Wednesday, 29 January 2014

Iklan ape di kiri dan bawah blog?

Dua tiga arini ni saya sedikit musykil bile bukak blog ada iklan ape ntah kat bahagian kiri sidebar dan bawah blog..iklan apekah itu...saya try bukak blog kengkawan lain ada jugak yg bertenggek iklan tu dan ada yg tidak...

Rsa dh makin berserabut plk blog saya ni bile sana sni ada floating ads tu..duk ngikut je bile kite scroll ke bawah...pastu kaler utk background entry saya pn dah ilang..

Ada cara ke utk hilangkan...??

Tonton online bukan kerana aku tak cinta

Baru terjebak dgn cite ni disebabkan tgk ramai benor kwn2 update status fb psl Jebat dan Mastura...Ingatkan cite ape la...rupanya channel Astro Mustika HD utk drama ni saya tak amik  pun ..saya cuma amik channel Astro yg basic je..Jadi saya pun carilah cara untuk tonton online...nk tgk sekali klik link kat bawah...drama adaptasi dari novel semuanya meletop2 kan...




Sinopsis 

Bukan Kerana Aku Tak Cinta mengisahkan seorang lelaki berdarah campuran Melayu-Cina berhijrah selepas melakukan banyak kejahatan sebelum ini. 

Ahmad Ziyad Jebat, dibesarkan keluarga gengster selepas ibu bapanya mati dibunuh. Bagaimanapun, Jebat berubah selepas satu kejadian dan bertemu pula dengan abangnya, Wahab. Ketika berhijrah, tidak pernah terlintas di hatinya untuk jatuh cinta kerana tujuan hijrahnya hanya untuk menuntut ilmu agama dan melupakan kisah silamnya. Sifatnya yang tenang, rajin dan baik hati menarik hati Mastura iaitu adik ipar majikannya, Uwais. Pelbagai cara dilakukan Mastura untuk menarik perhatiannya sehingga Jebat rimas. 

Walau berkali-kali ditolak, Mastura tidak berputus asa. Jebat tidak pernah menyangka gadis cantik, kaya dan bijak seperti Mastura terpaut hati kepadanya, seorang lelaki biasa yang mempunyai parut di bahagian mata. Selepas berkahwin dengan Mastura, satu persatu rahsia Jebat terbongkar. 

Dapatkah Mastura menerima Jebat selepas mengetahui suaminya dulu bekas gengster, kaki judi, minum arak, kaki perempuan dan segala macam kejahatan pernah dilakukan Jebat? Drama Bukan Kerana Aku Tak Cinta sarat dengan konflik menyentuh perasaan. 

Kisah seorang cucu Tan Sri yang tergila-gilakan bekas ketua gengster menjadi paparan, bagaimanapun konflik mereka dilihat lebih menarik apabila diterjemahkan. 

Monday, 27 January 2014

Bahagiamu Deritaku Juara AJL28

Sudah dijangka kemenangan AJL28 akan berpihak kepada lagu Bahagiamu Deritaku....lagu tu mmg serasi dgn vokal Hafiz yg mantap...


Dibawah ialah senarai penuh para pemenang di Anugerah Juara Lagu 28 (AJL 28)

Juara Lagu Ke 28

Hafiz Suip – Bahagiamu Deritaku

Komposer & Penulis Lirik – LY & Baiduri


Naib Juara Lagu Ke 28

Hyper Act – Hanya Aku

Komposer & Penulis Lirik – Hyper Act & Frozen


Tempat Ketiga Juara Lagu 28

Awi Rafael & Altimet – Kalau Aku Kaya

Komposer & Penulis Lirik – Omar K, Audi Mok & Altimet


Persembahan Terbaik

Hafiz Suip – Bahagiamu Deritaku


Vokal Terbaik

Jaclyn Victor – Ikut Rentakku

Wednesday, 22 January 2014

Apam aiskrim homemade

Dah beberapa hari tak update blog..bile dh start je cuti mulalah malas nk mulakan balik..adoii...
Minggu  lepas atas permintaan my sweety Maira nak sgt suruh mamanya buatkan apam aiskrim...puncanya dia ternmpak kt google la..

Mamayer pun dgn penuh keyakinan nk le try jugak buat demi anak nak mkn kan...bahan2 pun sng je dn mmg dah ada pun kat umah cuma kena beli air aiskrim soda je la...gigih la menggodek tutorial nk buat kon aiskrim dan cri resepi apam aiskrim ni...

Tadaaa..ni la hasilnya...mak oiii..betapa tak comelnyer apam aiskrim saya ni..dh ler tak sama saiz..mmg tak berbedung betul la tgn saya ni..Maira pun buat jgk kon tu..yg saiz kecik2 dia punyalah tu..ok la kan..yg penting apam ni mmg gebu gebas..


Apam saya ni kat atasnya ada yg merekah..rasanya sbb kukus terlebih masa kot atau pun api besar...kalau nak sedap dan comel kat atas tu bolehlah letak coklat dan tabur kekacang yg telah dipanggang..


Maira punya keje dia amik nutella dan sapu atas apam tu..


Nyum..nyum..mmg sodap



Kon saya tak buat byk..jadi lebihan adunan tu saya letak je dalam cup...pastu letak nutella dan tabur coklat rice...sodap la...


Sape nak try boleh terjah blog Masam Manis sbb kat sana ada juga Kak Ita kasi tutorial nak buat kon aiskrim tu...

Resepi asal dari blog Masam Manis

3 cawan tepung gandum ~ diayak
4 biji telur
2 cawan gula kastor 
3/4 cawan air ice cream soda
1 sudu teh perasa rose 
Pewarna
Kon kertas secukupnya(boleh guna kertas pembungkus burger atau nasi lemak)
Coklat masakan gelap secukupnya ~ dihiris halus
Kekacang/ coklat rice / coklat cip atau manik bewarna


Pukul telur dan gula hingga, putih, kembang gebu dan ringan ~ anggaran 5-7 minit
* tambahkan 1 sudu teh ovalate jika nakkan adunan apam yang lembut 
Masukkan tepung yang dah di ayak kan kaup balik hingga rata.
Tambahkan air aiskrim soda dan gaul rata.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dalam mangkuk berasingan
Letakkan pewarna dan perasa yang anda suka.
gaul hingga adunan, pewarna dan perasa bergaul sebati

Thursday, 16 January 2014

Asyraf bersama ustaz2 Mimbar Pencetus Ummah

Seronok Asyraf dapat bergambar dengan ustaz2 peserta akhir Pencetus Ummah...pada sape yg belum tahu Asyraf pun ada join sebagai pemuzik undangan di Pencetus Ummah akhir..masa episod ke3,4 pun dia ada turut serta..dia join bukan under sekolah tp dia kini mmg salah seorang dri anggota kumpulan pemuzik Art OnBeat Drum Circle di bawah pimpinan Hafiz Udu yg juga dulu adalah salah seorang anggota kumpulan nasyid Algebra..(Nomad pun dulu bekas anggota nasyid Algebra)

Alhamdulillah setakat ni byk juga show yg Asyraf dh dapat join terutama di TV Al Hijrah..bru2 ni sesi rakaman utk Qari Junior di TV3..


Bersama PU Hafiz juara Pencetus Ummah musim pertama...dia mmg layak jadi juara..


Bersama PU Rahmat...saya suke betul dgn Rahmat ni walaupun dia masih muda berusia 20 tahun tp dia sgt bagus...dapat menjadi contoh dan idola kepada anak2 muda..Asyraf mmg minat sgt la kat dia...lagi dia seronok bila Rahmat sendiri kasi kotnya suh pakai....dapatlah dia amik aura Rahmat tu..Inshaa Allah...


Bersama PU Yeop ustaz Perak yg selalu wat lawak..nyerongeng2 juga...moh kite beramal..


PU Shahul ustaz Kedah yg best...sempoi...

Isteri yg bekerja tolak disetubuhi tak dilaknat

"Tangggungjawab mencari nafkah untuk keluarga terletak sepenuhnya atas bahu suami, dan isteri tidak diwajibkan mencari nafkah. Justeru, apabila isteri reda bekerja mencari nafkah bagi membantu suami melaksanakan tanggungjawabnya, sudah tentu suami perlu bertolak ansur. "

"Mustahil Allah dan malaikat akan melaknat isteri yang bekerja siang dan malam bagi membantu suami membina keluarga sempurna. Sebaliknya, suami yang gagal meringankan kerja isteri sepatutnya dihukum. "

*klik utk imej yg lebih jelas

sumber dari FB

Wednesday, 15 January 2014

Ada ape dengan kangkung

Beberapa hari lepas bukak2 jer fb terkejut saya tgk apehal semua dok pos pasal kangkung ni..srg nk goreng kangkung..pastu srg lagi pun nk msk kangkung...pastu sampai terkeluar gmbar beger MC Kangkung la...isshh...nape plk ni...makin suspen...



Rupanya video ni la puncanya..korang tgk dan nilai sendri la ye..mls la nk komen2 ni...cuma nk kata macam la kite ni hari2 mkn kangkung...padanlah ramai wat status psl kangkung rupanya status sindiran la tu....sendri mau ingat..



Rakyat Malaysia ni mmg kreatif...tak caye korang layan video kat bawah ni pulak...adohai....



Jadi trending utama la kangkung kat mana2...femes uuu..



Suprise utk papa coklat comey

Sebenarnya ni cite tahun lepas punya..tapi disebabkan tahun lepas saya tak aktif berblog jadi terbengkalai la cite coklat comey ni...hihi...tahun ni saya freshkan balik...

Sebenarnya coklat comey ni saya suprisekan utk somi saya sempena besday dia aritu...mmg menjadi pun suprisenya.....Saya oder coklat ni dgn kawan blog kite jugak BERT...coklat ni sampai aritu lewat sikit dari tarikh besday tp tetap di bulan yg sama sbb tokey coklat bercuti  2 mggu time saya nk buat oder..


Yang suprisenya menjadi bukan ape..masa parcel tu sampai suami saya terkejut la dia kata ni brg ape plk ni..bile plk dia ada beli brg online...hihi..pastu dia bukak bungkusan tu depan saya sambil duk kate ape bende ni  ye..sape bagi ye..saya pun kata amboi...ada secret admirer tu..sekali bile dh nmpk coklat dia dh panik..ishhh..sape plk ni bagi coklat...besday pun dh lepas dh ni...pastu dia tgk kat borang poslaju tu nama pengirimnya...katanya setabok pun dia tak kenal...saya tahan je gelak..

Yang kelakarnya dia bungkus balik coklat tu...dia suh saya call pompuan yg kirim coklat ni...dah sah2 la tokey coklat kan..saya kata watpe nk call..dh dia bagi makan je la coklat tu..Maira masa tu dh ngadap coklat tu..mau tak geram kan tgk comey sgt..


Pastu somi saya kata tak elok la mkn coklat yg ntah dari sape2..bende mkn ni jgn main2..saya dh tak tahan gelak pastu terus je jerit...haaaaaa...kan dah kena....terus somi saya terdiam dan ckp dh agak dah...ni mesti keje awakk ni...hahahahaha...katanya dia takde secret admirer la....saya kta tp tetap gak terkena dahhh......hahahahahaha...

Ni baru first time sebenarnya saya wat kejutan gini..seronok plk bile menjadi...hihi..oppsss..lupe nak bgtau harga coklat ni RM50 termasuk kos pembungkusan dan pos..sedap tau coklat ni...kat dalamnya ada crunchy2 gitu...orang yg paling seronok makan colat ni sape lagi kalau tak yg dalam gambar tu...Maira la...hihi

Friday, 10 January 2014

Aiskrim oreo homemade

Saya tengok ramai duk pakat buat aiskrim homemade ni...ingat ke susah la sgt rupanya senang je..simple sangat bahan2 bahannya...apalagi jom le kite try and error...


Barang2 yg diperlukan mcm gambar kat atas tu la...


Mula2 sekali setin susu cair,setengah cawan susu pekat dipukul bersama dengan sesudu besar ovelette dan sedikit aising vanilla...pukul selama 30 minit tau...stop la kejap2 kang nanti meletoppp plk mixer tu...hihihihi


Pastu letak la biskut oreo yg telah dihancurkan..buang krimnya dulu ye


Pukul lagi sampai sebati..


Pastu letak la dalam bekas...tabur lebihan biskut di atasnya...nasib baik saya simpan bekas2 aiskrim yg beli sebelum ni...dapat la guna balik..


Ada lebih sikit saya letak dalam bekas kecik ni...masuk dalam freeze dlu..


Ok dah beku bolehlah makan...ermmm..boleh tahan gak rasanya...strukturnya pun halus jer...budak2 ni semua kata sedap...ok la tu pasni boleh lah buat lagi..kalau nak buat versi berkaler kaler sama je caranya cuma lepas dah pukul susu cair,susu pekat,ovelette dan aising vanilla tu asingkan beberapa bahagian utk nk letak kaler..pastu letak la dalam bekas buat style ala2 aiskrim rainbow...hihihi..


Tazkirah Dr Ridhuan Tee di Mimbar Pencetus Ummah

Tazkirah yg sgt2 mendapat tmpt dihati penonton smlm adalah dari Dr Ridhuan Tee..kalau jadi peserta confirm boleh menang tanpa bertanding..mmg sgt menyentuh hati...korang boleh bayangkan tak Dr Fazillah Kamsah pun menitiskan airmata smlm..dan ramai lagi yg kelihatan menangis..saya yg duk tgk dri umah ni pn tak tahan dah nk simpan airmata ni...habis keluar bercucuran..apabila tazkirah yg menyentuh bab ibu mmg sensetif bagi kite semua..sebak dibuatnya...


Seperti yg kita tau Dr Ridhuan Tee ni seorang mualaf..jadi dia teringin sangat nak ibu dan adik beradiknya yg lain memeluk islam..teringin mendengar ibunya menyebut kalimah...apapun korang boleh tonton dan hayati tazkirah bermakna ni..sesungguhnya kita semua amat bertuah kerana dilahirkan di dalam keluarga Islam...

PU Hafiz juara Pencetus ummah musim pertama

PU Hafiz juara Pencetus Ummah

Semalam telah pun berlangsung dgn jayanya Pencetus Ummah akhir...dan juara Pencetus Ummah musim pertama jatuh kepada Ustaz Hafiz...dia mmg seorang yg hebat...mampu menyampaikan dakwah dengan terkesan...

Mereka yg menang di tempat kedua,ketiga dan keempat juga tidak kurang hebatnya...moga selepas ini pihak penerbitan akan lebih byk menerbitkan rancangan2 islamik seperti ini..semakin hari nmpknya rancangan dakwah seperti ini semakin mendapat tmpt dihati penonton..




Tempat kedua pula jatuh kepada PU Shahul


Tempat ketiga PU Yeop


Tempat keempat PU Rahmat

*Tazkirah dari Dr Ridhuan Tee sangat2 menyentuh hati..kebanyakan penonton dan juri mengalirkan airmata..saya kat umah pun puas menahan airmata tp habis bercucuran jugakkk...mmg sgt2 sebak bile dengar tazkirah berkaitan dengan ibu..sesapa yg belum tgk nanti saya upload video tu..


Thursday, 9 January 2014

Paksa isteri berhubungan seks dengan sepupu berumur 15 tahun

Dunia sudah akhir zaman..macam pelik sangat saya baca berita kat bawah ni..apa sudah jadi..suami sepatutnya melindungi isteri...sudahlah isteri tu awak tu hamil...dipaksa pulak isteri tu melakukan hubungan seks dgn sepupunya yg baru je berusia 15 tahun... 

--------------------------------------------------------------------------------

KANGAR: Seorang suami yang memaksa isteri hamil melakukan hubungan seks dengan sepupunya mengaku tidak bersalah di atas dua pertuduhan yang dikenakan ke atasnya di Mahkamah Sesyen di sini, tadi.

Muka depan Harian Metro dan web myMetro hari ini melaporkan seorang isteri muda berusia 19 tahun menjadi mangsa deraan seksual suaminya yang berusia 22 tahun apabila dipaksa melakukan hubungan seks dengan seorang remaja berusia 15 tahun. 

Dalam kejadian 1 Januari lalu, si suami turut membantu remaja terbabit merogol mangsa yang sedang hamil selain turut merakam aksi hubungan seksnya.

Tertuduh pertama yang juga suami mangsa mengaku tidak bersalah di atas dua pertuduhan di bawah Seksyen 109 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 376 Kanun Keseksaan serta Seksyen 375 Kanun Keseksaan.

Sepupu tertuduh pertama berusia 15 tahun juga turut didakwa dan tidak mengaku bersalah di atas pertuduhan di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan selepas kertas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Abdul Rashid Daud.

------------------------------------------------------------------------------------

*mohon dijauhkan dari segala gejala buruk seperti ini...

Siapakah juara Mimbar Pencetus Umah?

Jangan lupe malam ni Mimbar Pencetus Umah Akhir jam 9 malam di Astro Oasis...korang rase sape yg layak bergelar juara ye....


-----------------------------------------------------------------------

*Inshaa Allah kalau takde aral anak saya Asyraf pun akan turut serta malam ni..dia main alat muzik iringi artis dan peserta membuat persembahan...


Ni gmbar msa dia gi buat rakaman kat TV3  utk rancangan Qari Junior yg bakal ditayangkan awal bulan puasa nanti...punyalah lambat lagi..rupanya mmg camni la rakaman ye..awal2 dorang dh prepare semua utk tayangan akan datang..yg mana satu Asyraf? heheheh..yg pakai kain kaler biru tu...

Yeayyyy dapat stand mixer

Sejak dua menjak ni semangat saya nak membaking dah datang balik...gara2 dah dapat mixer baru...mmg dah lama benor saya tak membaking gara2 mixer lama saya rosak...

Stand mixer ni saya beli masa masa balik Kuantan aritu...alang2 nak beli terus la amik yg ada stand nya sekali...Saya beli kat The Store Kuantan harganya dalam RM86...brand singer..


Best jugak mixer ni sbb dia tak cepat panas..kalau saya punya yg sebelum ni cepat panas tu yg dah rosak tu...pastu mixer ni 5 speed...ada satu speed tambahan iaitu speed turbo...mmg laju giler...cuma tak boleh guna speed turbo tu lebih dri 3 minit..kang panas turbo gak jadinya..


Mulalah ni duk mikir nak buat itu nak buat ini...3 ari lepas saya buat aiskrim oreo...buat aiskrim tu nak kena blend selama 30 minit..nsb baik ada stand ni jadi takde la penat nak pegang mixer sampai 30 minit kan...nak tengok cara buat aiskrim tu tggu entry petang nanti yeee...


Wednesday, 8 January 2014

Ebab yg suka memanjat

Lama x cite pasal Ebab kan...besar dah anak bulus saya ni...geram tgk makin nakal...sekarang hobinya suka benor panjat almari...nak duk tinggi2 taknak org kacau agaknya..kalau duk bawah mmg kena peluk je memanjang dgn kitaorg..pandai plk dia cri port nak rehat dan tido tu...

Aritu puas cri ingat dia pegi mana..tgk2 kemain syok dia tido atas almari..jgn kata almari...atas peti ais pun dh jadi tmpt landing dia..




Tengok tu pandai plk tgk kamera...duk tinggi2 pastu dia tgk je apa yg kite buat kat bawah...


Bulan 2 nanti genaplah Si Ebab ni umur setahun.


Kerepek ngaku sodappp

Buah ngaku atau arrow head ni dijual time nak raya cina je...dulu saya pun tak pernah kenal buah ni..kalau jumpe pun mati2 saya akan kata ni buah sengkuang cina...kawan2 blog la yg perkenalkan saya buah ni...

Baru2 ni masa balik bercuti ke kampung saya pun try la beli..masa tu mahal lagi..sekilo rm6.90...org kata kalau dh nk raya cina boleh dapat lagi murah...saya tak beli byk..saje nak kasi kasi mak abah saya rasa..dorang pun pelik buah ape ni boleh buat kerepek..saya kata dlu cina je yg pandai mkn..sekarang melayu pun dah pandai jugak..





Serius saya cakap kerepek dari buah ngaku ni sodappp la...lagi sedap dari kerepek pisang,kerepek ubi..rasa dia ala2 macam mkn mister potato...tak caya korang yg belum cuba mesti cuba..try cari kat pasaraya mesti ada jual...



Tuesday, 7 January 2014

Cheese kek meleleh

Dengar je nama kek ni ayaq liur pn dah meleleh leleh...hihihi..ni la fenomena cheese kek meleleh...saya buat ni dah kali kedua tau...geram punya psl tgk org duk pos2 gambor...nak beli kang dah ler mahal mkn pun tak puas..apalagi pi cri brg dan try and error la..

Mula2 aritu saya try buat masa balik kg bulan 12...first time buat kan takde la lawo mana..tak reti pun nk hias2 ni...pastu kat sana plk susah benor nk cri cheddar cheese..jadi saya setakat wat hiasan guna chesdale yg mkn dgn roti tu...

Minggu lepas saya buat sekali lagi...fuhhh..mmg menjadi..sedap sgguh tau..bile makan sejuk2 dah mcm makan aiskrim tau..


Ni sangat kalerful..bebudak ni tabur coklat M&M..mmg mengancam la..ok masuk dalam peti dlu..


Ni gambar setelah disejukkan..dah potong mmg meleleh leleh limpahan cheese tu..tgk tu m&m dah kena curi pun..hihi..keknya asal ikut resepi kaler kuning..tp nakkan nmpk kaler yg sgt mengiurkan tu saya letak pewarna star band kaler pink...


Ni satu bekas lagi saya buat versi lelehan coklat Hershey dan taburan coklat rice...sedap tak terkata ape2dah...mmg tak pandang kiri kanan dah kalu mkn..yg mana tgh diet tu mmg hancuss diet kalau jumpe kek ni..

Jom tgk resepi kek ni..saya amik dari google jer..

Kek

100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair

Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan
mentega cair.Sebatikan.
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.boleh jugak kalau nak kukus..
(Saya guna cara kukus..sng trus je kukus dalam bekas putih tu.)

Untuk Cream:

250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia atas hingga sebati,adunan ini memang cair

Untuk hiasan:

1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek.


Monday, 6 January 2014

Sinopsis dan tonton online drama Ariana Rose (Wedding Breaker)

Drama adaptasi dari novel The wedding Breaker...macam best jer kan...cuma masa tayangan jer yg tak best..tapi jangan risau kita boleh jer tonton secara online..klik je link kat bawah...



Sinopsis 

Ia mengisahkan Ariana Rose yang berkawan baik dengan Tengku Juwita setuju untuk berlakon sebagai gadis yang pernah menjadi girlfriend Tengku Adam Kamil. Tengku Juwita sebenarnya tidak mahu berkahwin dengan Tengku Adam Kamil, lalu dia mencadangkan agar Ariana berlakon sebagai wedding breaker. Perkahwinan tersebut dibatalkan dan maruah keluarga Tengku Adam Kamil telah tercalar.

Berang dengan keadaan itu, Tengku Adam mengupah spy peribadi untuk menyiasat siapa Ariana Rose.Tengku Kamil cuba mengetahui siapa dalangnya,namun Ariana tegar untuk tidak memberitahu.Tengku Kamil akhirnya meragut kesucian Ariana dan disebabkan itu, Ariana memberitahu kisah sebenar. Sejak itu, Ariana membenci Tengku Kamil.

Untuk melupakan sejarah hitam itu.Ariana mula melakukan kerja-kerja amal.Tanpa disangka, Tengku Adam adalah penyumbang besar dana kebajikan di mana tempat Ariana bekerja. Tengku Adam mula jatuh cinta pada Ariana namun tidak pada Ariana. Malah dia semakin membenci Tengku Adam.

Ariana Rose dipinang oleh keluarga Tengku Adam tanpa pengetahuan Tengku Adam dan Ariana menerima lamaran tersebut .Tengku Adam pergi menunaikan umrah. Bila pulang, dia mendapati, yang dia akan berkahwin dengan Ariana-gadis yang dicintai.Ariana juga tidak tahu siapa bakal suaminya hinggalah pada hari penikahan.Ariana terkejut tapi dia menerima suaminya dengan perasaan terbuka apatah lagi melihatkan suaminya telah banyak berubah.


Hari ni hari pertama Maira ke sekolah

Selamat pagi semua....moga semuanya sihat2 belaka ye..hari Isnin maka semua ibu2 mmg bz la arini menguruskan persekolahan anak2 kan...

Maira bru start sekolah arini..Pasti Nurul Iman Bandar Tun Husein Onn baru memulakan persekolahan ....Maira nmpk seronok pagi2 seawal 6.30 pagi dia dh bangun sendiri...Saya kejutkan abgnya dia plk yg bangun...risau gak saya kot2 dia susah nak bangun sbb dah terbiasa  cuti2 ni bangun lewat sikit...

Dah bangun mandi dan pakai baju..macam biasa la amik remote tgk katun dlu....dah takde dah pepagi nak kena isi minyak dlu sebotol...hihihi..susu la...dia dh tak isap dah susu...dah stop sejak cuti sekolah aritu..katanya adik dah besar dh tak nak hisap botol..baby je yg hisap susu botol ni..

Walaupun  hari pertama saya terus kasi dia naik van...dah 6 tahun pun..tak takut dah..dia pun dah biasa kan dengan sekolah tu dan yg paling utama dia dh biasa dgn keadaan dalam van tu...tak la saya risau sangat lagipun pemandu van tu jiran kt umah ni jugak...

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar arini...saya pun takder la rse risau sgt mcm tahun lepas masa mula2 nk htr dia pi sekolah 5 tahun tu...maklumlah tak biasa berenggang masa tu...tp mamanyer je yg lebih..anak tak apa2 pun...seronok dapat kawan ramai...

Pagi ni saya duk srg2 la kat umah..Syahmi sekolah pagi..Asyraf ada aktiviti luar..bertemankan dgn Ebab je...saya harap saya akan rajin la pasni nk update blog balik mcm dlu2...

*tetiba teringat Maira tgh buat ape la ye kt sekolah..alamak bru teringat yg saya langsung tak snap gambar Maira nk gi sekolah pagi tadi...sibuk sgt la katakan.....hihihi






Friday, 3 January 2014

Trending kepala murid tersepit celah kerusi

Semalam tajuk ni jadi trending kt fb...adoii..sya yg tgk pun tak tau nak kate ape dh...mula2 ingat srg je yg kena..sekali tu tgk ramai plk...camno tu...kemain lasak erk bebudak ni sampai jadi gini...kesian tgk dah ler ari pertama sekolah tak pasal2 jadi tragedi plk...sebelum2 ni ada ke kes mcm ni ye....??yg pelik ser lagi masuk boleh keluar susah la plk..dan depa ni plk masuk dri mana kepala kah atau badankah...??

tgk tu kemain lasak dia duduk...ni faktor2 nk jadi kepala tersepit la ni...hihi budak2 skrg terlebih vitamin...


Haaaaa...ni versi lembu plk tersepit celah kerusi ye...adoiii..sian sgguh la...hellpppppppppp....


*dlu masa kat kg selalu jumpe lembu dan kambing mukanya termasuk dlm tin..sian sgt tgk...pernah gak saya cuba lepaskan kambing...susah tu...


Thursday, 2 January 2014

Selamat tahun baru 2014

Alhamdulillah masih diberi peluang utk menghirup udara pagi di tahun baru 2014...dan saya juga masih diberi kekuatan utk membuka blog saya yg telah sekian lama ditinggalkan...hihihi..teruk benor bunyi tu...punyalah malas nak update blog ye...

Kalau boleh saya nak mcm  dlu2 balik update blog ni..rindu sgt dgn kawan2 semua tau...tapi apakan daya mood malas mengatasi segalanya...pleaaaseeee mood datang lah balik utk tahun 2014 ni...

Udah ler dgn uv blog pun dh jatuh merundum habis habisan..mmg sedih kalau tgk sehari skrg ni hanya mampu dapat 100++ uv je sehari..

Saya harap kawan2 blog yg masih aktif sehingga kini masih ingat lagi ye kat saya...saya masih juga mengikuti perkembangan kawan2 semua...hanya mampu mwnjadi silent readers aje....huhuhu

Oh ye arini sessi persekolahan dah dibuka kan...Maira masih lagi bersekolah di Pasti Nurul Iman Bandar Tun Hussein Onn..Tapi arini Maira belum start lagi seolah sbb Pasti dibuka pada 6 Januari....yeeyyy...maknanya Maira masih smbung cuti...

Ok lah jom sama2 kita doakan moga tahun baru 2014 ni akan membawa seribu keberkatan pada kita semua..moga tahun ni akan lebih baik dari tahun 2013..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.