Monday, 14 July 2014

Biskut lidah kucing @ rainbow cookies

Sabtu baru ni saya dh start buat biskut raya al kisahnya...hihi...punyalah xcited tak sabar nk try buat biskut lidah kucing yg very kalerful tu..saya terus buat 2 adunan..sekali tu dia...hahahah..amik masa smpai 5 jam tau nk siap...mau nya tak lama..biskut ni guna piping beg..picit sikit2 atas dulang tu..tp hasilnya mmg best..biskut yg sgt rangup..mmg kena la kot dgn selera budak2 dtg beraya nanti...kt umah ni pun budak2 ni dh ngadap se tupperware dh...

Jom layan gambar je la...






Kalau takde loyang khas tu jgn risau sbb masih boleh buat guna loyang biasa..yg penting kena ada piping beg la ye..sng sikit kejenya..



Ni versi bentuk bunga..tgk tu secoet2 nk kena picit...tp hasilnya puas hati...



Bahan2

250 gm butter
175 gm gula kastor
100 ml putih telur (bersamaan dgn 3 biji telur)
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
6 warna berbeza 

Cara2

Ayak tepung gandum , tepung jagung dan emplex
Putar butter dan gula hingga kembang gebu
Masukkan putih telur ( guna mixer )
Masukkan tepung ( gaul kaedah kaup balik ) 
Bahagikan kepada 6 bahagian dan letak pewarna
Masukkan ke dalam plastik piping dan gunting hujung nya.
Susun di dalan acuan nya dan bakar biskut selama 15 minit pada suhu 150


14 org bagi komen best..:

nuyui a.k.a miss YUI said...

bahan dah ada ni..huuhuh

akk, nak tnya.. akk gris tak loyang dgn butter? ke xperlu dah? sbb biskut tu kan rapuh..tkut nak angkt berderai..huhuh

Ann said...

skrg tgh in kan biskut ni..tp sy xpernah try lagi...comel tgk warna warni

Kniedaz said...

wah...ada yang bentuk bunga la...apa rasanya? nak buat macam malas hehehe

Sue Bee said...

aloloo..cutenya..terutamanya bentuk munge munge tu..cantik sih..

::NureeN:: said...

seb baik fieda bg tau siap2..
plan mlm ni nk wat 2 adunan gak
so cancel la.. buat 1 adunan dlu hihiii...
x pakai acuan dia pon boleh yerr...
bru ingat nk beli lg 1, mahal jugak acuan dia kan

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Rizziela said...

rata2 semua dah buat biskut ni..tp sy masih belum mencuba lagi :D

Tina Othman said...

yg button tu comel, lain sikit kan biasa org buat memanjang je

:: Cik Viva :: said...

sedapnya biskut pelangi ni..

Falsya said...

falsya dh penah makan..sedappp...;)

syawalsimpsons said...

wah cantik la tersusun je ...colourful

Ibu Lala said...

Anak anak sibuk nak makan biskut ni tapi x layan sgt sbb kaler kuat sgt.

adianiez AIDA said...

mak aiii... byk nyr keje! aida x buat pun kuih raya hi hi hi... kuih tunjuk aje...
anyway, tahniah ye sebab sgt rajin :-)

QasehnyaRania said...

akak.wah cntik.menatik la.
nak nak yg bntuk bunga tu..
akak blk kuantan ke raya ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.