Thursday, 21 February 2013

Jari ibu atau telunjuk utk tunjuk...?

Mana pilihan anda A atau B...kebiasaannya kalau dgn org berumur saya akan guna A sbb dh terbiasa dari dulu org duk kata kalau tunjuk guna jari telunjuk nmpk agak kurang sopan...


Serius baru hari ni saya tau sebenarnya tidak ada salah pun guna jari telunjuk..Ustaz Azhar kata mmg jari telunjuk digunakan utk tunjuk pun...nasib baik la ada perkongsian ilmu ni kat FB...Nabi kita pun tunjuk guna jari telunjuk..

26 org bagi komen best..:

Sue-Rya Qistina said...

mmg Allah SWT ciptakan jari telunjuk tu utk menunjukkan sesuatu. so, mmg x salah pun nak gunakan. saya mmg jarang guna ibu jari utk tunjuk sesuatu

:: Mrs.Eady :: said...

biase guna b

Zie said...

Baru tahu.. dulu dok tunjuk guna telunjuk dikata tak bagus dan tak sopan... tapi tak pernah amal pun selalu dok tunjuk guna telunjuk jugak. hehehe

Nurzakiah Hanum said...

tue la anum dah tau dah.. sebab ada terbaca nabi pun guna jari telunjuk utk tunjuk cuma bg kt org melayu macam x sopan

Fiza Rahman said...

Memang selalu guna b ☺☺

sal ya said...

guna jari telunjuk.

Deqla manjew said...

itu la kompius gak.. ada baca psl ni kat blog cikgu jaa.. maybe fakta yg telah diautakan...haihh...

umi alya said...

sering terguna, maklum le dah peel cenggitu..

~aYu~ said...

kdg2 guna ibu jari kdg2 guna jari telunjuk..

ANIM said...

Kak memang guna jari telunjuk kat anak2 murid, dah namanya pun "pointer".. Kalau guna ibu jari nak ajar "point " kan kepayah? Nanti depa kata itu kan "thumb"", satu lagi, jari telunjuk sambil goyang2..."no..no..no" tu kalau kak guna kat kelas, depa dah faham..."cikgu dah warning, jaga2"...
P/s ehee...pjg pulak komen

Yumida Huda said...

baru tahu sis...semalam baca ni kat blog anola...terkejut gak..coz selama ni tunjuk guna pic a tu..alhamdulillah dgn entry yg di share oleh sis ari ni..pas ni tunjuk guna pic b

Nida Mohd said...

sy pn ada terbaca psl ni..mmg dh biasa guna B jgk

Bui Junaidi said...

OW,YE KER..PASNI MMG BUI AKAN PAKAI JARI TELUNJUK LA

Cik Nur said...

kita di ajar guna A..
tapi bila dah tahu, kena guna yg rasul kita gunalahkan...

Chic Na said...

sebelum dok ingat guna jari telunjuk tak sopan kan. salah rupanya.

CeqGu said...

cikgu pun baru tahu...thanks 4 sharing

izan mama mia said...

dl mak ajar pun tunjuk ngan jari telunjuk tapi g sekolah tukar tunjuk ngan ibu jari lak...mak ajar juga yg betul kan

ros_reeza said...

bagus perkongsian ni kak.. bolehlah sama sama kita perbetulkaan :)

Masya said...

confuse jap.. sbb dua² pun pakai....

Masya said...

confuse jap.. sbb dua² pun pakai....

Che Rosliza Che Mat said...

info yg bagus fieda....jaranglah cr guna ibu jari tunjuk hihihi

Mrs Velentine said...

MV pun ada up entry ni..mmg kita kena betulkan...

Mrs Velentine said...

done hotlink

IntaNBerliaN said...

saya guna 2 2.. hihii

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

rupanya A tu yahudi punya kan..lepas ni kena buat B

9n0L4 said...

;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.