalam sendi dan disekitar organ tubuh. Contohnya, pH tubuh penderita kanker atau radang sendi selalu rendah. Semakin parah penyakit seseorang semakin rendah pH tubuhnya.

10. Jangan pernah berfikir untuk meneguk soft drinks ketika anda demam, flu atau lainnya. Soft drinks akan mempersulit tubuh melawan penyakit tersebut.


Thursday, 30 August 2012

Gambar raya 2012

-Ku abadikan kenangan Aidilfitri 2012 pagi raya di rumah ibu mertua-

Inilah gambar raya kami sekeluarga tahun ni..hihi..anak2 jer bertema..mama dgn papa tak pun..
Tercapai gak nak pakai tudung bawal raya tahun ni...ni gambar pagi raya,tgk tu masing2 muka ngantuk sbb malam raya sume tido lambat..


Ni la mak mertua saya...pak mertua takder dah. hampir 3 tahun pergi mengadap Ilahi..meninggal sbb sakit dalam perut...arwah meninggal seminggu lepas raya..


ishh..kebetulan plk kami mcm bertema..dah la sama jer dgn warna sofa tu..


yang ni plk biras saya no 4..


kat belakang tu adik ipar no 5


Syahmi kata syok baring atas karpet nenek ni mama..hihi..


Maira sibuk dgn botol susu dia..


Anak dara posing di hari raya..nak tau tak..masa nk bergambar pandai plk dia sorok botol susu ke belakang..


Tu jer gambar yg sempat saya ambik..ni pun bergambar sebelum pergi ziarah kubur pak mertua..masa ni adik beradik yg lain tak sampai lagi..dorang beraya umah mak mertua msg2 dulu...masa dorang dah sampai saya plk terlupe nk ambik gambar..biasalah bile dah ramai2 tu..ralat plk rasanya..paling penting rasa rugi plk sbb juadah pagi raya pun saya lupe nak snap..mak mertua masak rendang ayam dan daging,kuah kacang,ketupat...


Korang yg baik hati bantu saya klik sini dan sini

Wednesday, 29 August 2012

Kad raya yg baru diterima

Semalam tgk kat peti surat sekali ada 4 keping raya baru sampai..Yang pertama ni dari kawan FB Sakinah Saad..


Ni pula kad raya dari Sharina Elyana..


Suprise dari Aju sbb dalam kiriman kad raya ada disertakan sekali dgn FM Melaka dan coin purse yg ctk..


Kad raya dari Ummi Iman..Ummi Iman ada tanya kat komen semalam..Apa tema raya saya taun ni..ye la org duk sibuk post gambar raya saya tak post2 lagi ni..belum upload lagi...lagipun tak byk ambik gambar..


Ni kad raya special dari Eca..wah..dia design sendiri jer...comel la..
Terima kasih pada semua kawan2 tersayang..


Korang yg baik hati bantu saya klik sini dan sini

Monday, 27 August 2012

Alhamdulillah dapat 1 BE

Salam semua....wah..lamanya saya tak gi jenguk korang..harapnya semua sihat2 ye..masih dalam mood beraya jadi mood nak berblog pun masih gak merundum...tadi gi cek traffik seminggu yg lepas kat Nuffnang..sgt2 merundum...maklumlah sape nk on9 kan time2 raya..pastu cek plk kat earning alhamdulillah dapat 1 be dari Maxis Talk More 48..iklan tu dah start ada kat blog pada 17 Ogos..rezeki raya..2 be dah jadi me..dan be Sunsilk masih lagi ada...
terima kasih Nuffnang..


Terima kasih pada kawan2 yg sudi datang sini..sentiasa bagi komen yg best2...
Saya amat menghargainya...

Sunday, 26 August 2012

Salam aidilfitri ...

Selamat bercuti buat semua..moga2 kita akan bertemu lagi sekembalinya kawan2 semua pulang dari kampung..miss u all...Mohon ampun dan maaf dari saya sekiranya sepanjang perkenalan kita di alam maya ini ada entry atau komen2 yg mengguris perasaan korang semua...Saya hanyalah manusia biasa..mohon ampun ye...


Ni dapat doodle raya dari APIT..aritu ada join segmen dia...comel jer...



Saturday, 25 August 2012

(Gambar) Majlis Pernikahan Ustaz Don Dan Husna

Salam buat semua...Setelah lama blog bercuti saya kasi entri pemanas dulu la ye dgn gambar2 pernikahan Ustaz Don...Semoga mereka akan kekal bahagia hingga akhir hayat...





20120824-152552.jpg

Saturday, 18 August 2012

Selamat tinggal Ramadhan.

Selamat tinggal Ramadhan..terasa sedihnya atas pemergiannMU..Kami pasti akan merinduiMu..semoga kita semua akan diberi kesempatan utk bertemu lagi dengannya di tahun hadapan...Insyaallah....


Rezeki Ramadhan 2

Peti surat sentiasa ada isi di bulan Ramadhan ni..terbaru ni la rezeki2 yg saya dapat...seronok tahun ni dapat byk jugak kad raya dari teman blogger tersayang...

Kad raya dari Sal..terima kasih kasi kat kak fieda kad raya ni..


Ni kad special comey sungguh dari Shida...tempah khas lagi tu...


Kad raya beserta hadiah lipstik dari Myra Jay...olololo..comey jer lipstik tu...


Dapat 5 keping sampul duit raya dengan gambar sendiri..menang hadiah top referrer dari ga Yana..comel jer Yana buatkan utk saya..dah la kaler purple plk tu..tak request pun warnanya...sayang plk nk guna ni...sekeping tu sampul duit raya gambar Yana dan suami..


Hadiah tudung bawal 2 tones dari Waniey..kaler purple lagi tu..mmg kesukaan saya la..hehehe


Kad raya comel dari Yana @Masya beserta duit raya utk Maira..purple jugak tu..hihihi


Ni pulak mmg rezeki Ramadhan sbb cek dari Exabytes kedua saya sampai betul2 time nk raya...tak sempat nk bank in pun lagi..lepas raya la...cek Nuffnang bernilai RM169.21 pun dh selamat sampai keesokan harinya..juga cek Churp2 bernilai.RM101.21..terlupe nk ambik gambar cek..


Terima kasih buat semua dan juga buat Ina ibu alisha sbb bank in kan duit raya utk Maira kelmarin...
Alhamdulillah....
Saya doakan semoga kawan2 semua murah rezeki sentiasa...





Friday, 17 August 2012

Petua dan Adab Menziarahi Kubur Di Pagi Raya



• Sunat memberi salam dan mendahului dengan kaki kanan apabila memasuki kawasan perkuburan.

• Sunat mengambil wuduk.

• Makruh bagi wanita. Tetapi, sekiranya bercampur dengan lelaki yang bukan mahramnya, maka hukumnya haram. Bagi wanita yang sudah tua, hukumnya harus.

• Sunta membaca ayat-ayat al-Quran seperti al Fatihah dan sebagainya serta diiringi dengan doa.

• Duduk hampir dengan kubur yang diziarahi atau di sisinya.

• Dilarang mengusap atau mencium batu nisan.

Petua Menjadi Tetamu Di Rumah Orang


1. Anda hendaklah segera memberitahu tuan rumah jika anda tidak mahu makan, sebelum tuan rumah bersusah-payah menyediakan makanan untuk anda.

2. Jangan sekali-kali meminta sesuatu dari tuan rumah, kerana dikhuatiri tuan rumah tidak dapat memenuhi permintaan kita dan akan memalukan tuan rumah.

3. Anda hendaklah menghindarkan diri daripada mencampuri urusan tuan rumah kecuali bantuan anda diperlukan.

4. Apabila anda meminta sesuatu, hendaklah dengan cara bersopan dan jangan terlalu mendesak.

Amalan Sunat Di Hari Raya


Di hari mulia Syawal ini pula, umat Islam adalah amat digalakkan untuk :-

1) Mandi sunat hari raya sebelum keluar menunaikan solat sunat idil fitri.

Ulama besar Tabien Said Bin Jubayr berkata : "Tiga perkara sunnah di hari raya iaitu antaranya : mandi sunat sebelum keluar solat hari raya".

2) Menjamah makanan sebelum keluar.

Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : "Nabi SAW tidak keluar di pagi hari raya idil fitri sehinggalah Nabi SAW menjamah beberapa biji kurma..."

3) Memperbanyakkan Takbir dan bukan memperbanyakkan menonton TV dan bermain mercun.

Seharusnya umat Islam jangan terlalu di sibukkan dengan aktiviti persiapan raya sehingga meninggalkan peluang takbir ini. Ini adalah penting bagi syiar Islam selain kalimah Takbir yang dibenci oleh Syaitan. Ad-Dar Qutni melaporkan bahawa apabila Ibn Umar r.a keluar di hari raya Idul Fitri, beliau akan berterusan bertakbir sehinggalah imam keluar untuk mengimamkan solat hari raya.

4) Mengucapkan selamat dan mendoakan antara satu sama lain.

Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Bagaimanapun, kalimah yang digunakan di zaman baginda SAW adalah "Taqabbalallahu minna wa minkum" ertinya : Semoga Allah menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu".

Disebut dalam sebuah riwayat :

Ertinya : Berkata Wathilah, Aku bertemu Rasulullah s.a.w pada hari raya dan aku katakan pada baginda "taqabballahu minna wa minka", baginda menjawab : Ya, taqabbalallahu minna wa minka" ( Al-Baihaqi, rujuk perbincangan di Fath Al-Bari, 2/446 )

5) Memakai pakaian terbaik yang ada.

Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan.

Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang di haramkan di dalam Islam).

6) Menukar jalan ke tempat solat (balik dan pergi).

Ia berdasarkan hadith dari Jabir r.a yang menyebut bahawa Nabi SAW biasanya menukar atau berbeza jalan pergi dan pulang apabila di hari raya" (Riwayat Al-Bukhari)

7) Berziarah dan merapatkan hubungan baik sesama Muslim sempena musim cuti yang diperolehi.

Thursday, 16 August 2012

Petua Keselamatan Jalan Raya Semasa Hendak Balik Kampung

Photo: Petua Keselamatan Jalan Raya 
Semasa Anda Hendak Balik Kampung   

1. Rancang perjalanan anda terlebih dahulu. Jika anda letih, mengantuk, mabuk atau tidak fokus, tangguhkan perjalanan anda.
2. Sentiasa ikut had laju yang ditentukan.
3. Berikan isyarat dan patuhi semua peraturan keselamatan semasa menukar lorong.  Periksa cermin sisi dan cermin pandangan belakang sebelum melakukan pertukaran lorong.
4. Sentiasa patuhi peraturan jalan raya di simpang dengan berhenti apabila lampu isyarat merah atau kuning dan beri keutamaan kepada pejalan kaki.
5. Elakkan daripada mengekori kenderaan lain pada sepanjang masa kerana ini sering menjadi punca kemalangan yang serius.
6. Patuhi garis panduan keselamatan semasa memotong. Jangan memotong jika teragak-agak.
7. Jangan memotong barisan atau menyalahgunakan lorong kecemasan. Ia bukan sahaja biadap tetapi membahayakan semua pengguna.
8. Elakkan mencelah di antara kenderaan kerana ini membahayakan keselamatan anda dan orang lain.

1. Rancang perjalanan anda terlebih dahulu. Jika anda letih, mengantuk, mabuk atau tidak fokus, tangguhkan perjalanan anda.

2. Sentiasa ikut had laju yang ditentukan.

3. Berikan isyarat dan patuhi semua peraturan keselamatan semasa menukar lorong. Periksa cermin sisi dan cermin pandangan belakang sebelum melakukan pertukaran lorong.

4. Sentiasa patuhi peraturan jalan raya di simpang dengan berhenti apabila lampu isyarat merah atau kuning dan beri keutamaan kepada pejalan kaki.

5. Elakkan daripada mengekori kenderaan lain pada sepanjang masa kerana ini sering menjadi punca kemalangan yang serius.

6. Patuhi garis panduan keselamatan semasa memotong. Jangan memotong jika teragak-agak.

7. Jangan memotong barisan atau menyalahgunakan lorong kecemasan. Ia bukan sahaja biadap tetapi membahayakan semua pengguna.

Kek raya...amacam....!!

Memang kreatif betul kan pereka kek ni..mmg sebijik macam ular..tak mkn saya kek ni kalau org bagi..iyerkkk...meremang satu badan rasanya..jgn kata nk mkn nmpk pun saya tak berani dekat...
camne agaknya kalau korang gi beraya umah org tgk2 atas meja ada kek ni...hihhi..
Saya awal2 suh dia simpan kat tempat lain ....


Wednesday, 15 August 2012

Header raya dan lagu raya

Ishhh..tetiba mood nak raya dah berlegar legar kat blog ni..hihi...tu yg mood nak berblog ilang tu...sibuk nak raya plk mak org ni..ek eleh..korang pun sama jugak kan..hehehehe...dah buat kuih raya ker semua..?saya taun ni buat 3 jenis jer..ala tu pun yg simple2 aje..kuih yg susah tunjuk2 aje..hihi

Tengok tu header pun dh berubah..nmpk sgt excited kan...doodle tu ambik kat Apit..sape nak gi terjah sana cepat..pelita raya pun ada kat sana...

Ni antara lagu raya yg menjadi feveret saya..mmg 2 ni la paling saya berkenan sgt..
ni lagu moden..tapi lagu yg lama jugak tetap terasa rayanya kan..


Ni plk lagu zaman kanak2...Alahai...masa ni Anuar Zain kecik lagi kan..dulu masa kecik2 saya minat lagu kain pelekat dan lagu suasana hari raya ni..sampai dh jadi mak org pun masih gak minat lagi..


Haaa...yg ni plk lagu suasana hari raya versi upin ipin..Maira la yg suka sgt ni...



Tuesday, 14 August 2012

CARA2 NAK ANYAM KETUPAT PALAS.

Sape pandai buat ketupat palas ni..saya makn jerr pandai..hihi..kalau balik beraya ke kuantan mmg tak sah kalau tak tapau ketupat ni..kat KL ni mana nak jumpe...


English vs Kelantan

Adoii..sakit perut gelak baca perkataan English vs Kelantan kat bawah ni...
Ada yg saya tak paham setabok..kena sebut sebutir2 baru pahe...pandai wehh org kelate kecek omputeh..



Kawan2..mintak mahap byk2..dah lama saya tak bw mcm biasa..ntah la sejak bulan pose ni tak dapat nk ngadap blog lama2...sungguh malas rasanya...harap2 pas raya penyakit M ni ilang lah ye...ni pun tak sihat ni..otak berdengung jer sbb selsema...jgn la melarat sampai ke raya nanti...


Saturday, 11 August 2012

Rezeki Ramadhan 1

Ni antara kad2 dan hadiah yg saya terima minggu lepas...kat bawah ni bukan kad raya tapi kad jemputan kahwin dari Jannah..rasanya ramai gak kawan blogger yg dapat kan..Jannah bakal berkahwin pada hari raya ke7 tau..Tahniah ye dari Kak fieda..moga semuanya berjalan dgn lancar..


Kad raya ditempah khas ni dari Ika atau nama glamernya Cik Rongoks..tetap comey doodle tu wlpn rongok..hihi..


Kad raya ni plk dari Tinie atau nama blognya yg unik sayadisinibukansaya.blogspot.com..Kad raya khas untuk pengomen di blognya..


Ni plk dari Waniey...kaler hijau gitu..saya tgk ramai gak kwn blogger yg dapat...


Sape tak kenal dgn blogger ni kan..otai tu..kalau tahun lepas abg Eqbal siap tempah button khas hari raya utk readers blognya taun ni dia design kad raya plk..ctk..kaler purple plk tu..murah hati betul kan..Button raya taun lepas saya masih simpan dgn baik..Terima kasih abg Eqbal Zack..


Ni hadiah menang ga Shida..amboi tu dia..sedebuk make up saya dapat..puas lah nk menonyoh kat mata masa raya nanti..hihi..kalau dapat kat saya byk gini 10 tahun pun belum tentu habis ni..ye la duk umah jer kan..bukannya keje pun..Terima kasih pada Ain Studio atas hadiah ni..


Terbaru saya dapat kain sari menang ga mana la plk ni..tak ingat dah...lama dah ni..apa2 pun terima kasih pada Mai Beli Saree kerana taja kain ni..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.