Tuesday, 7 January 2014

Cheese kek meleleh

Dengar je nama kek ni ayaq liur pn dah meleleh leleh...hihihi..ni la fenomena cheese kek meleleh...saya buat ni dah kali kedua tau...geram punya psl tgk org duk pos2 gambor...nak beli kang dah ler mahal mkn pun tak puas..apalagi pi cri brg dan try and error la..

Mula2 aritu saya try buat masa balik kg bulan 12...first time buat kan takde la lawo mana..tak reti pun nk hias2 ni...pastu kat sana plk susah benor nk cri cheddar cheese..jadi saya setakat wat hiasan guna chesdale yg mkn dgn roti tu...

Minggu lepas saya buat sekali lagi...fuhhh..mmg menjadi..sedap sgguh tau..bile makan sejuk2 dah mcm makan aiskrim tau..


Ni sangat kalerful..bebudak ni tabur coklat M&M..mmg mengancam la..ok masuk dalam peti dlu..


Ni gambar setelah disejukkan..dah potong mmg meleleh leleh limpahan cheese tu..tgk tu m&m dah kena curi pun..hihi..keknya asal ikut resepi kaler kuning..tp nakkan nmpk kaler yg sgt mengiurkan tu saya letak pewarna star band kaler pink...


Ni satu bekas lagi saya buat versi lelehan coklat Hershey dan taburan coklat rice...sedap tak terkata ape2dah...mmg tak pandang kiri kanan dah kalu mkn..yg mana tgh diet tu mmg hancuss diet kalau jumpe kek ni..

Jom tgk resepi kek ni..saya amik dari google jer..

Kek

100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair

Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan
mentega cair.Sebatikan.
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.boleh jugak kalau nak kukus..
(Saya guna cara kukus..sng trus je kukus dalam bekas putih tu.)

Untuk Cream:

250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia atas hingga sebati,adunan ini memang cair

Untuk hiasan:

1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek.


20 org bagi komen best..:

Joanna Yunus said...

wow boleh cuba nanti ni memang nampak menyelerakan...

ada resepi tiramitsu tak

Falsya said...

haiyoooo...harus try nie....

Cik Puan Rara said...

wuwuwuwuw sedapnya!

:: Mrs.Eady :: said...

amboiiiiii meleleh!

nuyui a.k.a miss YUI said...

nyum2 terliur tgkk..

Nurzakiah Hanum said...

wow terliur2

Fiza Rahman said...

Perghhh...meleleh org yg menengoknya ni.

izan mama mia said...

wow..rupa kek kak fieda kalah yg soo winci master cheff tu buat tau...

adianiez AIDA said...

aida da order kat member few times cheese meleleh ni. 500g RM25. sedap nyer!!!
aida minta izin copy paste resepi ekk :-)

Ibu Lala said...

Kite buat kek tu tp x jadi. Hu hu hu. Mmg sedap sgt. Tgh menahan nafsu nak mkn kek leleh ni. Control control. Kang ada yg kembang setaman.

Norvanida said...

Macam sedap je, teringin jugak nak buat sendiri tapi malas nak search, hehe. Thanks for the resepi :)

Ratu Hatiku said...

Tgk pun tau sedap... Tq share resepi...

QasehnyaRania said...

as-salam kak
lama menyepi.
anak anak dh masuk skolah boleh la berblogging kembali kan..

thanks akak share resepi. tgk gambar pon dh telan air liur ni. tapi tu la su x boleh sht mkn cheese2 ni sbb pnh kna migraine kan thn 2012 dulu..

Siti Asiah said...

Rajinnye Fieda buat kek nie.Asiah baru makan malam tadi makan kek ni yg perisa oreo...sedap sangat.beli kat pasar tani, 1 bekas rm10...nk buat sdr tak bp rajin...hehe

sueshe said...

feveret kite ni kak..mmg sedap kan..lg2 dpt cheese yg btul2 meleleh... slurpppp..sodapnyee aihh!

Deqla Manjew said...

meleleh deqla tgk.. cantik pulak tgk tambah cekelat m&m tu...

Ummiarissa Mahdi said...

ha..nampak macam aiskrim..

Che Rosliza Che Mat said...

nampak sedap....pasti hilang diet hihihi

NIJS said...

hmmm sedapnyaaaaaaaa ! nak try buat jugak lah. btw thanks for the recipe

Cik Nur™ said...

haishh,,mmg kecur liur nur tgk ni.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.