Wednesday, 30 October 2013

Macam cantik jer..macam comel jer...

Video yg tgh hot dan meletop2 kat fb sekarang ni..dan parody nya pun dah byk keluar...sekarang sng jer nak glamer...uploaad la video2 mengarut macam ni kt laman sosial...tup2 tak sampai 2 minit glamer la jawabnya...dh dapat caras Bobo...


Kesimpulannya takyah la upload video2 mengarut kat laman sosial ye sbb bukan saje glamer yg akan dapat tp dengan carut marut dan maki hamun dri orang ramai....adohai...macam2 la ye sekarang ni...nanti mesti kuor parody ni kat super Spontan...hihihihi

Monday, 28 October 2013

Sandiwara Cinta - Republik @ Semut Sentap

Lagu trademark kumpulan Semut Sentap super spontan 2013..(bagi yg tgk super spontan tau la lagu ni...) tetiba jadi lagu favourite la plk..


Jujurlah sayang aku tak mengapa..
Biar semua jelas tak berbeda
Jika nanti aku yg harus pergi
Kuterima walau sakit hati

Saturday, 26 October 2013

Gambar nikah Diana Amir dan Muhd Habib Bullah

Tahniah kepada si manis Diana Amir dan pasangannya yg telah pun selamat bernikah....moga kekal hingga hujung nyawa...






Gambar kredit to ROTIKAYA

Wednesday, 23 October 2013

Korang yg mana?

Korang yg mana...macam2 tu saya la...tak lama lagi terancam la pulok..hehehe...
copy dri fb je ni..

Giveaway Jom Menang


KLIK BANNER UNTUK JOIN

HADIAH:

i) 1 set perfume bernilai RM120.00
ii) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Cellphone Jewellery Sticker
iii) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Cellphone Jewellery Sticker
iv) Ankle bracelet + Shawl + Wallet + CD Pocket + Keychain

Hadiah ditaja oleh Loveperfume & Yumida

TAMAT: 9 NOVEMBER 2013

GA Oktober 2013 Nurul Yui


Klik banner untuk join
Tarikh tutup 24 Oktober 2013 jam 10am

Explorekidz 2013 Pasti Nurul Iman

Baru berkesempatan nak share aktiviti tahunan dri sekolah Pasti beberapa minggu lepas..tahun ni takde sukan tahunan jadi digantikan dgn Explorekidz...bertempat di Perkarangan Masjid Bandar Tun Hussein Onn Cheras..aktivitinya lebih kurang jugak macam sukan cuma ada kelainan sikit la..jom tgk apa kelainanannya..


Pagi2 semua pelajar akan berkumpul dulu utk diasingkan mengikut rumah masing2...Maira rumah kaler pink yg diberi nama Siti Khadijah...




Seronok la Maira dapat plk kaler kegemarannya..


Mula2 sekali mereka semua bersenam aerobik dgn tema lagu Ingatlah Pada Allah..suke tgk gelagat kanak2 comel semua ni..



Aktiviti pertama bermula...Explorace ni lebih kepada uji minda dan kerjasama berkumpulan...mula2 mereka akan buat origami....setiap kumpulan akan berlumba lumba la buat sebanyak mana origami yg mereka mapu buat...



Contoh2 origami yg mereka kena buat seperti kipas,kapal,topi,burung,dan bekas 4 segi...tp yg tak bestnya sebelum ni cikgu takde plk suruh dorang berlatih buat kat umah...dorang mgkin diajar di sekolah je...kalau tau dh boleh la mak ayah ajar kat umah awal2 kan...saya tgk pun setiap pelajar hanya mampu buat kipas,kapal dan topi je...


Hasil dari kumpulan pink Siti Khadijah...


Checkpoint kedua kena settlekan puzzle..yg ni Maira laju lah sbb mmg keje dia kat umah dri umur dia 3 tahun..




Checkpoint ketiga kena tanam pokok di perkarangan masjid...



Checkpoint keempat dorang kena cri barang tersembunyi tp yg ni saya tak sempat nak ambik gambar...dan checkpoint kelima seperti dalam gambar tu..pelajar kena bina rumah dgn btg aiskrim...

Seronok jugak ada aktiviti macam ni...mereka sama2 dapat buat kerja berkumpulan..Gambar penyampaian hadiah tak sempat pun nak ambik...semua pelajar dapat hadiah walaupun kalah atau menang...

Tuesday, 22 October 2013

Bahaya ketagih Candy Crush

Hahahaha..tajuk yg menakutkan bagi peminat tegar game Candy Crush...hihihi...tp mmg game ni berhantu la...saya terkena dah...asal free  mmg nk ngadap je la...tp la ni saya dh pencen sbb level dh tinggi makin susah dan kadangkala sakit je ati..hihi...pastu sekarang papa dorang plk yg tukang sambung kerjaya saya tu...tak psl2 suami saya pulak yg terjebak...saya tau ramai gak kawan2 yg terjebak kan dgn Candy Crush  ni kan....bahaya oooo kalau dh terlibat....


Dalam artikel ni pompuan ni teruk sgt ketagihnya tu yg sampai kena sakit belakang..mana tak nya dia boleh mengadap hingga 10 jam sehari duk main mende ni...

Nooreen Noor telah pulang ke rahmatullah

Al Fatihah
Nooreen Noor telah pulang ke rahmatullah awal pagi tadi. 




CPUV ke 25

CPUV ke 25 dari Sunsilk...Alhamdulillah...Terima kasih byok2 la kat Nuffnang...



Monday, 21 October 2013

Nomad-Tetap Menantimu (ost Love you Mr Arrogant)

Suke dengar lagu ni...mmg setiap kali drama slot akasia ni akan memfemeskan lagu2 yg kite tak pernah dgr selama ni.....tak sangka plk Nomad penyanyi lagu Tetap Menantimu  dlm drama Love You Mr Arrogant ni org Ganu kiterr...ingatkan Nomad ni penyanyi Indon sbb sore dia mirip2 penyanyi seberang kan...



Saya tgk klip video kt bawah ni barulah saya tau yg dia ni org Ganu...hebakkk...




Friday, 18 October 2013

First time berpinky

Lama tak tepek gambar 2  beranak yg suke bergambor ni...yg lain2 tu mtk mahap ye dorang mmg susah nk interprame..ni gambar raya haji aritu...saya tak balik kg..beraya umah mak mertua je sbb suami cuma cuti sehari...umh mak mertua dekat je dgn area umah...tak sempat nak bergambar ramai2 masa tu duk sembang2 sampai lupe...gmbr ni pun nasib baik sempat snap kalau tak langsung la takde kenangan pakai baju dn tudung pink ni..ni first time tau saya all in pink..sebab selama ni saya ingat saya tak sesuai pakai pink sbb kulit gelap...tp kwn2 ramai suh try sbb  kata mereka pink ni sweet...Maira ni plk pepagi dtg umah neneknya siap bertudung..dh tghari biasalah tudung ntah ke mana...Perasan tak baju kami lebih kurang dgn kaler blog ni...hihihihi...


*aiseyy...mata bengkak tak ckup tido...

Tak sanggup kehilangan Ebab

Salam semua...tu dia....lama tak update blog nooo..bile time rajin bukan main laju je..time malas menjelma ginilah jadinya...langsung tak mai jenguk umah kedua ni....berhabuk bersawang habis...

Nak bukak topik psl kucing arini..bukan ape tersentuh hati ni baca status fb dri kwn gsf saya yg kehilangan kucing tersayangnya OMEY...Ya Allah hanya org yg ada bela kucing je yg tahu bagaimana rasa sgt2 kehilangan walaupun ianya hanya seekor kucing..

Saya turut rasa sedih atas kesedihan Deqla sbb saya pun adalah pencinta kucing...kat rumah ni adalah sekor seperti mana kwn2 tahu kan yg saya ni bela EBAB..walaupun Ebab ni saya hanya kutip dri tepi jalan tp kasih kami terhadapnya sgt2 lah mendalam...dh rasa mcm bela anak sendiri tau...

Sekarang Ebab dh besar dan baru2 pun saya kehilangan Ebab selama 2 hari..rutin harian pagi2 mmg saya kasi Ebab main kat taman.biasanya selepas 2 jam bermain dia akan balik sendiri ke rumah..ntah mcmna aritu sampai sudah dia tak naik..kejadian ni pada bulan pose bru2 ni..

Puas saya cri satu taman tp tak jumpe..korang boleh bayangkan tak tak tido malam saya dibuatnya asyik nk jenguk kat pintu je kot2 dia akan balik...Maira dgn Syahmi jangan ckp la..mogok..senyap je..sikit2 sebut nama Ebab pastu nangis..saya dh tgk anak2 nangis dgn saya pun nangis..jgn kata saya papanya pun tak diam duduk mencari tau..

2 hari pastu pada waktu yg sama Ebab kuor umah dan time tu jugak dia balik..Ebab ni kalau dia balik dia akan langgar pintu gate..gate umah kami ni akan bunyi bising dan kami tau lah tu tanda dia ketuk pintu..hihi..tgk betapa cerdiknya kucing kan..

Masuk je umah kami peluk dia jgn ckp la..Ebab plk dh huru hara jadinya sbb lapor agaknya...tak tau la mana dia menghilang..kalau la dia boleh bercakap nak je saya tanya mana pergi haaaaa.....

Agaknya aritu terlebih main dia sesat kot...adoiii..tak kasi main kat luar kesian jugak..asyik terkurung dalam umah kang jiwa kacau plk..hihihi..maklumlah dah remaja kan...

Al maklumlah rumah ni takde baby..ni la baby kami...hihihi..kalau boleh tak nak kehilangannnya..tp Ebab pun milik Allah kan...Allah kasi kami amanah ni untuk menjaganya...Alhamdulillah sejak Ebab ada dalam umah ni makin murah rezeki kami sekeluarga....amin...

Wajah2 yg menjadi kesayangan kami sekeluarga...



Ebab ni mmg suke tidor mana2 tmpt yg dia rasa selesa...



sgt pantang jumpe dgn plastik..jawabnya hancur la plastik tu dikejekan



Kisah Ebab dari kecik ada kat sini..buat Deqla tabah ye jgn sedih2..apa2 pun Deqla dah jalankan amanah dri Allah utk Deqla jaga Omey walaupun seketika...


Friday, 4 October 2013

Kicap oh kicap

Amboi harga kicap skrg bukanlah mcm dlu lagi..takde makna ayat makan nasi dgn kicap je...standard kicap kipas udang dh tinggi skrg kan...harga kicap lain mmg saya tak tau sbb dri dulu mmg pengguna kicap kipas udang je...aiseyyy...kena cri kicap jenama lain la plk lepas ni...kicap JALEN pun ok gak kan..sebotol kicap dh mcm harga seekor ayam dah...awat mahal benor..sbb dh populer ke...




Thursday, 3 October 2013

Lagi kes keracunan ayam masak merah


NIBONG TEBAL: Seramai 36 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Tasek, Simpang Ampat, di sini, dikejarkan ke hospital selepas mengadu sakit perut, pening dan muntah.

Mereka adalah sebahagian murid yang menyertai Program Intensif Tahun Empat bagi menghadapi peperiksaan akhir tahun minggu depan. 

Murid terbabit mula mengadu sakit sebelum dikejarkan ke Hospital Sungai Bakap (HSB) kira-kira jam 9 malam tadi. Ada antara mereka diambil darah untuk ujian lanjut sebelum kesemuanya dibenarkan pulang selepas menerima rawatan pesakit luar.Difahamkan, mereka itu mengadu sakit selepas makan nasi lauk ayam masak merah yang dibekalkan kantin sekolah kira-kira jam 6.30 petang.


Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SK Seri Mutiara Mohd Nor Hiesam Ismail berkata, murid terbabit adalah antara 106 murid tahun empat yang menyertai program berkenaan. Menurutnya, program itu bermula Isnin lalu dari 8 pagi hingga 10 malam setiap hari dan dijadualkan berakhir Jumaat ini. 
"Berikutan kejadian ini, pihak PIBG dan sekolah sudah mengambil keputusan untuk menghentikan program serta-merta. 

"Pihak kami dan sekolah akan melakukan siasatan bersama terhadap bekalan makanan yang diberikan kepada murid berdasarkan laporan daripada hospital," katanya.


-------------------------------------------------------------------------

*ayam masak merah lagi...??mmg glamer betul ayam masak merah 2,3 arini ye... semua ni berpunca dri ayam yg dh busuk la tu tp masih jugak dimasak oleh tukang masak...Masya Allah...kesian la pada mangsa ye..jgn pikir nak untung je..cuba kalau kena kat batang hidung sendiri baru tau...nasib baik kali ni tak serius hingga membawa kepada maut....ni yg tiba2 buat saya rasa takut ni nk masakan masakan kat luar...



Supplement Vitasen

Anak dara saya Maira ni susah sikit nak mkn nasi...walaupun dh sekolah susu tetap no 1..balik sekolah je mesti nak susu dulu sebotol...sebelum ni saya belikan vitamin yg ada lysine..konon nak kasi dia ada selera makan la..tp oleh kerana vitamin2 tu jenis perisa buah buahan dan rasanya yg masam langsung dia tak nak telan sbb dia mmg tak suke mende masam...akhirnya saya terjumpe jugak vitamin Vitasen perisa coklat..rasa dia sebijik mcm coklat susu..baru sedap katanya.....dan selera mkn pun dh ada skrg ni...Harga vitamin Vitasen ni RM15.90 sebotol...kandungan 30 biji..ngam2 la utk sebulan..sari sebijik pun dah ok...



Wednesday, 2 October 2013

Tonton online Love You Mr Arrogant

Biasanya saya mmg tak sempat la nak tgk drama kul 7 malam sbb time tu adalah time 'sibuk'...nasib baik dorang ada upload drama ni utk tontonan online...jadi saya berpeluang la tgk di malam hari time dh bersenang senang...sape yg tak berpeluang tgk kat tv boleh jer tgk online..klik link kat bawah tu mengikut episod..









Kenapa wanita lambat bersiap

Orang lelaki selalu komplain orang perempuan lambat siap bila nak keluar, tapi lihatlah disebalik kelambatan yang mereka selalu alami. Anak-anak menjadi keutamaan untuk disempurnakan terlebih dahulu sebelum menyiapkan diri sendiri. Itulah seorang isteri. Wahai sang suami, hargailah isteri anda sebaik mungkin...


Saya dlu masa anak2 kecik lagi mcm ni jugak la situasinya kalau nak keluar...mmg ambik masa nak siapkan dorang dlu...tp skrg dorang dh besar ni lega dah  sikit cuma nk uruskan Maira sorang je la...jadi mmg cepat lah sikit masa bersiap tu..pastu nasib baik la saya ni bukan jenis yg suke ber make up kalau nk keluar..cuma lmbt sikit kalau tang nak pakai shawl je la..kalau pakai tudung sarung tu mmg cepat bebenor la...

Ayam masak merah adalah punca maut

Susulan dari berita kematian akibat makan makanan di kenduri kawin semalam hari ni saya dah dapat info punca dari mana keracunan tu...rupanya dari ayam sambal...

-------------------------------------------------------

Punca sebenar kes maut keracunan makanan kenduri kahwin di Kedah. Bakteria salmonela dikenal pasti terkandung dalam hidangan ayam goreng masak merah yang disediakan secara gotong-royong sehingga menyebabkan kematian. Terkini, seramai empat orang disahkan maut akibat keracunan kenduri kahwin di Kampung Huma, Tanjung Dawai.



Senarai Terkini Nama Maut Keracunan Makanan

1. Nurshazana Mohd. Rashid (24)

2. Mohd Nor Rahmat Yusof (11)

3. Ibrahim Mohamad (62)

4. Wan Razali Wan Yaacob, 56


Pengarah Kesihatan Negeri Kedah, Dr Ismail Abu Taat berkata, sebahagian daripada 130 bekalan ayam yang dihantar untuk majlis perkahwinan di Kampung Huma, Tanjung Dawai Sabtu lalu juga didapati sudah busuk. Hasil laporan siasatan terperinci yang dilakukan mendapati ayam yang busuk diasingkan manakala sebahagian yang masih elok digunakan untuk memasak.

Ayam kemudian digoreng pada jam 9 pagi hingga 4 petang 27 September sebelum disimpan di suhu bilik. Keadaan penyimpanan yang tidak sesuai juga boleh menyebabkan bakteria merebak selain kaedah menyedia yang tidak cukup tempoh memasak juga boleh menjadi faktor penyakit berkenaan. Setelah disiasat mendapati, ayam goreng yang dicampurkan kuah sambal pada 28 September untuk dihidangkan kepada pengunjung majlis perkahwinan mengandungi mikroorganisme yang dipanggil salmonela.

Individu yang dikesan terkena jangkitan bakteria berkenaan akan mengalami simptom demam, cirit-birit, perut memulas dalam tempoh 12 jam selepas makan. Keadaan ini boleh menyebabkan mangsa kehilangan banyak air dalam badan dan lebih serius boleh menyebabkan kematian sekiranya lambat menerima rawatan.

-----------------------------------------------------------------


*tetiba teringat sebulan lepas saya makan kat satu restoran yg trademark nya terkenal di kalangan kanak2...saya dan Maira makan nasi ayam ...esoknya pagi2 saya kena sakit perut,cirit birit sampai nak demam...Maira pun asyik tercirit dalam seluar..kesian tgk dia..abg2 nya tak kena sbb dorang mkn makanan lain...saya rasa mgkin berpunca dri ayam jugak sbb ayam tu sebenarnya dh rasa lain macam..tp bagi saya  msa tu mgkin rasa lain mcm tu sbb hasil dri perapan kot..mana mgkin restoran berjenama tu nak hidangkan ayam yg tak elok kan kat pelanggan..rupanya hampehhh....dan itu adalah kali pertama dan terakhir la saya jejak kaki kat situ....serik rasanya bile diingat2 balik..dah la harga kemain mahal..sedapnya idok ler...

Tuesday, 1 October 2013

"SPECIAL BIRTHDAY GIVEAWAY BERNILAI RM750"


Klik banner untuk join
Tarikh tutup 5 Oktober 2013 jam 5 ptg

Senarai Hadiah Yang Umpphh!

1 Set Produk Mary Kay Bernilai RM108
1 Pcs Bedak Arab Bernilai RM35
10 Pcs Shawl Thara Jenama Sugarscarf Bernilai RM43 Setiap Satu
2 Pcs Baju Bernilai RM50 & RM55
2 Pcs Bear Bernilai RM15 Setiap Satu
1 Pcs Krim Ibu Putih Ninaskincare Bernilai RM50
1 Pcs Shiseido Mask Hitam Bernilai RM1.50
1 Pcs Shiseido Mask Naturgo (Pek Oren) Bernilai RM1.50
1 Pcs Sabun Susu Beras Collagen KZ Brothers Bernilai RM8


Jom buat cheesekut yg mudah

Wah...mcm2 resepi baru dorang duk reka2 skrg ni..terbaru ni la fenomena cheesekut la pulok..gabungan nama cheese dan biskut la tu..dah ler sng sgt cara nak buat...saya ni tengok kwn2 blogger dok pos cheesekut msg2 kat IG apalagi menggedik je rasa nak buat jugok..Kat bawah ni antara bahan yg diperlukan..susu sebenornya guna susu pekat tin kecik tu je tp saya ambik stok yg ada kat umah tu tin dia besor tu...


Resepinya ramai yg duk share gambar langkah demi langkah cara nak buat..tp saya tak sempat pun nak snap gambor...sng je caranya

Bahan2

1) sepeket biskut deluxe cracker
2) 250gram cream cheese
3) 1/2 tin susu pekat (tin yg kecik tu ye,saya sukat guna cawan 
jadi saya guna 1/2 cwn je takmo manis2)
4) sedikit susu segar

Caranya

1. pukul cream cheese hingga kembang.
2. masukan susu pekat....pukul lagi.
3. campur dlm 2 sudu besar fresh milk.. agak2 tidak terlalu pekat atau cair.
4. celup biskut dlm fresh milk dan susun dlm bekas.
5. sapukan cream cheese atas susunan biskut.
6. ulang langkah 4 dan 5 hingga biskut abes.


Rupa Cheesekut saya idok ler comey mana tp rasa dia ok la...atas tu saya tabur milo sikit..tp tidak menepati citarasa anak2 jugak..sbb dorang ni mmg tak suke makanan bercheese..muak katanya...kalau buat kek batik yg campuran milo tu mmg laju la sbb masing2 antu coklat...kalau cheese jawabnya mama dia la yg kena habiskan...makin naik la perut mamanya....

Parody Super Spontan

Adohai...korang yg dh tgk super spontan ni mesti gelak kan...dah namanya pun spontan nak buat macamna...kan dh tak psl2 kena parody live lagi...tp part ni dh kena potong dek astro tau time siaran ulangan...apa2 pun saya mmg suke betul dgn lawak2 Jep...mmg semuanya spontan.



3 mati, 2 kritikal keracunan makanan kenduri kahwin

Foto

Tiga orang termasuk seorang kanak-kanak dan warga emas meninggal dunia, manakala dua lagi kritikal dipercayai akibat keracunan makanan selepas menikmati jamuan di majlis kenduri kahwin di sebuah rumah di Kampung Huma, Tanjung Dawai, Sungai Petani pada Sabtu lalu.

Sehingga petang semalam, pihak hospital menerima 70 kes, iaitu 35 di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani, 30 di Hospital Yan (HY) serta lima di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar dan dijangka meningkat. 

Meninggal selepas pengsan 

Mohd Nor Rahmat Yusof, 11, yang pengsan di rumahnya di Kampung Singkir Laut, Sungai Petani meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke HY pada jam 1 tengah hari semalam.

Seorang pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Nurshazana Mohd Rashid, 24, pula meninggal dunia selepas pengsan di rumahnya di Kampung Tempoyak, Bedong, pada jam 12.45 tengah hari dan dihantar ke HSB, manakala Ibrahim Muhamad, 62, dari Alor Jejawi, Kuala Besut Terengganu, meninggal dunia jam 6.30 petang di HSAH. 

Pengarah Kesihatan Kedah, Dr Ismail Abu Taat, berkata dua yang kritikal, iaitu lelaki termasuk seorang kanak-kanak sedang dirawat di HASH.

Beliau berkata, tiga mangsa disahkan mati akibat keracunan makanan dipercayai selepas menikmati makanan pada majlis kenduri kahwin itu. Katanya, semua mangsa mendapat rawatan mengalami muntah dan cirit-birit hingga menyebabkan dehidrasi serius. 

Sehingga petang semalam, pihaknya masih mengesan punca dan jenis virus yang menyerang pesakit bagi tindakan lanjut. “Kita minta orang ramai yang mengalami demam, cirit-birit dan muntah selepas menghadiri majlis berkenaan segera mendapatkan rawatan di hospital berdekatan bagi mengelak kejadian lebih buruk,” katanya.

Sumber dari berita harian


*takut pulak saya baca...dah sampai kes kematian ni..saya pun pernah kena gak sakit perut akibat makan makanan kenduri...uiii...sampai demam2...al fatihah kepada mangsa yg terlibat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.