Friday, 11 July 2014

Slice chese kek

First time cuba buat slice cheese kek ni..mmg puas hati sbb menjadi wlpn rupanya tak ler menarik sgt...hasil yg gebu...tak rugi cuba...


Bahan2

4-5 keping slice cheese
200 ml susu cair
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara

Potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul

Akhir sekali campurkan meringue ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. sapu loyang kek dengan marjerin..Bakar secara double boil selama 1 jam.




11 org bagi komen best..:

syawalsimpsons said...

adoi sedapnya kakak

ANIM said...

senang je ek caranya..
bahan2 pun mudah..
boleh cuba ni fieda..
faveret si abdul sulung bila ada cheese

Fiza Rahman said...

Macam sedao jer ni. Resipi pon simple. Bley try nnt.

Nad MamaZN said...

ni yg kt fb kek keju jepun tu kan kak?
canteknya kek akak buat...
nk buat jugak la nnt...

idzwa kamaruddin said...

nyums!`

sueada said...

guna slice cheese? senang and mudah dicari bahan-bahan dia.

QasehnyaRania said...

semua bahan tapi slice cheese kena pi beli
dlu. hihi.
thanks kak fieda sharing resepi :)

Falsya said...

tingin nk baking tpppp wat masa nie kene cuti dulu..hehehe

Anonymous said...

saya prnh buat resepi yg sama. Mmng sedp, soft n creamy...

Tifaanvar

ros_reeza said...

memang nampak gebu.. rajin akak buat :)

Che Rosliza Che Mat said...

sedapnya fieda....nampak gebu jer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.