Monday, 30 June 2014

Oat adalah makanan sahur paling tahan lama.

Saya ingat puasa tahun ni nak cuba bersahur hanya dgn memakan oat..cuba elakkan makan nasi.. gambar di bawah menunjukkan oat adalah makanan yg paling tahan lama utk kite berasa lapar semula..saya cari info ni kt google...


Antara kelebihan oat yg korang perlu tahu

- Mengurangkan risiko tekanan darah tinggi , diabetes dan mengurangkan berat badan.

- Mengurangkan kolesterol LDL (kolesterol tidak baik) di dalam berat badan.

- Mengurangkan pengerasan arteri di dalam salur darah yang menyumbang kepada serangan jantung.

-Ia mengandungi serat yang membantu memperlahankan kadar penghadaman nutrien dalam makanan.

-Oat adalah salah satu makanan yang tinggi kandungan serat. Ini bermakna apabila makan oat untuk sarapan pagi, kite akan berasa kenyang untuk jangka masa yang panjang.



Sunday, 29 June 2014

Salam Ramadhan 1435H






Saturday, 28 June 2014

Gambar bayi Didie Alias

Comelnya anak Didie Alias yg keenam ni kan...kiut  sgt..Bayi lelaki tersebut yang dilahirkan kira-kira pukul 3.35 pagi Jumaat merupakan cahaya mata pertama dia bersama suami kedua Norisham Ismail...


Friday, 27 June 2014

Peminat Elsa dan Erissa

Gambar kat bawah ni kejadiannya bulan lepas dh sebenarnya...saya sibuk kt dpur nk msak..tgk2 kt depan dh jadi gitu situasinya...dia reka sendiri tu..amik selimut pastu dia pakai brooch kat leher...dh jadi lah mcm Elsa dlm cite Frozen katanya...nk gelak tgk..


Rmbut pun skrg dh taknk ikat sgt..asyik nk lepas je...nak buat gaya rambut mcm Erissa Ceria popstar katanya...peminat setia Erissa dan Elsa la ni...mcm2 tau dia request...nak bju mcm Elsa la utk bju raya nanti...nk jumpe dgn Erissa la..


Ni la adik Erissa tu...dia nyanyi pun best..


Saya paling suke time ni...dia nyanyi lagu Maher Zain Barakallah..comey bangat..

Thursday, 26 June 2014

Sukan tahunan 2014 Pasti Nurul Iman BTHO vs Pasti Cheras Perdana

Bulan may punya cite ni..tu la tak aktif blog kan..bru la nk tepek ni...sekolah tadika Maira, Pasti Nurul Iman punya sukan tahunan..kali ni feat dgn Pasti Cheras Perdana..untuk keseluruhan yeayyy Pasti Nurul Iman menang besar aritu...




Maira masuk 2 acara..larian baton dan susun puzzle..



yeayyy..untuk acara susun puzzle group Maira dapat tmpt kedua dan larian baton dapat tmpt pertama..merasa la dua kali amik hadiah...




amboi..amik gmbar dgn kawan baik dia tu...

Wednesday, 25 June 2014

Atasi Sinki Tersumbat

Tentunya ada ramai antara anda yang pernah berhadapan dengan masalah sinki tersumbat. Sebelum memanggil tukang paip untuk membaikinya, lebih baik anda cuba beberapa langkah di bawah terlebih dahulu untuk menyelesaikan masalah ini. ia bukan sahaja mudah, tetapi juga menjimatkan wang anda.

1. Keluarkan semua air yang bertakung di dalam sinki dengan menggunakan baldi kecil atau cawan.

2. Curahkan secawan serbuk penaik ke dalam lubang sinki.

3. Diikuti dengan secawan garam halus.

4. Kemudian curahkan pula setengah cawan cuka tiruan.

5.Biarkan bahan-bahan yang dituangkan tadi bertindak selama 10 minit sebelum menuangkan air panas mendidih ke dalam lubang sinki tersebut.

6. Setelah segala kekotoran tersumbat terhapus. Anda boleh pam sinki mengunakan alat pengepam biasa.


Muffin vanilla utk besday girl

16 Jun lepas msa besday Maira saya buatkan muffin vanilla..kek comey2 tak beli masa tu sbb papanya outstation.....sempoi2 je muffinnya yg penting anak happy kan...



Inilah kejadian kek tu..mmg sempoi habis..takde topping2 pun..lagipun tak reti nk wat toppingnya..


Besday girl yg seronok tgk muffin2 naik dgn jayanya...mujur muffin tu gebu molek..kalau la bantat adoii tension...


Resepi muffin ni saya amik kat google je..resepi nanti next entry saya share..mmg sedap wlpn simple je..

Tuesday, 24 June 2014

Gaji bersih Lola RM1,549.38


Kuala Lumpur: Majikan kepada Lola, 40, ibu remaja orang kelainan upaya (OKU) Muhammad Firdaus Dullah, 15, mendakwa wanita terbabit tidak pernah menceritakan kesempitan hidupnya kepada majikan yang mempunyai pelbagai cara untuk membantunya.

Pengurus Kanan Modal Insan Brahim's Airline Catering (BAC) Ahmad Reza Kamaruddin berkata, Lola yang bertugas sebagai pekerja penyajian di syarikat itu sejak 10 tahun lalu terlalu berahsia dan hanya melakukan tugas tanpa membabitkan hal-hal peribadi di tempat kerja.


“Kami terkejut apabila membaca kisah anaknya itu tersiar kerana dia tidak pernah berkongsi masalahnya dengan pihak syarikat atau Kesatuan Pekerja-pekerja BAC yang amat mementingkan kebajikan pekerja dan ahlinya.

“Kami faham dengan pendapatan kasar RM2,327.81 sebulan atau bersih RM1,549.38, ia mungkin tidak cukup untuk menyara dua anaknya tetapi syarikat juga menyediakan banyak ruang untuk membantu termasuk memberi pinjaman peribadi,” katanya ketika dihubungi Harian Metro di sini, hari ini.


tak terkata apa dah baca berita ni...

Ashraff Muslim bersama Dayana dan Wan Sakinah di majlis aqiqah puteri sulongnya

Sebelum ni saya ada share gambar Lisdawati berphotoshoot bersama bby nya yg baru berusia 6 hari...kali ni jom tgk gambar Ashraff Muslim bersama dua org isterinya di majlis aqiqah puteri sulong beliau Sarah Ashraf  hasil dri perkahwinan dgn Wan Sakinah..Mereka nampak sgt bahagia..semoga Ashraff akan menjadi suami yg adil selamanya...










Sumber dari google

Gambar baby Lisdawati berphotoshoot (newborn)

Cantik kan gambar2 kat bawah ni...Ahmad Nur Fyrdaus anak ketiga Lisdawati dan Fauzi Nawawi yg telah lahir pada 14 Jun 2014 lalu...teruja tgk mereka berphotoshoot...msa ni baby baru mur 6 hari tp kemain pandai berposing...sporting je...










Monday, 23 June 2014

Dikurung hingga kurus kering

Berita yg menjadi sebutan dua tiga hari ni...saya tak terkata ape dah msa memula tgk gmbar dan video kt fb...sbb saya ingat kejadian tu berlaku luar Malaysia..mmg terasa sedih dan sebak melihat keadaan adik ni....rata2 mmg ramai yg menyalahkan ibunya kerana langsung tidak memberi perhatian kepada anak OKU ini...anak ini dikurung bersama sampah dan najis..korang boleh lihat sendiri gmbr di bawah bagaimana keadaannya sewaktu ditemui..

 



Ini adalah wajah adik Muhd Firdaus setahun lalu..elok plk dijaga..kenapa  kini dibiarkan smpai jadi macam mayat hidup..??kerana kesempitan hidup...??ramai lagi yg susah kat luar sana boleh je jaga anak istimewa dgn sempurna kn....apapun hanya Allah saje yg Maha Mangetahui samada mmg dia ikhlas atau tidak utk menjaga anugerah dari Allah ini..


Selamat hari tua buat saya

As salam semua...amik kesempatan arini nk update jugak kt blog wlpn hati ni berkata betapa malas betul nk masuk sini...walaupun dh lewat sari saya nak gak tepek entry tentang hari ulangtahun kelahiran saya yg ke 37 kat sini...dh 37 tahun...??mak oii..lagi 3 tahun saya dh nak masuk 40 series....betapa sekejapnyer masa berlalu ye...dan lagi 3 tahun juga Asyraf akan berumur 17 tahun...


16hb Jun baru ni Maira pun dah masuk umur 6 tahun..tahun depan dh masuk darjah 1...apapun doakan saya dan Maira sentiasa diberi kesihatan yg baik..

*akan cuba update balik blog yg pernah menjadi kesayangan saya satu ketika dlu..huhuhu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

All Right Reserved To fieda . Full Edit By Cik Rose Cute.