Monday, 3 November 2014

Diy botol terpakai

Botol2 mayonis atau sos spagetti kimball yg dh diguna jgn dibuang..selama ni saya tak terpikir pun nk diy kan balik botol2 ni..habis guna terus buang..lepas saya join group deko2 kat fb aru saya tau botol ni boleh dipakai semula....

Ni baru sempat simpan 3 botol terpakai..saya nk buat tmpt simpan rempah2 mcm kayu manis,bunga lawang,asam keping dll....nanti kalau ctk lagi boleh la balut kan botol tu dgn wallpaper..dan tampal sticker utk tulis nama rempah...

Jangan tak tau wallpaper la ni pun byk kegunaan tau..bkn utk tampal kt dinding je..boleh tampal kat peti sejuk,kat cabinet dan meja makan pun ada org buat...


Buat masa ni botol2 tu saya letak bubble rice coklat...nyum..nyum...sedap tau bubble rice coklat ni..ala ramai org jual dan letak dalam botol mcm ni...saya guna coklat compund..coklat tu akan mengeras dan kalau nk mkn kena rendam la botol tu dalam air panas utk cairkan coklat...pastu gaul dan makan...sedap....


Contoh botol2 terpakai yg dijadikan pasu bunga..gambar pinjam kt google..





13 org bagi komen best..:

Nurzakiah Hanum said...

bagus kan leh digunakan

Fazil Hamid said...

good idea...memang cantik botol plastik tu..

Ibu Lala said...

Kreatif la awk ni.

Najib Ariyan said...

wahhhhh kagum saya daya kreativiti orang yg buat gambar tu... saya nak cuba lah... suka tengok botol plastik tu jadi pasu gitu...

tengkiu share

mamaarifakeem said...

Menarik kan.. kita je tak gunakan sepenuhnya...sayang klu buang camtu jer..
Thanks for sharing =)

Nurul Huda MS said...

Kak fieda, baru ni saya nampak org anta jual kt kedai uncle dins smenyih. Terliur plak rasa. Ehehe

Cik Iman said...

kreatif tu :D

Dalila Yusof said...

Kreatif dan menjimatkan la...jemput singgah ke blog saya http://dalilayusof.blogspot.com/

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Salam pekenalan dari umi ..bestnya tgok diy botol terpakai ni

anys nadhilah said...

Wow cantiknya buat pasu tu!

QasehnyaRania said...

saya mmg simpan kak.
buat isi lada hitam, buah keras, kayu manis, dan segla mak neka..
sayang nk buang.lagi satu bila hantar kat tmpat recycle dormg tak terima botol kaca.. hukhuk..
botol sos j saya buang

QasehnyaRania said...

saya mmg simpan kak.
buat isi lada hitam, buah keras, kayu manis, dan segla mak neka..
sayang nk buang.lagi satu bila hantar kat tmpat recycle dormg tak terima botol kaca.. hukhuk..
botol sos j saya buang

adianiez AIDA said...

aida selalu buang aje. asingkan dari sampah lain la dulu.
tin, botol, kotak ke...
semua aida buang aje.
sebab aida ni pencinta tupperware.
cuba la setia dgn tupperware.

but, coklat babel rice tu menarik...
very nice!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.