Friday, 10 January 2014

Aiskrim oreo homemade

Saya tengok ramai duk pakat buat aiskrim homemade ni...ingat ke susah la sgt rupanya senang je..simple sangat bahan2 bahannya...apalagi jom le kite try and error...


Barang2 yg diperlukan mcm gambar kat atas tu la...


Mula2 sekali setin susu cair,setengah cawan susu pekat dipukul bersama dengan sesudu besar ovelette dan sedikit aising vanilla...pukul selama 30 minit tau...stop la kejap2 kang nanti meletoppp plk mixer tu...hihihihi


Pastu letak la biskut oreo yg telah dihancurkan..buang krimnya dulu ye


Pukul lagi sampai sebati..


Pastu letak la dalam bekas...tabur lebihan biskut di atasnya...nasib baik saya simpan bekas2 aiskrim yg beli sebelum ni...dapat la guna balik..


Ada lebih sikit saya letak dalam bekas kecik ni...masuk dalam freeze dlu..


Ok dah beku bolehlah makan...ermmm..boleh tahan gak rasanya...strukturnya pun halus jer...budak2 ni semua kata sedap...ok la tu pasni boleh lah buat lagi..kalau nak buat versi berkaler kaler sama je caranya cuma lepas dah pukul susu cair,susu pekat,ovelette dan aising vanilla tu asingkan beberapa bahagian utk nk letak kaler..pastu letak la dalam bekas buat style ala2 aiskrim rainbow...hihihi..


26 org bagi komen best..:

Mia Liana said...

wahhh sedap... ni... boleh cuba la..

sueshe said...

sedapnye...nnt nk tryla buat tuk aina..tp kite xde mixer la..gne blender ok x ?? hihi

Sura Mohd said...

wahh..nampak sedap...nak cari kerajinan nak buat...:)

Acik Erna said...

terima kasih fieda..boleh acik cuba nanti

syawalsimpsons said...

boleh buat ni

Rai Ourkizuna said...

wahhh..menariknya.. sampai 30 minit kena pukul tu.. kalau hand mixer macam saya agak lenguh gak lah kan..

Fiza Rahman said...

Tak yah beli eskem dah lepas ni. Buat sendiri jer ☺

shahdiana said...

kak fieda sejak ada mixer baru ni rajin betul ye..boleh try ni tapi yana ni selalu kemalasan la kak fieda..banyak nak try tapi impian je lebih....

Ibu Lala said...

Fuh..x laku la eskem kat kedai lepas ni.

Chic Na said...

sedapnya.. tq share resepi kak.. nak buat la.. :)

sueada said...

yg nie lg senang dr yg saya buat.

klu saya buat, 10min blend, simpan dlm freezer. blend lg 10min, simpan dlm freeze. buat smpai ckup 30min.

umi alya said...

rasa2nya nak buatlah.. cam senang jer..

Mas Zull said...

assalamualaikum fieda....sedapnya mcm nak try buat juga ni...:)

Tihara said...

senang tak payah beli eskrem dah :)

HeNRieTTa JoSe said...

Yummy....rietta pown teringin nak buat....tapi tu la...xde org nak makan...sndiri jugak kena makan...huhuhu...

Cik Nur™ said...

puas mknkan.. :)

IntaNBerliaN said...

bukan main menggoda lagi ais krim kak fieda ni :-)

Izan Ishak said...

homemade aiskrim ni mmg sedap kak fieda. izan buat hari tu sampai 3 bekas... tahanlah utk 2 minggu sbb dorang cam terlupa ada aiskrim kat dlm peti tu.

Deqla Manjew said...

haa.. lagi syok buat sendiri boleh mkn byk2.. x yah dah beli mcflury mekdi tu..hihi..

Shida Radzuan said...

sedapnya kak fieda :)

Ummi Iman said...

Ooh senang je ya. Boleh cuba juga nanti. Thx utk resepi

syiela said...

nyum nyum dapnya

QasehnyaRania said...

alahai.mudahnya. sy boleh buat la ni. hantu eskerim la katakan. hihi.
thanks kak sharing.

Myra Jay said...

Puas hati dapat buat sendiri kan kak :)

Nurul Huda M S said...

terliur la pulak kak fieda buat nih.... nnt bleh bukak class kt sp :)

Anonymous said...

x guna telur ke?? ada yg guna jugak kn..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.