Wednesday, 22 January 2014

Apam aiskrim homemade

Dah beberapa hari tak update blog..bile dh start je cuti mulalah malas nk mulakan balik..adoii...
Minggu  lepas atas permintaan my sweety Maira nak sgt suruh mamanya buatkan apam aiskrim...puncanya dia ternmpak kt google la..

Mamayer pun dgn penuh keyakinan nk le try jugak buat demi anak nak mkn kan...bahan2 pun sng je dn mmg dah ada pun kat umah cuma kena beli air aiskrim soda je la...gigih la menggodek tutorial nk buat kon aiskrim dan cri resepi apam aiskrim ni...

Tadaaa..ni la hasilnya...mak oiii..betapa tak comelnyer apam aiskrim saya ni..dh ler tak sama saiz..mmg tak berbedung betul la tgn saya ni..Maira pun buat jgk kon tu..yg saiz kecik2 dia punyalah tu..ok la kan..yg penting apam ni mmg gebu gebas..


Apam saya ni kat atasnya ada yg merekah..rasanya sbb kukus terlebih masa kot atau pun api besar...kalau nak sedap dan comel kat atas tu bolehlah letak coklat dan tabur kekacang yg telah dipanggang..


Maira punya keje dia amik nutella dan sapu atas apam tu..


Nyum..nyum..mmg sodap



Kon saya tak buat byk..jadi lebihan adunan tu saya letak je dalam cup...pastu letak nutella dan tabur coklat rice...sodap la...


Sape nak try boleh terjah blog Masam Manis sbb kat sana ada juga Kak Ita kasi tutorial nak buat kon aiskrim tu...

Resepi asal dari blog Masam Manis

3 cawan tepung gandum ~ diayak
4 biji telur
2 cawan gula kastor 
3/4 cawan air ice cream soda
1 sudu teh perasa rose 
Pewarna
Kon kertas secukupnya(boleh guna kertas pembungkus burger atau nasi lemak)
Coklat masakan gelap secukupnya ~ dihiris halus
Kekacang/ coklat rice / coklat cip atau manik bewarna


Pukul telur dan gula hingga, putih, kembang gebu dan ringan ~ anggaran 5-7 minit
* tambahkan 1 sudu teh ovalate jika nakkan adunan apam yang lembut 
Masukkan tepung yang dah di ayak kan kaup balik hingga rata.
Tambahkan air aiskrim soda dan gaul rata.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dalam mangkuk berasingan
Letakkan pewarna dan perasa yang anda suka.
gaul hingga adunan, pewarna dan perasa bergaul sebati

28 org bagi komen best..:

NinaAz said...

Germnyaaaa tgk apam aiskrim y gebu tuuuu

:: Mrs.Eady :: said...

wahhhh sedap nyer!!

mama aryan said...

mcm comey je tu...hmmm sedapnya apam ais krim,bila nak try buat nih

Rizziela said...

comellah juga tu :D kiut ajer

syawalsimpsons said...

boleh la try nnt..kalo senang ni kakak

Mira Adzlia said...

hihi..sedapnya...yummeh

Ummiarissa Mahdi said...

menarik...macam mana masukkan adunan dalam acuan kon tu?ada contoh gambar tak?

Sweetmama said...

comel je eija tgk apam icecream ni.., yg penting anak2 nk mkn..berbaloi buat sendiri..

eija pun suka tgk resepi kuih2 dr blog masam manis..

Kakzakie said...

Cantik dan menariklah Fieda.
Kalau buat masa birthday anak-anak mesti mereka suka...

lelamaisara said...

alolo sweetnye kaler2 gitu warna nye....

TelingaBulat said...

alaa meriah kaler2 nye..mcm comel..xsmpi ati nk mkn

Ibu Lala said...

X pernah buat lagi. Pernah oder sekali. Mmg sedap. Gebu gebas

nuyui a.k.a miss YUI said...

nyum2 sedapnyyaaa

dya bunga said...

cuti ni nk try buat apam aiskrim lh..hihi..

Cik Nur™ said...

comellah apam aiskrim tu..mkn dgn nuttela mmg sedaplan..!

tgk maira mkn pun nur terliur..hehehe

Mas Zull said...

assalamualaikum fieda...sedap juga ni menariknya color apam tu...:)

Rafydahouse said...

Salam. Jom join GA first sy.
http://rafydahouse.blogspot.com/2014/01/beauti-giveaway-1-by-rafydahouse.html

May said...

Delicious servings here!

Myra Jay said...

Sedap nye...
Takpe walau rupa tak sama saiz yg penting sedap :)

Che Rosliza Che Mat said...

Rajinnya betul fieda...

Tihara said...

sedapnya apam ni
kreatif :)

Masya said...

Mengiurkannya kak fieda

Che Rosliza Che Mat said...

Emm sedapnya...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Fieda..cantiknyaaa apam tu :)

Deqla Manjew said...

wow.. menarik betul pam eskrem.. deqla sendiri teruja tgk ..

Deqla Manjew said...

wow.. menarik betul pam eskrem.. deqla sendiri teruja tgk ..

Anonymous said...

salam empunye blog.. tumpang iklan jp..ada sesape nk wt side income..jom joint tunetalk..seln tuh leh kumpul point n tebus utk mlancong..menarik kn..utk info lnjut..sila sms ke 0107837824..jazakallah..tq..

shahdiana said...

cantik je kak fieda...macam comell je...kalerful pulak tu...teruja tengok...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.