Tuesday, 1 October 2013

Jom buat cheesekut yg mudah

Wah...mcm2 resepi baru dorang duk reka2 skrg ni..terbaru ni la fenomena cheesekut la pulok..gabungan nama cheese dan biskut la tu..dah ler sng sgt cara nak buat...saya ni tengok kwn2 blogger dok pos cheesekut msg2 kat IG apalagi menggedik je rasa nak buat jugok..Kat bawah ni antara bahan yg diperlukan..susu sebenornya guna susu pekat tin kecik tu je tp saya ambik stok yg ada kat umah tu tin dia besor tu...


Resepinya ramai yg duk share gambar langkah demi langkah cara nak buat..tp saya tak sempat pun nak snap gambor...sng je caranya

Bahan2

1) sepeket biskut deluxe cracker
2) 250gram cream cheese
3) 1/2 tin susu pekat (tin yg kecik tu ye,saya sukat guna cawan 
jadi saya guna 1/2 cwn je takmo manis2)
4) sedikit susu segar

Caranya

1. pukul cream cheese hingga kembang.
2. masukan susu pekat....pukul lagi.
3. campur dlm 2 sudu besar fresh milk.. agak2 tidak terlalu pekat atau cair.
4. celup biskut dlm fresh milk dan susun dlm bekas.
5. sapukan cream cheese atas susunan biskut.
6. ulang langkah 4 dan 5 hingga biskut abes.


Rupa Cheesekut saya idok ler comey mana tp rasa dia ok la...atas tu saya tabur milo sikit..tp tidak menepati citarasa anak2 jugak..sbb dorang ni mmg tak suke makanan bercheese..muak katanya...kalau buat kek batik yg campuran milo tu mmg laju la sbb masing2 antu coklat...kalau cheese jawabnya mama dia la yg kena habiskan...makin naik la perut mamanya....

21 org bagi komen best..:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

mengiurkan! resepi pun mudah dan simple.boleh la nk try pasnie =)

Nurzakiah Hanum said...

senang dan sedap

Cik Puan Rara said...

kalau basah basah sket lg sedap~

Santan Manis said...

Terliur tengok! lama x singgah sini! delivery kat SM boleh? :D

syawalsimpsons said...

saya pon nak try gak nnt

Hannyy said...

SALAM SIS..SEDAP NAMPAK RESEPI CHEESE BISKUT TU..TERNAMPAK BLOG SIS MASA CARI DETAIL PASAL TADIKA PASTI...HOPE BOLEH SHARE PENGALAMAN HANTAR ANAK KESANA..JEMPUT KE BLOG SAYA SIS..HASNOLLEILLA.BLOGSPOT.COM..
I WILL FOLLOW UR BLOG SIS..=)

Nad MamaZN said...

Harap2 ank2 suka la
Kalu tau mau saya sorg kena abeskan ni
Hehehe

Mrs Velentine said...

sedap ..done digi & british university

Shima Salleh said...

nyummy!... nti try buat snow cheese cake la hihihihi

:: Mrs.Eady :: said...

Nyumsss

Zara Nurhaidah said...

waaa ! nyummy !

Mimi Azirah said...

edapnye kak...sy buat gune biskut merry....tp pesona kek la..cara lbih kurg sama je

Kniedaz said...

boleh try bila senang ni hehe

Sayangku Zie said...

TAK PA MAMA DIA MAINTAIN JER.. KAN? HEHEHE

Ujie said...

Saya dah 2kali buat, sbb mudah amat. Cuma takleh makan byk2 dlm satu masa...muak.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Fieda..apa kabar?Lama k.atie tak singgah kat sini.Mmg sedap cheesekut ni...tp klu lama2 mkn mmg muak :)

Aju Mohit said...

hai fieda maaf dh lama tak singgah sini ;), sedapnya kek cheese tu fieda, bolehla try nnti, aju mmg suka makan cheese

Puan Kutu said...

alamak kak fieda pun buat cheeskut.nmpknya sekali je buat sbb anak2 kak fieda tak suka..sy nk buat lg nti sbb sy suka makan.hehe

Che Rosliza Che Mat said...

cr dah buat cheeskut nie...memang sedap...

Cik Nur™ said...

nampak sedap...tapi itulah, bila masa nak mencubanya entahlah..heheheh

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nampak senang...nk try nanti :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.